مثلث/ متن پیش رو در مثلث منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
خبرهای سیاسی گاه آنچنان غیرمنتظره است که تحلیلگران سیاسی را برای راستی آزماییاش به سختی میاندازد. باید مولفهها و نشانهها را کنار هم گذاشت تا به این رسید که خبری راست است و قابل توجه و تامل.
در مورد محمدباقر قالیباف هفته گذشته خبرهای مهمی مطرح شده، برخی تکذیب شدهاند و برخی دیگر مسکوت ماندهاند.
در مهمترین این خبرها گفته شده که به او پیشنهاد معاون اولی داده شده است. اولین بار یک روزنامه اصلاحطلب در خبری مدعی شد که محمدباقر قالیباف شهردار سابق تهران به معاون اولی روحانی منصوب خواهد شد. ساعتی از انتشار این خبر گذشته بود که محسن پیرهادی، عضو سابق شورای شهر تهران نوشت: «اینکه دولت به قالیباف هرگونه پیشنهادی داده باشد اساسا کذب است اما بعید میدانیم اینقدر تدبیر وجود داشته باشد که کار را دست کاردان و مرد روزهای بحران دهند.»
ساعتی بعد سایت نامهنیوز نیز از افراد نزدیک به محمدباقر قالیباف در مورد این خبر پرسوجو کرد و این افراد اصل ماجرا را تکذیب کردند.
این سایت البته در ادامه نوشته بود: «البته در ابتدای تشکیل دولت دوم روحانی نیز این خبر به شکل دیگری مطرح شده بود و حکایت از آن داشت که یک وزارتخانه به قالیباف پیشنهاد شده است. در آن مورد گویا ماجرا از این قرار بود که در جلسهای با حضور کاظم جلالی و علی لاریجانی از سوی یکی از افراد پیشنهاد وزارت راه به قالیباف مطرح میشود. گویا در آن جمع همه غیر از علی لاریجانی با این پیشنهاد مخالفت میکنند. این گزارش حاکی از آن است که علی لاریجانی بعد از آن جلسه حتی این پیشنهاد را به حسن روحانی نیز ارائه می کند.» همین سایت مصاحبهای هم با محمدسعید احدیان داشت. او درباره برگزاری جلساتی از سوی سیدابراهیم رئیسی در تهران با چهرههایی سیاسی همچون محمدباقر قالیباف در موضوع انتخابات مجلس گفت: «خبر را دیدم، ولی من از چنین جلسهای درباره انتخابات مجلس اطلاعی ندارم.» وی درباره ورود محمدباقر قالیباف به انتخابات مجلس اظهار کرد: «آقای قالیباف ورودی به انتخابات مجلس ندارد، او کارهای دیگری میکند.» مشاور شهردار اسبق تهران درباره پیشنهاد معاون اولی دولت روحانی به محمدباقر قالیباف یادآور شد: «این خبر را برخی رسانههای اصلاحطلب نوشتند اما به راحتی تکذیب میشود.» وی افزود: «دولت آقای روحانی به آقای قالیباف چنین پیشنهادی را ماهیتا نمیتواند بدهد، چون در این صورت آقای قالیباف موی دماغ فرصتطلبانی میشد که از آنها در انتخابات تحت عنوان ۴ درصدیها یاد میکرد. البته کاش آنقدر عقلانیت وجود داشت که دنبال افراد پاکدست و توانمند برای انجام کارها باشند و چنین پیشنهادی را مطرح کنند. گرچه در صورت طرح مساله، بعید بود مورد پذیرش آقای قالیباف قرار بگیرد.» احدیان درباره خبر طرح پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی دولت دوازدهم به آقای قالیباف بعد از انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۶ نیز بیان کرد: «هیچ پیشنهاد جدی توسط دولت آقای روحانی به آقای قالیباف ارائه نشده و نخواهد شد، چون ماهیتا اگر آقای قالیباف بخواهد کاری کند موی دماغ یک مجموعه فرصتطلب ۴ درصدی درون دولت میشود، بنابراین این مجموعه فرصتطلب هیچگاه چنین وضعیتی را برای خود ایجاد نمیکنند.»
