صبح نو/ متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
چند روز قبل «پل مانافورت»، رییس ستاد انتخاباتی ترامپ به دلیل اتهام تطمیع و رشوه دادن به شاهدان پرونده دخالت روسیه در رقابتهای انتخاباتی سال ۲۰۱۶ راهی زندان شد. وزارت دادگستری آمریکا رابرت مولر را مأمور بررسی این موضوع کرده که آیا روسیه در انتخابات سال ۲۰۱۶ به سود دونالد ترامپ دخالت داشته یا خیر؟ موضوع جالب توجه آن است که چندی پیش رابرت مولر به هزاران ایمیلی که تیم انتقال قدرت دولت ترامپ از آنها استفاده کرده بود دسترسی داشته است. این که او چگونه و به صورت قانونی یا غیر قانونی به این ایمیلها دست یافته است موضوعی بوده که در سالهای اخیر همواره مورد مناقشه بوده است.
رابرت مولر از طریق اداره خدمات کل که ایمیلهای تیم انتقال قدرت دولت ترامپ را مدیریت میکرد، به این ایمیلها دسترسی پیدا کرده است. مقامات تیم انتقال قدرت ترامپ فرض را بر این گذاشته بودند که رابرت مولر خواستار دسترسی به این ایمیلها خواهد شد و از این رو آن دسته از ایمیلهایی که فکر میکردند در برگیرنده اطلاعات مهم باشد را جدا کرده بودند، اما گزارشها نشان میدهد رابرت مولر توانسته است به کلیه ایمیلها دسترسی داشته باشد.
کوری لانگ هوفر، وکیل رییسجمهوری آمریکا به کنگره اعلام کرده بود بازرس ویژه تحقیقات درباره دخالت روسیه در انتخابات آمریکا با درخواست از یک نهاد دولتی برای دریافت ایمیلهای محرمانه تیم گذار ترامپ، قوانین را نقض کرده است. ایمیلها که به ۱۲ سرور متعلق به رهبری سیاسی کمپین ترامپ و تیم سیاست خارجی باز میگردند و یکی از این سرورها حدود 7 هزار ایمیل را شامل میشود، شامل اطلاعاتی درباره انتصابهای احتمالی، دیدگاههای اعضای مجلس سنا، نقاط ضعف نامزدها برای احراز پستهای دولت، تدوین استراتژیها درباره بیانیههای مطبوعاتی و برنامهریزی سیاستها در زمینه جنگ تا مالیاتها هستند. وکیل دونالد ترامپ در نامهای به سنا و مجلس نمایندگان ادعا کرد رابرت مولر دهها هزار ایمیل ازجمله مکاتبات خصوصی و محرمانه میان یک مشتری و یک وکیل را از طریق عملکرد غیرقانونی کارمندان اداره خدمات عمومی (GSA) به دست آورده است؛ ادارهای که از سرورهای ایمیل تیم ترامپ در دوره گذار نگهداری میکرد. لانگ هوفر ضمن متهم کردن اداره خدمات عمومی به افشای غیرقانونی اطلاعات خصوصی که مالک آن نبوده و کنترلی نیز بر آن نداشته و دادن این اطلاعات به رابرت مولر، این اداره را به نقض حقوق شهروندان آمریکایی که باید براساس متمم چهارم قانون اساسی از هرگونه تجسس و مصادره بیدلیل ایمن باشند، متهم کرد. لانگ هوفر همچنین در این نامه نوشت: دفتر این بازرس ویژه، ظاهراً استفاده زیادی از این ایمیلهای مصادره شده از تیم گذار ترامپ کرده است که شامل اطلاعات حساس نیز میشد. اداره خدمات عمومی علاوه بر ایمیلهای داخلی، پیامها و ایمیلهای مکاتبه شده از طریق لپتاپها، تلفنهای همراه و آی پدها را نیز با اجازه خودش به رابرت مولر داده است. تیم ترامپ این مسأله را نقض حریم خصوصی میداند و برخی از این اطلاعات توسط افراد ناشناس به رسانهها نیز درز کرده است. لانگ هوفر در این نامه از کمیته نظارت مجلس نمایندگان و امنیت داخلی سنا خواست تا تضمین کند که گذارهای آینده مورد این گونه سوءمدیریتها از جانب نهادهای دولتی نخواهند شد. از طرفی سخنگوی تیم تحقیقاتی مولر در پاسخ به ادعای مطرح شده توسط وکیل ترامپ، گفته بود: پیش از دریافت ایمیلهای مورد نیاز برای پیشبرد تحقیقات، رضایت مالک حساب کاربری مربوطه را جلب کرده یا راههای قانونی مورد نیاز برای دسترسی به آن ایمیلها را طی کردیم.
