اعتماد/ متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.

حسن روحانی، رییس‌جمهور اسلامی ایران در اولین سفر اروپایی خود در دولت دوازدهم، بعد از سوییس به وین پایتخت اتریش رفت. روحانی همانطور که در دیدار اولش با رییس کنفدراسیون سوییس، وعده گسترش همکاری‌ها و بی‌توجهی به تحریم‌های امریکا را گرفته‌بود، در دیدارهایش با الکساندر فن دربلن، رییس‌جمهور و سباستین کروز، نخست‌وزیر اتریش در وین، بار دیگر از این کشور اروپایی نیز وعده گرفت که نه‌تنها بر اثر بازگشت تحریم‌های یک‌جانبه امریکا مبادلات سیاسی و تجاری میان دو کشور کاهش پیدا نکند، بلکه به سمت گسترش میل کند. الکساندر فن دربلن، رییس‌جمهور اتریش در دیدار هیات‌های بلندپایه دو کشور در حضور حسن روحانی، رییس‌جمهور اسلامی ایران تاکید کرد: «اتریش در هر شرایطی مصمم به حفظ و توسعه مناسبات و همکاری‌های خود با ایران است.» رییس‌جمهور اتریش که کشورش اکنون ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را در اختیار دارد همچنین گفت: «تحریم‌های ثانویه و فرامرزی امریکا برخلاف قوانین بین‌المللی و نقض حقوق بشر است و شرکت‌های اتریشی موافق آن نیستند.» روحانی که در ابتدای سفرش به اتریش در فرودگاه از سوی وزیر امور خارجه اتریش مورد استقبال قرار گرفت، صبح روز چهارشنبه برای استقبال رسمی به کاخ هوفنبرگ رفت که در آنجا از سوی رییس‌جمهور اتریش مورد استقبال قرار گرفت. روحانی در این سفر همچنین با صدر اعظم جوان اتریش، سباستین کروز هم دیدار و رایزنی کرد. هیات ایران همچنین در این سفر در حضور حسن روحانی و سباستین کروز چهار تفاهمنامه جدید همکاری امضا کردند. این ٤ تفاهم نامه همکاری در زمینه‌های حمل و نقل، مدیریت منابع آب، انرژی‌های تجدیدپذیر و همکاری در زمینه معدن بودند.

روحانی: خروج امریکا از برجام به ضرر خودش و همه جهان بود

حسن روحانی، رییس‌جمهور اسلامی ایران، روز چهارشنبه در نشست خبری مشترک با رییس‌جمهوری اتریش با تشکر از استقبال گرم اتریش از هیات عالیرتبه ایرانی و با اشاره به اینکه گفت‌وگوهای بسیار صمیمانه، خوب و سازنده‌ای داشتیم، گفت: «پس از برجام، تبادل هیات‌های بسیار فراوانی بین دو کشور انجام گرفته و امروز صدها شرکت اتریشی در ایران مشغول فعالیت هستند. اراده دو کشور در این مذاکرات این بود که ما باید روابط تجاری، اقتصادی، فرهنگی، منطقه‌ای و بین‌المللی خودمان را ادامه دهیم. » دکتر روحانی از برجام به عنوان یک توافق بسیار مهم برای ایران، اتحادیه اروپا و جهان نام برد و اظهارداشت: «تصمیمی که امریکا اتخاذ کرده به نفع هیچ‌کس نبوده و نیست و این جزو تصمیمات عجیبی است که حکومت و دولتی برخلاف منافع ملی خودش و برخلاف منافع ملی دیگران، تصمیمی را اتخاذ می‌کند.» رییس‌جمهور افزود: «ایران در صورتی که بتواند از منافع برجام به خوبی استفاده کند، از آن حراست خواهد کرد اما این دو کفه باید کاملا متوازن باشد و اگر غیرامریکا بقیه امضاکنندگان برجام بتوانند منافع ایران را تضمین کنند، ایران برجام بدون امریکا را ادامه خواهد داد.» روحانی مسائل مرتبط با منطقه حساس غرب آسیا را از دیگر موضوعات گفت‌وگو با مقام‌های اتریشی بیان کرد و گفت: «درهمین ارتباط در خصوص موضوعاتی همانند اقدامات تهران برای مبارزه با تروریسم و کمک‌ به مردم عراق و سوریه، لزوم کمک‌رسانی به مردم یمن و نقش مخرب بعضی کشورها از جمله امریکا و رژیم صهیونیستی، گفت‌وگو کردیم.» رییس‌جمهور تصریح کرد: «بازگرداندن کامل صلح و امنیت به این کشورها به نفع منطقه و جهان خواهد بود. ما همچنین راجع به مسائل دیگر بین‌المللی با هم گفت‌وگوهایی داشتیم. نظرات ایران و اتریش در مساله برجام و ضرورت توسعه روابط مشترک و درباره مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی نظرات ما نزدیک و شبیه به هم است.»

