فارس/ نشریه «گاردین» با اشاره به روابط تجاری گسترده میان سیاستمداران انگلیسی و عربستان سعودی، نوشته لندن روح خود را به ریاض فروخته و باید از این بابت شرمسار باشد.



به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، نشریه «گاردین» روز چهارشنبه در یادداشتی با عنوان «بریتانیا روح خود را به آل سعود فروخته. شرم بر ما!» به رابطه نزدیک میان سیاستمداران انگلیسی و رژیم سعودی اشاره کرده و نوشته است که اظهار خشم لندن از قتل «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار منتقد عربستانی دوام چندانی نخواهد داشت.

«اوون جونز» ستون‌نویس این نشریه عربستان سعودی را «انزجارآمیزترین دیکتاتوری روی زمین» توصیف کرده و نوشته به واسطه قتل خاشقچی و نه به دلیل کشتار مردم یمن، رابطه میان لندن و ریاض اندکی مورد کنکاش و پرسش قرار گرفته، اما «انتظار نداشته باشید که برهه چندان دوام بیاورد. رابطه میان سیاستمداران بریتانیایی و ظالمان سعودی در هم آمیخته است: رابطه میان طبقه ممتاز ما و رژیمی که مخالفانش را گردن می‌زدند، تروریسم صادر می‌کند و کودکان یمنی را می‌کشد، آنقدر سودآور است که به هم نمی‌خورد.»

جونز ابتدا به گذشته اشاره کرده و گفته زمانی که «تونی بلر» نخست‌وزیر انگلیس بود، برای مختومه کردن یک پرونده بزرگ فساد مالی مرتبط با فروش تسلیحات به سعودی‌ها، تلاش کرد. در دولت کنونی انگلیس هم، این کوشر از زمان آغاز حملات سعودی‌ها به یمن، مجوز فروش 4.7 میلیارد پوند سلاح به عربستان سعودی را صادر کرده است. به گفته وی، غیرممکن است که لندن فروش سلاح به ریاض را متوقف کند.

نویسنده این یادداشت، می‌افزاید: «رژیم سعودی صدها هزار دلار برای نمایندگان پارلمان بریتانیا خرج می‌کند -عمدتا برای اعضای حزب محافظه‌کار، اما همین‌طور برای برخی از اعضای حزب کارگر: از سفرهای خارجی گرفته تا هدایا.»

به گفته جونز، همین هزینه‌ها و سفرها موجب شده تا نمایندگان پارلمان انگلیس ولی‌عهد سعودی را فردی مصلح توصیف کرده و بگویند که او در حال متحول کردن عربستان سعودی است. 

او به عنوان نمونه به «کواسی کوارتنگ» نماینده محافظه‌کار پارلمان انگلیس اشاره می‌کند که به نوشته گاردین عربستان سعودی تاکنون حدود ۱۰۰۰۰ پوند برای سفرهایش هزینه کرده است. کوارتنگ در گفت‌وگو با گاردین هدف سفرهایش به عربستان سعودی را «تعامل» با این کشور عنوان کرده و گفته رد کردن پیشنهاد سفر به هزینه سعودی‌ها «بچه‌گانه» است. وی البته اذعان کرده که «آن‌ها قطعا دنبال پروپاگاندا هستند!»

به نوشته گاردین، روابط اقتصادی میان دو کشور از این هم فراتر است. چند ماه پیش دولت انگلستان اعلام کرد که عربستان سعودی قرار است ظرف یک دهه آینده 65 میلیارد پوند در بخش‌های مختلف انگلیس از بخش مالی و تحصیلی گرفته تا خدمات درمانی و دفاعی، سرمایه‌گذاری کند. علاوه بر این، مدتی قبل اداره نظارت مالی انگلیس قوانین را به نحوی تغییر داد که شرکت «آرامکو» سعودی امکان حضور در بخش ویژه بورس لندن را پیدا کند.

دست و دلبازی سعودی‌ها در کمک به نهادهای آموزشی و فرهنگی انگلستان از جمله دانشگاه «آکسفورد» هم از دیگر مواردی است که به نوشته گاردین ارتباط ریاض و لندن را در هم تنیده کرده است.

نویسنده سپس درباره ارتباط رسانه‌های انگلیسی با سعودی‌ها نیز نوشته است: «و حالا رسانه‌های به اصطلاح آزاد بریتانیا را در نظر بگیرید. روزنامه "ایندیپندنت" - که من هم قبلا در آن کار می‌کردم - با یک گروه رسانه‌ای نزدیک به خاندان سلطنتی سعودی شریک شده تا وبسایت‌هایی را در سرتاسر خاورمیانه و پاکستان راه‌اندازی کند. آزاردهنده است که یک تاجر سعودی مرتبط به رژیم این کشور حتی 30 درصد از سهام سایت خبری [ایندیپندنت] را خریداری کرده است. سعودی‌ها آگهی‌هایی را در روزنامه‌ها، از جمله در گاردین، منتشر کرده‌اند که برنامه‌های اصلاحی بن سلمان را تبلیغ می‌کند. "کان کالین" خبرنگار دفاعی روزنامه "تلگراف" در مراسم "موزه ملی تاریخ" [که تحت حمایت مالی سعودی‌هاست] شرکت کرد و فردای آن روز مقاله‌ای را همراه با این توییت منتشر کرد: "آیا جمال خاشقچی یک لیبرال بود یا یک پادوی اخوان المسلمین که به غرب دشنام می‌داد؟" او مصاحبه‌هایی تمجیدآمیز با بن سلمان داشته و او را "مولدی انسانی" توصیف کرده که تحت حکومتش "چشم‌انداز آینده عربستان سعودی هیچ حد و مرزی ندارد".»

جونز در پایان با اشاره به موارد نقض حقوق بشر در عربستان سعودی، نقش ریاض در شکل‌گیری گروه‌های تروریستی از جمله طالبان، القاعده و داعش و حملات مرگبار سعودی‌ها به یمن با تسلیحات آمریکایی و انگلیسی، عربستان سعودی را «تهدیدی برای همه ما» توصیف کرده و نوشته است: «اینکه چرا نظم اجتماعی در حال فروپاشی کشور ما هرگونه مشروعیت خود را از دست داده، دلایل متعددی دارد. این پیمان خونین [با سعودی‌ها] به اندازه هر عامل دیگری، تکان‌دهنده است.»