همه این اظهارات نشان میدهد که دسترسی غیرمنتظره و غیر معمول به دهها هزار ایمیل صورت گرفته است. اینها حاکی از آن است که امنیت ایمیلهای شخصی به راحتی قابل نقض شدن است و دهها هزار ایمیل قابل دسترسی هستند. یکی از نکات جالب این ماجرا اینجاست که دسترسی از سوی نهادهای به ظاهر مسوول صورت میگیرد اما معلوم نیست که این دسترسی قانونی است یا خیر! از طرفی سعی بر خارج کردن ایمیلها از دسترس صورت گرفته بوده اما باز هم این دسترسی اتفاق افتاده. همه اینها نشان میدهد هیچ امنیت و حریم شخصی برای ایمیلهای افراد وجود ندارد و نهادهای مختلف از کانالها و مجراهای خود بهراحتی در ابعاد وسیع میتوانند به محتوای ایمیلها دسترسی داشته باشند. براساس متمم چهارم قانون اساسی آمریکا، شهروندان آمریکایی باید از هرگونه تجسس و مصادره بیدلیل ایمن باشند، اما همواره شاهد هستیم که این قبیل قوانین در عمل همیشه به راحتی نقض میشوند و صرفاً یک قانون روی کاغذ باقی میمانند. چراکه ایمنی جدی پیرامون فضای مجازی و مناسبات آن وجود ندارد و این قبیل ابزارها به راحتی قابل دسترسی هستند. وقتی نهادهای سیاسی، امنیتی و افرادی که هزاران نوع حفاظت درباره آنها وجود دارد از این دسترسیها ایمن نیستند افراد عادی و شهروندان معمولی در همه دنیا چگونه میتوانند از بابت اطلاعات و حریم شخصی خود در اینترنت و فضای مجازی خاطر جمع باشند؟ وکیل ترامپ از کمیته نظارت مجلس نمایندگان و امنیت داخلی سنا برای امنیت ایمیلها تضمین درخواست کرده بود، اما حقیقتاً در عمل چه تضمینی میتوان برای این گونه مسائل ایجاد کرد؟ در صورتی که میدانیم کل بستر اینترنت و فضای مجازی توسط آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) ایجاد شده و کنترل میشود. پس نهادهای سیاسی، قضایی و امنیتی به راحتی از طریق این سازمان بدون مطلع شدن حتی یک نفر میتوانند تمامی اطلاعات این فضا را استخراج کنند. در این بین نه قانونی میتواند تضمینکننده حریم خصوصی باشد و نه نهادی.دهها هزار ایمیلی که رابرت مولر به آنها دست پیدا کرده همچنین شامل پیامهایی میشوند که جرد کوشنر داماد ترامپ و مشاور ارشد ترامپ از آنها استفاده کرده بودند. یکی دیگر از این ایمیلها نیز مربوط به ریک دیربورن که هماکنون معاون رییس ستاد کارکنان کاخ سفید است بوده است.
او ایمیل کوتاهی به مقامات کمپین انتخاباتی ترامپ فرستاده بود و در آن اطلاعاتی درباره فردی که در پی برقراری ارتباط میان اطرافیان ترامپ و پوتین بود ارائه داده بود. در گزارش مکس گرین وود خبرنگار هیل به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آکسیوس (Axios) آمده است رابرت مولر از طریق اداره خدمات کل که ایمیلهای تیم انتقال قدرت دولت ترامپ را مدیریت میکرد، به این ایمیلها دسترسی پیدا کرده است. مسألهای که وکیل ترامپ نیز به آن اشاره کرده بود. با این که مقامات تیم انتقال قدرت ترامپ فرض را بر این گذاشته بودند که رابرت مولر خواستار دسترسی به این ایمیلها خواهد شد و از این رو آن دسته از ایمیلهایی را که فکر میکردند در برگیرنده اطلاعات مهم باشد جدا کرده بودند اما گزارشها نشان میدهد رابرت مولر توانسته است به کلیه ایمیلها دسترسی داشته باشد.
منافارت همچنین متهم است بر خلاف تعهدی که هنگام صدور آزادی مشروط خود و قبول وثیقه داده بود، با استفاده از اپلیکیشنهای رمزگذاری شده روی موبایل با شاهدانی که قرار بوده در دادگاه حاضر شوند تماس گرفته تا بلکه روایت آنها را به نفع خود تغییر دهد. در نتیجه قاضی دادگاه واشنگتن با آزادی مشروط منافارت تا زمان برگزاری دادگاهش نیز مخالفت کرده است. این تصمیم به این دلیل صورت گرفته که در صورت آزاد بودن او احتمال اعمال نفوذ او روی شاهدان و تحریف حقایق وجود دارد. این مسأله نیز خبر از امکان دسترسیهای غیر متعارف بر موبایل دارد. موبایلهای هوشمند نیز امروزه به یکی دیگر از نگرانیهای مردم درباره حریم خصوصیشان تبدیل شدهاند. ماجراهایی از این قبیل هشدارهای جدی برای همه شهروندان به دنبال دارد.