صراط/ کشورهای عربی جنوب خلیج فارس واکنشهای متفاوتی به احتمال قطع صدور نفت از تنگه هرمز نشان دادند، برخی آنرا نگران کننده دانستند، شماری در قبال آن سکوت کردند و برخی هم فرار به جلو را ترجیح داده اند.
واکنشها به قطع صدور نفت از تنگه هرمز پس از آن صورت گرفت که 'حسن روحانی' رییس جمهوری اسلامی ایران سه شنبه گذشته در جمع ایرانیان مقیم سوئیس گفت: آمریکاییها مدعی شده اند که میخواهند به طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمیفهمند، چرا که این اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید این کار را بکنید، تا نتیجه اش را ببینید.
به گزارش ایرنا بیشترین واکنش در میان کشورهای حاشیه خلیج فارس به این خبر از سوی کویت بود. روزنامه 'الرای' کویت پنجشنبه گذشته در اولین واکنش به این موضوع، نوشت: در صورت عملی شدن تهدید ایران، قیمت نفت به ۳۰۰ دلار در هر بشکه خواهد رسید.
این روزنامه به نقل از کارشناسان نوشت: تنها راه صادرات نفت کویت که به حدود ۲ میلیون بشکه در روز میرسد، تنگه هرمز است و در صورت توقف یا ممانعت از حمل و نقل دریایی در این منطقه، صادرات نفت این کشور کاهش و حتی متوقف خواهد شد و این موضوع یک خطر حقیقی برای این کشور است.
منابع نفتی همچنین به روزنامه الرای گفتند که در صورت اجرایی شدن تهدید ایران، روزانه حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون بشکه از نفت کشورهای جنوبی خلیج فارس صادر نخواهد شد که این فاجعه بار خواهد بود.
در ادامه نگرانیهای کویت، نمایندگان مجلس این کشور هم دیروز (جمعه) با هشدار به دولت این کشور، خواستار ارایه یک برنامه مشخص در این زمینه شدند.
'عادل الدمخی' یکی از نمایندگان مجلس کویت در گفتگو با روزنامه الرای گفت که بستن تنگه هرمز، نتایج ناگواری بر امنیت ملی و اقتصاد کشورهای حوزه خلیج فارس و به ویژه اقتصاد کویت دارد.
وی ضمن درخواست از مسئولان کشورش برای اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و آمادگی کامل برای رویارویی با خطرهای احتمالی، از مقامهای این کشور خواست، برای بررسی موضوع بستن شدن تنگه هرمز، تشکیل جلسه فوری دهند.
'اسامه الشاهین' دیگر نماینده این کشور گفت که اختلافات آمریکا با ایران، منافع کشورهای خلیج فارس را نشانه رفته است.
'صفاء هاشم' نماینده دیگر مجلس کویت هم با انتقاد از بی برنامه بودن دولت این کشور در صورت بسته شدنت تنگه هرمز، تاکید کرد: هیچ برنامهای برای آن روز نداریم و طرحی تاکنون اعلام نشده است.
'احمد حسن کرم' تحلیلگر نفتی معتقد است: اگر ایران تنگه هرمز را ببندد، کویت دچار بحران بزرگی میشود، چرا که این تنگه شریان حیاتی برای آن به شمار میرود و در صورت اجرای این اقدام از طرف تهران، کویت مجبور است، تولیدات نفتی اش را متوقف کند، چرا که تنگه هرمز تنها گذرگاه صادرات نفتی این کشور است.
کرم با بیان این که تنها راه جایگزین، صادرات از طریق عربستان و دریای سرخ است، این راه را هزینه بر، طولانی و فاقد صرفه اقتصادی دانست.
در حالیکه کویت به شدت نگران بسته شدن تنگه هرمز است، منابع رسمی عربستان در این خصوص سکوت پیشه کرده اند و تنها به بازتاب اظهارات مقامات ایرانی و واکنشهای آمریکایی در این زمینه بسنده کرده اند.
با وجود سکوت رسمی سعودی ها، برخی کاربران در فضای مجازی، نگرانی خود در صورت بسته شدن تنگه هرمز را پنهان نکرده و نوشتند: درست است که بخش زیادی از نفت عربستان از طریق دریای سرخ به فروش میرسد، اما بسته شدن تنگه هرمز مانع از انتقال نفت این کشور در منطقه نفت خیر شرق خواهد شد و انتقال آن به غرب کشور هم هزینه هنگفتی برای دولت خواهد داشت.
امارات هم که عصر سه شنبه با اعلام خبر بسته شدن حساب بانکی ۹ شخص و شرکت ایرانی تلاش داشت سفر مهم رییس جمهوری اسلامی ایران به اروپا را تحت الشعاع خبرهای قدیمی و کهنه قرار دهد، به طور رسمی واکنشی نشان نداده است.
اما بحرین که معمولا دنباله رو سیاستهای عربستان و امارات در منطقه محسوب میشود، به جای واکنش منطقی به این موضوع، با فرافکنی و فرار به جلو به برخی شرایط اقتصادی ایران اشاره کرد.
این کشور که به دلیل سیاستهای اشتباه آل خلیفه در تبعیت از اقدامات ماجراجویانه سعودیها و امارات در منطقه در شرایط وخیم اقتصادی به سر میبرد و ارزش پول ملی آن به شدت کاهش یافته است، با پیش کشیدن برخی اعتراضات صنفی در ایران به این موضوع واکنش نشان داد.
'خالدن بن احمد آل خلیفه' در توئیتی با تکرار ادعای حمایت تسلیحاتی ایران از ارتش و کمیتههای مردمی یمن، نوشت: یک روز پایتخت عربستان مورد حمله موشکهای ایرانی قرار میگیرد و امروز هم تهران قصد بستن تنگه هرمز را دارد.
وزیر خارجه بحرین در این ارتباط اشارهای به کارشکنیها و همدستی برخی رژیمهای حاشیه جنوبی خلیج فارس با آمریکا علیه ایران نکرد.