ایرنا/ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اذعان دوباره به مداخله کشورش در امور داخلی عراق تصریح کرد با مناطقی که تظاهرات اعتراضی در آن برگزار می شود 'تماس دایمی' داریم.


'هدر نوئرت' در سخنانی که روز پنجشنبه در رسانه های عراقی بازتاب یافت، ضمن اذعان به مداخله واشنگتن در امور داخلی عراق درعین حال گفت که نمی تواند توضیح بیشتری در این خصوص ارائه کند. 
وی درعین حال مدعی شد که کشورش بطور کلی از حق عراقی ها در برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز حمایت می کند و علت اعتراضات آنها را بدلیل مشکلات آب و برق درک می کند.
نوئرت گفت ما ارتباط بسیار مستحکمی با دولت عراق داریم و تماس های ما با مناطقی که شاهد ناآرامی است بطور مستمر ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که در این خصوص به جزییات بیشتری نمی تواند اشاره کند اما تاکید می کند که گفتگوهای بسیاری با دولت عراق درجریان است. 
پیش تر برخی سیاستمداران عراقی از جمله 'جاسم محمد جعفر' نماینده پیشین پارلمان این کشور با اشاره به انحراف سریع اعتراضات اخیر در استان های جنوبی از مطالبات اجتماعی به مسائل سیاسی و اعمال خشونت آمیز، دستگاه جاسوسی عربستان سعودی را به تحریک اعتراضات در جنوب عراق با همکاری چهره های بعثی و تایید دولت آمریکا متهم کرده اند. 
'هاشم الکندی' و 'واثق الهاشمی' دو تحلیلگر برجسته و مدیران دو مرکز پژوهشی راهبردی و رصد رسانه ای در عراق نیز روز پنجشنبه در گفتگوهای اختصاصی با خبرنگار ایرنا در بغداد درباره تظاهرات دو هفته اخیر جنوب و مرکز عراق که درپاره ای موارد به خشونت کشیده شد، ضمن مردمی خواندن اعتراضات و مشروع دانستن مطالبات مردم، عامل اقدامات تخریبی و خشونت ها را افراد و گروههای تندرو و دست های خارجی عنوان کردند. 
الکندی مدیر مرکز پژوهش های راهبردی و رصد رسانه ای 'الهدف' نقش آمریکا و سعودی را در اتفاقات جنوب عراق برجسته عنوان کرد و گفت: آمریکا به دلیل اینکه احساس می کند خاستگاه گروه های مقاومت اسلامی در عراق، مناطق جنوب و مرکز عراق است و این جوانان جنوب و مرکز عراق بودند که طرح آمریکایی – سعودی داعش را علیه عراق در 2014 تا 2017 خنثی کردند، درصدد انتقام از این مناطق برآمده است.
واثق الهاشمی مدیر مرکز پژوهش های راهبردی عراق نیز به نقل از منابع امنیتی عراقی گفت که گروه های تندروی دخیل در خشونت های اخیر را از جمله جماعت های موسوم 'الصرخی' و 'الیمانی' تشکیل می دهند. 
گروه های تندرو الصرخی و الیمانی هردو در عراق به ارتباط با ریاض و موسسه دینی وهابیت در عربستان سعودی متهم هستند که رهبری گروه اول را 'محمود الصرخی' و گروه دوم را 'احمد الحسن' برعهده دارند و درباره مهدویت و ارتباط با امام زمان (عج) ادعاهای منحرفی مطرح کرده اند.
تظاهرات مردمی در عراق از اوائل هفته گذشته در بصره شروع شد و در پی کشته شدن یکی از تظاهرکنندگان، به شدت به خشونت کشیده شد و سپس دامنه آن روز جمعه گذشته به استان های جنوب و مرکز و سپس یکی دو نقطه از پایتخت عراق رسید.
دستگاه های امنیتی عراق اعلام کرده اند که تاکنون تعدادی از عناصر نفوذی که تظاهرات مطالباتی به حق مردم را به خشونت و تخریب کشیده و به اموال و دارایی های عمومی و خصوصی تعرض کرده و با نیروهای امنیتی درگیر شده اند، دستگیر کرده اند.
به رغم فروکش کردن محسوس خشونت ها در تظاهرات مردمی، اما همچنان برخی از استان های جنوب و مرکز عراق به صورت پراکنده شاهد تجمع های اعتراض آمیز است که بعضا با مداخله مسالمت آمیز نیروهای امنیتی، تظاهرکنندگان متفرق می شوند.