اعتماد/ متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در همین راستا روز گذشته روزنامه بیلد آلمان اقدام به افشای طرح تهران برای بازگرداندن ٣٠٠ میلیون یورو پول نقد از آلمان به داخل کشور کرد. پس از انتشار این گزارش در روزنامه بیلد، دیگر رسانههای آلمانی، اروپایی و امریکایی نیز آن را منعکس کردند. در گزارش روزنامه بیلد ادعا شده که برلین در حال بررسی درخواست ایران برای بازگرداندن ٣٠٠ میلیون یورو پول نقد به تهران است. منبع آگاهی که روزنامه بیلد گزارش خود را برپایه اظهارنظرهای آن استوار کرده در این باره به روزنامه گفته است: ایران میخواهد ٣٠٠ میلیون یورو پول نقد خود را از یکی از حسابهای بانکی خود در آلمان برداشت کرده و به داخل کشور واریز کند.
نویسنده این گزارش در ادامه انگیزه ایران از این اقدام را تزریق پول نقد به داخل دانسته و نوشته است: تهران نگران آن است که با شروع تحریمهای امریکا با مشکل کمبود پول نقد مواجه شود. این حجم پول نقد قرار است از بانک تجارت ایران ـ اروپا مستقر در هامبورگ برداشت شود. به ادعای نویسنده این گزارش، ایران به سازمان نظارت بر فعالیتهای مالی آلمان اعلام کرده است که این کشور به پول نقد موجود در حساب خود برای تامین ارز سفرهای خارجی شهروندان ایرانی نیاز دارد چرا که ایرانیها نمیتوانند از کارتهای اعتباری خود در خارج از کشور استفاده کنند.
سازمان نظارت بر فعالیتهای مالی آلمان هماکنون در حال بررسی این درخواست است و در این باره از وزارت اقتصاد، امور خارجه و مقامهای مرتبط با صدراعظم آلمان کسب تکلیف کرده است. تا لحظه تنظیم این گزارش هیچ مقام ایرانی محتوای آن را تایید یا تکذیب نکرده است.
بلافاصله پس از انتشار این خبر در روزنامه بیلد، سرویسهای اطلاعاتی امریکا و اسراییل نسبت به انتقال این میزان وجه نقد به تهران ابراز نگرانی کردند. با وجود آنکه برلین این پول را متعلق به ایران میداند اما بهانه تل آویو و واشنگتن برای مخالفت با آن طرح این ادعای نخنما است که دولت در ایران از این پول برای تامین مالی گروههای مسلح در خاورمیانه استفاده کند. به گفته یک منبع آگاه دولت آلمان اعلام کرده که سندی برای اثبات ادعای سرویسهای اطلاعاتی امریکا و اسراییل وجود ندارد.
به گزارش «اعتماد»، خطی که در گزارش بیلد دنبال شده کاملا نشاندهنده تلاشهای منبع برای تخریب روند انتقال پول از آلمان به ایران است. در این گزارش ادعا شده که علی طرزعلی، معاون پیشین مدیرکل بخش بینالملل بانک مرکزی ایران مسوولیت مذاکره با آلمانیها برای انتقال این پول را برعهده داشته است. درحالی در این گزارش از این مقام ایرانی به عنوان مذاکرهکننده ارشد این پرونده نام برده شده است که نام وی در لیست تحریمهای مقامهای ایرانی توسط وزارت خزانهداری امریکا که در روز ٢٥ اردیبهشت اعلام شد، قرار دارد. وزارت خزانه داری امریکا در این تاریخ این افراد را به حمایت از تروریسم بینالمللی متهم و تاکید کرد که اشخاص و موسسات امریکایی از معامله با آنها منع شدهاند. در چنین فضایی در حالی که گفته میشود علی طرز علی به تازگی بازنشسته شده و ماموریتی را از سوی بانک مرکزی ایران برعهده نداشته و ندارد، روزنامه آلمانی بیلد با گره زدن ناشیانه توافق تهران و برلین برای انتقال این پول با نام فردی که از سوی وزارت خزانه داری امریکا در لیست سیاه قرار گرفته تلاش میکند مانع از این نقل و انتقال وجه نقد به تهران شود. در حقیقت منابعی که این خبر را در اختیار روزنامه آلمانی قرار دادهاند تلاش کردهاند با طرح نام علی طرزعلی این ادعای مشترک اسراییل، امریکای ترامپ و عربستان را که تهران پولهای دریافتی را خرج فعالیتهای تروریستی در منطقه میکند، به فروش برسانند. به احتمال بسیار قوی از زمان انتشار این خبر در روزنامه آلمانی بیلد و بازنشر آن در سایر رسانهها، اسراییل و امریکا، دولت آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان را برای مخالفت با انتقال این وجه به تهران تحت فشار قرار خواهند داد. رابطه برلین با واشنگتن در نتیجه سیاستهای تند و تیز اقتصادی دونالد ترامپ در وضع تعرفههای سنگین برکالاهای خارجی در حالت جنگ تعرفهای به سر میبرد و همزمان دونالد ترامپ آلمان را برای پرداخت سهم بیشتر در قالب ناتو تحت فشار قرار داده است. تروییکای اروپایی (آلمان، بریتانیا و فرانسه) پس از خروج امریکا از برجام اعلام کردند که توافق هستهای با ایران برای آنها جنبه امنیتی دارد و به همین دلیل تمام تلاش خود را برای مقابله با این اقدام یک جانبه امریکا خواهند کرد. اکنون با نزدیک شدن به زمان بازگشت تحریمهای ثانویه امریکا، کشورهای اروپایی که در ١٦ ماه گذشته شاهد خروج ترامپ از یک به یک توافقنامههای چندجانبه بینالمللی بودند باید شعارهای پرطمطراق را به اقدامهای عملی در میدان تبدیل کنند. شاید نخستین آزمون آنگلا مرکل و دولت آلمان در تحقق بخشیدن به شعارهای حمایتی از ایران در دوره پسابرجام همین گزارشی باشد که روزنامه آلمانی بیلد از منبع آگاهی معلومالحال منتشر کرده است.