نکته جالب دیگر نیز البته این بود که روزنامه قانون هم در مطلبی در مورد اخبار فضای مجازی برای معاون اولی قالیباف نوشت: «محمدباقر قالیباف فردی است که حتی اگر در عالم سیاست ایران نیز جایگاهی نداشته باشند، نامش حاشیههایی را میتواند به همراه بیاورد. او که مدتهاست در متن سیاست ایران حضور ندارد این روزها اخباری در بارهاش منتشر میشود که دوباره نامش را به وسط میدان رقابتهای سیاسی کشیده است. ماجرا از این قرار بود که شهردار سابق و سردار اسبق در اظهاراتی اقتصادی در سالروز دفن شهدای گمنام در مجتمع پیشکوه اظهار داشت که امروز باید همه با هر سلیقهای کنار یکدیگر باشیم و از جنگ اقتصادی که دشمن بهراهانداخته است فرصت درست کنیم. دولت نیز باید از فرصت پیشآمده که بسیار بینظیر است استفاده کند و در مسیر برطرفکردن مشکلات اقتصادی کشور قدم بردارد. امروز دشمن با تمام قوا به میدان آمده است، مسئولان ما نیز باید به همین طریق وارد شوند و فارغ از سلایق آنها را کنار گذاشته و دست در دست یکدیگر قرار دهند و در مقابل دشمن ایستادگی کنند. در گذشته کسانی بودند که معتقد بودند میتوان با آمریکا گفتوگو کرد اما امروز این افراد داخلی نیز متوجه شدهاند که آمریکا دیگر قابل اعتماد نیست زیرا در برجام عهدشکنی و ذات شیطانی آمریکا را دیدند.» ویگفت: «آمریکاییها پس از مذاکرات خیانت کردند آن هم مذاکراتی که مورد تایید سازمان ملل بود اما باز هم آنها خیانت کرده و از برجام خارج شدند. مردم باید در حوزه اقتصادی ورود داشته باشند زیرا ضعف اصلی ما نیز در حوزه اقتصاد است و این ضعف اقتصادی ناشی از این است که مردم در عرصه اقتصاد و مدیریت کشور ورود نداشتهاند، در حالی که در دوران دفاع مقدس اینگونه نبود اما امروز به مردم اجازه ندادیم در عرصه اقتصادی و اجتماعی شکوفایی و خلاقیت داشته باشند.»
شهردار پیشین تهران افزود: «وضعیت بازار ارز، سکه و واردات را اگر شاهد باشید قابل تایید است که بخش عمده اقتصاد کشور در انحصار و اختیار یک گروه خاص است.» نکته اظهارات قالیباف اینجا بود که در ادامه حواشیای را ایجاد کرد: «دولت حرفهای خوبی در حوزه اقتصادی داشت و البته این صحبتها نیازمند عمل است و باید محقق شود اما در مجموع موضع شفافی از سوی دولت در قبال آمریکا اعلام شد و از این بابت خوشحال هستیم. امیدوارم دولت شعارها و وعدهها و حرفهایی را که در حوزه اقتصاد ایراد کرد در عرصه عمل نیز محقق کند. مواضع روحانی را دیدیم و مواضع ایشان مغایر با بحث برخی بود که گاهی عنوان میکردند دولت در سایه اجازه کار به دولت را نمیدهد و حتی سخنان روحانی در مورد حمایت مقام معظم رهبری از مصوبات دولت را نیز شنیدیم که گفت حمایتی بینظیر صورت گرفته است. دشمن با تمام توان بهدنبال القای ناکارآمدی نظام است. دشمنان انقلاب اسلامی را مورد هجمه قرار دادهاند اما این ملت عظمت و عزت خود را با اهدای مال و جان و فرزندانش به دست آورده و ناامیدی را بزرگترین گناه میداند. ما از آرمانهای خود عقبنشینی نمیکنیم. امروز هم کسی مدعی نیست شرایط اقتصادی کشور مناسب است اما این بهمعنای