تسنیم/ یک نویسنده مشهور انگلیسی با اشاره به نقش مستقل کویت و قطر در نجات اقتصاد اردن و رویکردهایی که بر خلاف ریاض در پیش گرفتهاند، نوشت پادشاهی سعودی در این وضعیت ر هبری عربی را از دست رفته میبیند.
دیوید هرست نویسنده انگلیسی با اشاره به تلاشهای کویت و قطر برای نجات اقتصاد اردن و نقش مستقل این دو نوشت: پادشاه سعودی در این وضعیت احساس میکند که رهبری عربستان در منطقه دچار خلأ شده است.
رویکردهای مستقل کویت و قطر از عربستان سعودی
به عقیده هرست بر خلاف آنچه گفته می شود، این کویت و قطر بودند که اقتصاد اردن را نجات دادند نه عربستان سعودی و این دو مسیر و رویکردهای مستقل از ریاض را در پیش گرفتهاند.
وی در مقاله ای در این باره توضیح داد، بر خلاف آنچه پادشاه سعودی تظاهر می کرد این کویت بود که متعهد شد دو و نیم میلیارد دلار به اردن کمک کند و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نیز در تماس با ملک عبدالله دوم مبلغ بالایی را به او پیشنهاد کرد، اما او در انتظار موضع عربستان در قبال بحران اردن ماند حال آنکه کمک های عربستان و امارات بر خلاف تبلیغات زیاد بسیار کمتر از کمک کویت بود.
در این شرایط ملک سلمان بن عبدالعزیز احساس می کند که رهبری عربستان سعودی در منطقه با نوعی خلأ روبرو شده است و سایر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس که رقیب عربستان به شمار می آیند، در حال پر کردن این جای خالی هستند.
رنگ باختن دوستی کویتیها و سعودیها
در همین ارتباط کویت تلاش کرد در بحران عربستان ، امارات، مصر و بحرین با قطر میانجی گری کند که هر چند شکست خورد اما همزمان با آن در ارتباط با غزه با اسرائیل و آمریکا روبرو شد و اندکی بعد نیز با اردن به دلیل اوضاع جاری این کشور اعلام همبستگی کرد و این نیز نشانه دیگری بود مبنی بر اینکه دوستی زیادی بین کویتیها و سعودی ها باقی نمانده است.
از سوی دیگر عربستان بنابه دلایلی بر این باور است که چه بسا موج جدیدی از انتفاضه مردمی در اردن به راحتی به عربستان نیز راه یابد و در این میان افزایش نقش کویت و قطر به عنوان دو بازیگر عرب و مستقل خلیج فارس که به اردن کمک کردند، می تواند به ملک عبدالله فرصتی برای اصلاحات سیاسی بدهد و اگر از این فرصت استفاده نکند فرصت دیگری نخواهد یافت.