رجا/ متن پیش رو در رجا منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
بیانات دیروز رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیس، نمایندگان و جمعی از کارکنان مجلس شورای اسلامی پیرامون نوع مواجهه مجلس با کنوانسیون های بین المللی را می توان نقطه پایانی بر مجادلات چند ماه اخیر نمایندگان موافق و مخالف FATF قلمداد کرد.
به گزارش رجانیوز، موضوع چالش برانگیز الحاق ایران به این کنوانسیون طی چند ماه اخیر و به واسطه اصرار دولت، در دستور کار مجلس قرار داشت و از همان ابتدا برخی نمایندگان، آثار زیان بار پیوستن ایران به این کنوانسیون را اعلام کرده بودند. با این حال و در سایه حمایت های علی لاریجانی رییس مجلس ،لایحه پالرمو یکی از لوایح 4 گانهFatf هفته گذشته در مجلس به تصویب رسید.
تفسیر عجیب لاریجانی از نظر قطعی شورای نگهبان درباره یکی از لوایح FATF را می توان برگ دیگری از تلاش رئیس مجلس جهت تصویب دوباره این لایحه قلمداد کرد. ماجرا از این قرار بود که اردیبهشت ماه گذشته سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه ابهامات موجود در لایحه پالرمو، مصوب مجلس بسیار زیاد است، ایرادات این لایحه را فراتر از اشکالات تایپی اعلام کرده بود. در پی این مخالفت شورای نگهبان، مجلس مجددا بررسی این لایحه را در دستور کار خود قرار داد با این حال رئیس مجلس تفسیری عجیبی درباره اشکالات متعدد شورای نگهبان به لایحه پالرمو (یکی از لوایح FATF) بیان کرد.
علی لاریجانی در جریان بررسی و تصویب لایحه الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو) عنوان کرد که "شورای نگهبان ایرادی به لایحه پالرمو نگرفته است. فقط چند ایراد عبارتی بوده است و ترجمه مشکلی ندارد." این اظهارات لاریجانی درباره اشکالات متعدد لایحه «پالرمو» در حالی مطرح شد که شورای نگهبان این ایرادات را فراتر از اشکالات تایپی، بلکه ترجمهای دانسته است. حسینعلی حاجیدلیگانی، نصرالله پژمانفر، محمدرضا صباغیان و تعداد زیادی از نمایندگان در همان جلسه به این موضوع اعتراض نمودند.
اصرار لاریجانی علیرغم ورود جامعه مدرسین
انتقادات به تلاش های لاریجانی برای تصویب این لوایح 4 گانه اما به نمایندگان مجلس محدود نماند و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز در دو مقطع اعتراض شدید خود را به علی لاریجانی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی پیرامون تلاش مجلس مبنی بر تصویب لایحه الحاق ایران به کنوانسیون تامین مالی تروریسم اعلام کرد.
این نهاد ابتدا در تماس تلفنی با لاریجانی مخالفت خود را تصویب این لایحه ابراز نمود با این حال به این حد از مخالفت قانع نشده و طی جلسه ای با رئیس مجلس نگرانی های خود در این خصوص را اعلام کرد. با همه اینها موضع لاریجانی تغییری نکرد و طبق خبری که از این جلسه مخابره شد، علیرغم توضیحات اعضای جامعه مدرسین درباره عواقب تصویب این لایحه، رئیس موافق تصویب FATF بود.
به نظر می رسد فرمایشات دیروز رهبر انقلاب را نیز می بایست در امتداد همین هشدارهای دلسوزان کشور به رویه مجلس و خصوصا علی لاریجانی در خصوص Fatf ارزیابی کرد. به خصوص اینکه در جریان بررسی این لوایح در مجلس برخی نمایندگان اصلاح طلب به دروغ ادعای موافقت دفتر رهبری با لوایح مرتبط با FATF را مطرح کرده بودند! که البته تکذیب دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی را به دنبال داشت.
رهبر معظم انقلاب در زمینه معاهدات و کنوانسیونهای بین المللی گفتند: این معاهدات ابتدا در اتاقهای فکر قدرتهای بزرگ و برای تأمین منافع و مصالح آنها پخت و پز میشود و سپس با پیوستن دولتهای همسو یا دنباله رو یا مرعوب، شکلِ به ظاهر بینالمللی میگیرد بهگونهای که اگر کشور مستقلی مانند ایران، آنها را قبول نکند او را مورد هجوم شدید قرار میدهند که مثلاً ۱۵۰ کشور پذیرفته اند شما چطور آن را رد می کنید؟ رهبر انقلاب همچنین در تبیین راه صحیح برخورد با این گونه کنوانسیونها افزودند: "همانگونه که درباره «برخی کنوانسیونهای بینالمللیِ اخیراً مطرح شده در مجلس» گفتیم، مجلس شورای اسلامی که رشید و بالغ و عاقل است، باید مستقلاً در موضوعاتی مثل مبارزه با تروریسم یا مبارزه با پولشویی قانونگذاری کند. ایشان افزودند: البته ممکن است برخی مفاد معاهدات بین المللی خوب باشد اما هیچ ضرورتی ندارد با استناد به این مفاد به کنوانسیونهایی بپیوندیم که از عمق اهداف آنها آگاه نیستیم یا میدانیم که مشکلاتی دارند."
به نظر می رسد فرمایشات دیروز رهبر انقلاب در این خصوص حجت را بر نمایندگان مجلس تمام کرده و انتظار می رود رئیس مجلس ضمن عذرخواهی از روند طی شده در این زمینه، اولویت خود و نمایندگان را بر تصویب طرح و لوایح مستقل از کنوانسیون های بین المللی در زمینه مبارزه با پولشویی و یا تامین مالی تروریسم قرار دهد. در غیر این صورت ورود جدی تر و صریح تر رهبر انقلاب دور از انتظار نخواهد بود.