آن نیست که اجازه نفوذ و القای نومیدی از سوی دشمن را بدهیم. آرمانهایی که امروز به دست آوردهایم مرهون انقلاب اسلامی است که از جمله آن میتوان به استقلال، آزادی و عزت و مردم سالاری اشاره کرد و اساس دشمنی استکبار نیز بهدلیل همین عزتی است که امروز از آن برخوردار و شاهد هستیم که جمهوری اسلامی تمامی معادلات استکباری را برهم زده است. امروز دشمن عرصه اقتصادی را برای نبرد انتخاب کرده است. آنها از تهدید و فتنه و جنگ نظامی ناامید شدند و در این عرصهها شکست خوردند و در طول ۴۰ سال اخیر ملت ما روز به روز در عرصه دفاعی و راهبردی قویتر شد و امروز در تراز ۱۰ کشور نخست دنیا در حوزه دفاعی هستیم. این تجربه را در دوران دفاع مقدس داشتیم. مردم و جوانان جنگ را اداره کردند اما امروز جوانان را از صحنه بیرون کردیم و از انرژی آنها استفاده نمیشود. باید به این جوانها اعتماد کرد و اگر این اعتماد بود همانگونه که انقلاب به پیروزی رسید، از این شرایط نیز بیرون خواهیمآمد.» این اظهارات و تعریف از سیاستهای روحانی کافی بود تا برخی گمانهزنیهایی را درباره جانمایی این فرد در کابینه به زبان بیاورند. در همین راستا سایت نامهنیوز از رسانههای اصولگرای نزدیک به روحانی در گزارشی با عنوان «قالیباف معاون اول روحانی میشود» نوشت که در خبرهایی آمد سیدابراهیم رئیسی جلسات سیاسی مهمی را در تهران با موضوع انتخابات مجلس برگزار کرده و از جمله شخصیتهایی که با او به گفتوگو نشستند، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، محسن رضایی، حدادعادل، ذوالقدر و رحیمیان بودهاند. در واکنشی دیگر به این ماجرا محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران، درباره گفتوگوی محمود واعظی با محمدباقر قالیباف برای تصدی پست معاوناولی رئیسجمهور که از سوی یکی از سایتهای خبری منتشر شده بود، گفت: «اینها اخباری است که همکاران شما خبر میکنند و قرار نیست به همه شایعهها پاسخ داده میشود.»
پشت پرده یک پیشنهاد
این ماجرا از دو حالت خارج نیست؛ یا اینکه این خبر صحت دارد و در ادامه معادلات پشت پرده مربوط به تغییرات در کابینه است و حسن روحانی توافق کرده که با ورود افرادی مانند قالیباف برای بهبود عملکرد دولتش پروژه خود را پیش ببرد.
در چنین حالی این یک اتفاق مثبت هم برای محمدباقر قالیباف و هم برای دولت حسن روحانی است.
برای قالیباف این خبر خوبی است چرا که او یک مدیر جهادی است و عملکرد مثبتش در شهرداری تهران نشانگر تلاشهای صادقانه و پیگیر برای پیشبرد امور است. او حالا زمینه مناسبی برای خدمت پیدا خواهد کرد. اما این خبر در صورت صحت برای دولت روحانی هم اتفاق خوبی است. او با چنین جذبی میتواند حمایت قابلتوجهی از بدنه اصولگرایان و نهادهای حاکمیتی را به دست آورد.
حالت دوم این است که این خبر صحت نداشته و صرفا یک بازی سیاسی است. به نظر در چنین حالتی نیز این خبر برای محمدباقر قالیباف بازخورد منفی نداشته و نشاندهنده توانایی او در اداره امور است. نکته این است که این خبر در هر دو حالت راستی و نادرستیاش برای قالیباف، برد - برد است.