ایسنا/ سازمان راهداری طرحی را ارائه کرده که در چارچوب آن ۲۰۲ هزار دستگاه خودروی جادهای با محوریت حمایت چند وزارتخانه نوسازی میشود.
این طرح که به منظور اجرای مصوبه شورای اقتصاد و ابلاغیه معاون اول رییس جمهور به کلیه بانکها در دستور کار قرار دارد، با منابع اعتباری بیش از ۱۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بخشی از خودروهای جادهای فرسوده را نوسازی میکند.
در چارچوب این برنامه ۲۰۲ هزار اتوبوس، مینیبوس، کامیون و کامیونت فرسوده در حوزه درون و برون شهری نوسازی خواهد شد. این طرح با پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت اجرایی شده و با پیگیری این وزارتخانه و شهرداریها در بخش درون شهری و سازمان راهداری در حوزه برون شهری اجرایی خواهد شد.
براساس مصوبه شورای اقتصاد، برای نوسازی ناوگان عمومی فرسوده در دو حوزه بار و مسافر مابهالتفاوت صرفهجویی صورت گرفته به ازای اسقاط هر یک خودرو و جایگزینی یک خودروی نو محاسبه و پرداخت خواهد شد.
براساس برنامهریزی صورت گرفته هر سرمایه گذاری که تعدادی خودروی فرسوده را برای نوسازی تحویل میدهد، در صورتی که بتواند همان تعداد یا بیشتر خودروی نو دریافت کند و مجموع ظرفیت آنها را در حوزه باری به ناوگان بازگرداند طبق جدول محاسباتی منابع حاصل از صرفهجویی سوخت در این حوزه را مستقیما دریافت میکند.
البته سازمان راهداری اعلام کرده که این موضوع مشروط به آن است که به این سازمان اثبات شود خودروی اسقاط شده حداقل یک سال قبل از نوسازی در شبکه حمل و نقل فعال بوده است.
سازوکار اجرای این پرداخت نیز به این صورت است که پس از تحویل خودروی نو به خریدار، شرکت ملی نفت ایران مکلف است در مقاطع شش ماهه پس از آن بسته به نوع خودرو در سررسیدهای بازپرداخت مبالغ ذکر شده را که معادل صرفهجویی سوخت حاصل از آن است تا سقف کل مبلغ جدول مصوب پس از تخصیص سازمان برنامه و بودجه از محل درآمد صادرات مجموع نفت گاز یا کاهش واردات فرآوردههای نفتی به حساب خزانهداری واریز کرده و سپس به بدهکار دولت ارائه کند.
همچنین کارخانه تولیدکننده نیز برای تامین قطعات میتواند ال سی باز کرده و برای فاینانس قطعات اقدام کند. این فاینانس با تضمین دولت اجرایی میشود به طوری که در موعد سررسید اقساط وزارت نفت براساس تخصیص سازمان برنامه و بودجه آنها را پرداخت میکند.
همچنین دولت مبلغی را به عنوان کمک بلاعوض از محل صرفهجویی سوخت برای خرید این خودروها ارائه خواهد داد و متقاضی برای خرید ۲۰ درصد آورده نقدی و ۳۰ درصد تسهیلات دریافت خواهد کرد.
از سوی دیگر، از زمان دریافت فاینانس و تامین قطعات مورد نیاز خودرو که شاید حدود یکسال به طول انجامد، صندوق توسعه ملی اقساط فاینانس را پرداخت کرده تا پس از تحویل خودرو از محل پیمایش و صرفهجویی حاصل شده از محل سازمان برنامه و بودجه تسهیلات صندوق توسعه ملی بازپرداخت شود.
به گزارش ایسنا، طبق برآوردهای صورت گرفته در حال حاضر در طرح سازمان راهداری ۱۲۰ هزار دستگاه از ۱۴۰ هزار دستگاه کامیون فرسوده ۹۰۰۰ دستگاه از ۱۳ هزار اتوبوس فرسوده، ۴۸ هزار و ۵۰۰ دستگاه از ۵۷ هزار مینی بوس فرسوده و ۶۰۰۰ دستگاه وانت در این طرح نوسازی خواهند شد.
رییس جمهوری پیش از این وعده داده بود در یک فرآیند سه ساله ۲۰۰ هزار دستگاه خودروی فعال در حمل و نقل عمومی نوسازی شوند.