فن در بلن: تحریم‌های امریکا ناقض حقوق بشر است

رییس‌جمهور اتریش نیز در این نشست خبری، به روابط دیرینه دو کشور اشاره کرد و گفت: «اتریش و ایران، یکصد و شصتمین سال برقراری روابط سیاسی خود را جشن می‌گیرند اما روابط دو کشور حداقل به ٥٠٠ سال پیش باز می‌گردد. ما امسال شصتمین سال تاسیس انجمن فرهنگی اتریش در تهران و بیست و پنجمین سال گفت‌وگوی بین ادیان را جشن می‌گیریم و می‌خواهم تاکید کنم که روابط دیرینه ما فرای همکاری‌های اقتصادی و سیاسی است. » الکساندر فن دربلن گفت: «در این ارتباط می‌خواهم تاکید کنم که در اتریش ایرانیان زیادی زندگی می‌کنند، بعضا با تابعیت کامل ایرانی بعضا اتریشی شدند و فکر می‌کنم برای شما خیلی آشناست که حدود ٢ هزار پزشک در نظام سلامت اتریش با پیشینه ایرانی در حال فعالیت هستند. » وی افزود: «هم‌اکنون در ایران صدها شرکت اتریشی فعال هستند و اتریش و اتحادیه اروپا تمام تلاش‌شان را می‌کنند که حتی در این ایام دشوار چارچوب لازم را نه تنها برای برقراری و استمرار این همکاری‌ها بلکه برای تعمیق آن، ایجاد کنند.» رییس‌جمهور اتریش با اشاره به اینکه برجام هیچ‌وقت براین اساس نبوده که تمامی مشکلات را حل کند و به اعتقاد وین، تنها پنجره‌ای را برای رسیدگی به دیگر مشکلات گشوده است، گفت: «ما در گفت‌وگو با رییس‌جمهور ایران درباره طیف گسترده‌ای از مسائل دوجانبه و منطقه‌ای گفت‌وگو و تبادل نظر کردیم.» فن دربلن تصریح کرد: «اتریش متاسف است از اینکه ایالات متحده از قرارداد برجام خارج شده و اینکه بخواهند مجددا تحریم‌هایی را وضع کند که نه تنها شامل تحریم‌های ابتدایی بلکه شامل تحریم‌های ثانویه هم می‌شود که شامل اتریش نیز خواهد شد. این تحریم‌های ثانویه که به اعتقاد ما و کمیسیون اتحادیه اروپا، فرامرزی است، ناقص حقوق انسان‌هاست. »

