مهر/ متن پیش رو در مهر منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست

هواپیمای آمریکایی در شرایطی که توجه افکار عمومی به جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ معطوف است مواضع ارتش سوریه و نیروهای مردمی ضد داعش را در شرق دیرالزور هدف قرار داد.

 

 فرزاد فرهادی| ساعت ۲۲ یکشنبه ۱۷ ژوئن ۲۰۱۸ هواپیمای آمریکایی مواضع نیروهای مدافع از نوار مرزی میان عراق و سوریه را در شهرک الهری(روستایی از توابع البوکمال و در شرق این شهر و ۵ کیلومتری عراق که بیشتر ساکنان آن را عشایر الجغایفه از قبیله الدلیم تشکیل می دهند) در شرق استان دیرالزور و در نزدیکی مرز با عراق را در راستای حمایت از تکفیری ها، هدف قرار داد که بر اثر آن ۲۲ نفر شهید و ۱۲ نفر زخمی شدند و این زمانی بود که داعشی ها به دنبال ایجاد شکافی برای ورود به عراق بودند که ارتش سوریه و نیروهای حشد شعبی مانع آن شدند. هدف از حمله آمریکایی ها کمک به داعش برای عبور از مرز و به وجود آوردن روزنه ای برای آنها بود.


یک مقام آمریکایی به شبکه خبری سی ان ان گفت که حمله هوایی اخیر به منطقه البوکمال در مرز سوریه و عراق توسط اسرائیل انجام شده و این حمله توسط نیروهای آمریکایی یا نیروهای ائتلاف انجام نشده است.

هیئت الحشد الشعبی با صدور بیانیه ای در این باره اعلام کرد: «هواپیمای آمریکایی مقر تیپ های ۴۵ و ۴۶ مدافع مرز با سوریه را هدف قرار داده است. آمریکا باید در این باره توضیح بدهد به ویژه که این حملات طی سالیان مبارزه با تروریسم تکرار شده است. در حمله هوایی آمریکا به مواضع الحشد الشعبی ۲۲ نفر شهید و ۱۲ نفر دیگر زخمی شدند. ما در نوار مرزی از زمان پایان عملیات آزادسازی مرزها با اطلاع عملیات مشترک عراق حضور داریم. این حملات تلاشی است برای اینکه دشمن بتواند بر مرزها مسلط شود.»

احمد محجوب سخنگوی وزارت خارجه عراق به شدت به این حمله واکنش نشان داد و با صدور بیانیه ای اعلام کرد: «نیروهایی که در مناطق درگیر با داعش در عراق یا سوریه یا هر مکان دیگری حضور دارند در حال مبارزه با تکفیری ها هستند.


حمله به رزمندگان و مواضع آنها به مثابه حمایت از داعش و کمک به گسترش و تلاشی برای تجدید قوای تکفیری هاست».

مرکز رسانه ای فرماندهی عملیات مشترک عراق نیز با صدور بیانیه ای اعلام کرد: «نیروهایی در داخل اراضی سوریه هدف قرار گرفته اند. ما با آنها در تماس نیستیم اما فرماندهی عملیات مشترک از هر تلاشی داخل اراضی سوریه ضد داعش و دور کردن آنها از مرز عراق و سوریه استقبال می کند. ما حمله به این نیروها را محکوم می کنیم. ما پیگیر آنچه رخ داده هستیم. ما درباره عاملان این حمله تحقیق خواهیم کرد تا مشخص شود که مسئول تلفات جوانان عراقی و تعدی به حاکمیت عراق و سوریه کیست».

دیدگاه کارشناسی
«احمد السعید» مسئول اتحاد گروهای سوری به اسپوتنیک گفت: «اینکه پنتاگون دخالت آمریکا یا ائتلاف بین المللی را در حمله به مواضع ارتش سوریه در شهر البوکمال در استان دیرالزور تکذیب می کند احتمال دخالت اسرائیل در این حملات را تقویت می کند. تنها استفاده کننده از این حملات پس از آمریکا به مواضع ارتش سوریه اسرائیل است زیرا تل آویو همچنان به تروریستها کمک می کند به ویژه که قبلا بارها حمله کرده و مسئولیت حملات را برعهده نگرفته مگر پس از شواهد ارتش سوریه و نیروهای روسی و مستشاران نظامی ایرانی در سوریه. از سوی دیگر نباید فراموش کرد که نمی توان به این موضوع که آمریکایی ها می گویند کار آنها نیست نیز اعتماد کرد زیرا آمریکایی ها دروغگو هستند».

رای الیوم در این باره نوشته است: «اما اینکه آمریکا حمله به مواضع ارتش سوریه را در نزدیکی مرز با عراق تکذیب می کند مفهومش این است که یا آمریکایی ها دروغ می گویند یا طرف دیگر این کار را انجام داده است.

این حمله با پهپاد صورت گرفته است و فقط آمریکا و اسرائیل از این نوع هواپیماهای بدون سرنشین دارند. سئوال این است که این پهپادها اگر اسرائیلی هستند چگونه به شرق فرات و به ویژه نزدیکی شهر البوکمال در مرز عراق با سوریه رسیده اند؟ از کدام حریم هوایی استفاده کرده اند؟ حشد شعبی عراق که با داعش مبارزه سختی داشته و آنها از موصل و دیگر مناطق بیرون کرده است به حمله به نیروهایش در داخل سوریه اشاره کرده است.

احتمال اقدام اسرائیل در این کشتار با توجه به تهدیدات حمله به نیروهای ایرانی یا مورد حمایت ایران در داخل سوریه از سوی بنیامین نتانیاهو وجود دارد. حمله به نیروهای حشد شعبی در داخل سوریه سه مفهوم دارد؛ نخست، آمریکا و متحدانش امکان پیشروی به نیروهای سوری یا متحدانش در شرق فرات را نمی دهند زیرا آنها خواستار کنترل بر این منطقه به عنوان مقدمه ای برای تشکیل رژیم عربی-سنی- قبایلی در آن هستند.

دوم، به تصمیم آمریکایی در عدم بازگشت حاکمیت دمشق و ارتش سوریه بر میادین نفتی و گازی شرق شهر دیرالزور برای محروم کردن دمشق از درآمد آن و بازسازی سوریه مربوط است.

سوم، مفهومش پیوستن رسمی الحشد الشعبی به جنگ در کنار نیروهای ارتش سوریه نه فقط ضد داعش و بازمانده های آن در شرق سوریه بلکه ضد گروههای مسلح مورد حمایت آمریکا و نیروهای سوریه دموکراتیک است. ما در برابر تحول بی سابقه ای قرار داریم و بعید نمی دانیم که حشد شعبی بخواهد از نیروهای آمریکایی در شرق فرات و پایگاه التنف انتقام بگیرد و چه بسا این انتقام به اهداف اسرائیلی هم در آینده گسترش پیدا کند. آمریکا با آتش بازی می کند. همین طور متحدان اسرائیلی اش. گویا آمریکایی ها فراموش کرده اند که ۶ هزار تفنگدار دریایی آمریکا در عراق هستند و چه بسا آنها هدفی آسان برای حشد شعبی و نیروهای مقاومت مورد حمایت ایران در آینده نزدیک باشند».

به هر حال به نظر می رسد که حمایت آمریکا از داعش به امور لجستیکی و اطلاعاتی خلاصه نمی شود بلکه به حمایت آتشین نیز از آنها می پردازد. نیروهایی آمریکایی که در پایگاه التنف هستند بارها نیروهایی که ضد تروریستها می جنگند به ویژه در نزدیکی مرز عراق با سوریه هدف قرار داده اند و حمله جدید چندی پس از آزادسازی منطقه میان جاده حقل الورد و المعیزله و الطماح در محوری به طول ۴۰ کیلومتر و پاکسازی ۲۰۰۰ کیلومتر از بازمانده های داعش در بادیه غربی شهر المیادین صورت می گیرد.

منطقه ای که هدف حمله قرار گرفته است زمینی لم یزرع و خشک و سوزان است. بر اساس ضرورت نظامی مرکز نظامی در منطقه ای در نزدیکی مرز احداث شده است و این حضور نظامی رزمندگان با آگاهی دولت سوریه و عملیات مشترک عراق بوده است. کاملا مشخص است که این یورش با آگاهی کامل از سوی آمریکایی ها صورت گرفته است زیرا همزمان با مواضع مقامات آمریکایی مبنی بر عدم اجازه به ایران برای رسیدن به دریای مدیترانه(اشاره به راه ایران-عراق-سوریه) رخ داده است.

پرواضح است که آمریکا باید میان بازی کردن با آتش و رفتن امن یکی را برگزیند زیرا ارتش سوریه و متحدانش این حمله را بدون پاسخ نخواهند گذاشت به ویژه که گردانهای حزب الله عراق با صدور بیانیه ای اعلام کرد که این جنایت درهای مقابله با اسرائیل و پروژه آمریکایی در منطقه را باز کرده است و حزب الله عراق در حرکت در این مسیر تردید نخواهد کرد.

اما موضوع قابل توجه دیگر این است که این روزها در حالی که توجه افکار عمومی به جام جهانی فوتبال در روسیه معطوف است آمریکا و متحدانش، فرصت را مغتنم شمرده و تحرکات خصمانه خود را علیه بشریت تشدید کرده اند.

رژیم صهیونیستی طی ادوار گذشته در زمان برگزاری رقابت های مهم ورزشی در دنیا دست به کشتار و جنایت زده است. جنایت صبرا و شتیلا مقارن با جام جهانی فوتبال در سال ۱۹۸۲ رخ داد. جنگ ۳۳ روزه رژیم صهیونیستی علیه لبنان زمانی رخ داد که جام جهانی فوتبال ۲۰۰۶ در آن سال برگزار شد. المپیک تابستانی ۲۰۰۸ با جنگ دوباره اسرائیل و غزه مقارن بود. در سال ۲۰۱۰ و درست زمانی که مردم دنیا از «تیکی تاکای» اسپانیایی‌ها لذت می‌بردند رژیم اشغالگر قدس اقدام به محاصره غزه و حمله به کاروان آزادی کرد و جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل نیز با تجاوز دوباره رژیم صهیونیستی به غزه و و حمله گسترده داعش به عراق همراه شد.

از این رو است که حملات آمریکا در حالی که همه نگاهها به جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ روسیه معطوف است به نیروهای ضد داعش رخ می دهد تا جان تازه ای به تکفیری ها و دیگر تروریستها ببخشند و ائتلاف سعودی حمله سختی به الحدیده یمن کرده اند. در حالی که توجه جوامع بشری به روسیه و بازی های فوتبال در آن معطوف است؛ آمریکا در راستای حمایت از داعش و دیگر تروریستهای در سوریه دست به کشتار مدافعان از مرزهای عراق و سوریه در البوکمال سوریه می زند و ائتلاف سعودی به بمباران شدید الحدیده و دیگر مناطق یمن پرداخته است و جنایات صهیونیستها علیه فلسطینی ها نیز ادامه دارد.