روحانی: امریکا هزینه سنگینی پرداخت خواهد کرد

حسن روحانی سه شنبه شب و در جمع صمیمی ایرانیان مقیم اتریش در وین گفت: «هدف دولت امریکا انزوای ملت ایران بود، اما هزینه سنگینی پرداخت خواهد کرد و این اولین‌باری است که امریکا علیه ملت ایران توطئه می‌کند اما جز چند کشور کوچک نمی‌تواند حمایت کشوری را از عملکرد خود جلب کند. » روحانی خاطرنشان کرد: «در گذشته هر وقت امریکایی‌ها در برابر ملت ایران توطئه‌ای را اجرا می‌کردند، می‌توانستند حداقل بخشی از کشورهای جهان را با خود همراه کنند، اما این برای اولین‌بار است که امریکایی‌ها می‌خواهند توطئه‌ای علیه ایران اجرا کنند و به جز یکی دو کشورکوچک هیچ کشور دیگری با آنها همراهی نکرده است. در کل اروپا، آسیا و آفریقا فقط چند کشور انگشت‌شمار هستند که با اقدام ترامپ در خروج از توافق هسته‌ای که توافقی میان ٧ کشور بوده و به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسیده، همراهی کرده‌اند. » روحانی اضافه کرد: «امریکایی‌ها ادعا می‌کنند که می‌خواهند پل‌های ارتباطی ایران با جهان را قطع کنند، اما هرگز نخواهند توانست به این هدف برسند، آنها قدرت مطلقه عالم نیستند. امروز از اینکه دو کشور اروپایی از دولت و رییس‌جمهور ایران استقبال کرده‌اند، عصبانی هستند، اما آیا این کشورها به حرف آنها گوش کردند؟» رییس‌جمهور اظهارداشت: «همه شاهد بودیم که اتحادیه اروپا با چه صراحتی در برابر امریکایی‌ها موضع‌گیری کرد. نمی‌خواهم بگویم امریکایی‌ها نمی‌توانند برای ایران مشکل ایجاد کنند، اما قطعا در عملیاتی کردن آنچه ادعا می‌کنند، موفق نخواهند بود و قادر نیستند پل‌های ارتباطی ایران با جهان را قطع کنند. » رییس‌جمهور با اشاره به اینکه امروز در شرایطی هستیم که سازمان‌های بین‌المللی از جمله شورای امنیت، اتحادیه اروپا و اکثریت قریب به اتفاق کشورها و ملت‌های دنیا در کنار جمهوری اسلامی ایستاده‌اند، اظهارداشت: «این وضعیت، تقابل امریکا با ایران را بسیار پرهزینه خواهد کرد و جمهوری اسلامی ایران نیز مصمم است همچون همیشه توطئه‌های امریکایی‌ها را نقش برآب کند.»

رفیق قدیمی ایران در قلب اروپا

دولت اتریش یکی از قدیمی‌ترین دوستان ایران در اروپا محسوب می‌شود که از ١٦٠ سال پیش تاکنون روابط دیپلماتیک با تهران دارد، روابطی که هیچگاه بر اساس مطامع امپریالیستی نبود و بر اساس منافع دوجانبه دو کشور شکل گرفته است. اتریشی‌ها چه پیش از انقلاب اسلامی ایران و چه بعد از آن رابطه نزدیکی با تهران داشتند، به ویژه که اولین حضور یک وزیر خارجه اروپایی به تهران بعد از انقلاب با سفر اروین لانس، وزیر خارجه وقت اتریش رقم خورد و اولین سفر وزیر خارجه ایران نیز به یک پایتخت اروپایی سال ١٣٦٦ و در سفر سه روزه علی اکبر ولایتی، وزیر خارجه وقت ایران به اتریش اتفاق افتاد. اتریش بعدها نیز نقش موثری در مذاکرات هسته‌ای ایران به عنوان میزبان مذاکرات بازی کرد و در دوران تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، یکی از معدود کشورهای اروپایی محسوب می‌شد که روابط تجاری و اقتصادی‌اش را با تهران ادامه داد. اتریش در عین حال میزبان نزدیک به ٣٠ هزار دانشجوی ایرانی است و آنگونه که رییس‌جمهور اتریش در نشست خبری خود با رییس‌جمهوری ایران گفت، نزدیک به ٢٠٠٠ نفر از پزشکان نظام درمانی اتریش، از اتباع ایرانی هستند. هاینس فیشر، رییس‌جمهور وقت اتریش بلافاصله بعد از بیانیه وین و قبل از اجرایی شدن برجام به تهران سفر کرد و از رییس‌جمهور اسلامی ایران برای سفر به این کشور دعوت کرد، هر چند سفر روحانی به اتریش در دوران ریاست‌جمهوری فیشر به دلایلی به تاخیر افتاد، اما بعد از تغییر دولت در وین و روی کار آمدن دولت محافظه‌کارتر، وین باز هم از استمرار روابط با تهران استقبال کرد، تا اینکه چهارشنبه این هفته، الکساندر فن دربالن، رییس‌جمهور و سباستین کورتز، صدراعظم اتریش از حسن روحانی استقبال کردند. دولتمردان اتریش بار دیگر در این سفر تاکید کرده‌اند که به تحریم‌های یک‌جانبه امریکا علیه ایران توجهی نخواهند کرد و برای توسعه روابط دوجانبه تلاش می‌کنند.