فارس/ وزیر اقتصاد در یادداشتی دلیل برهم خوردن نظم بازارها را جو روانی و حرکت سرمایه‌ها به سمت کالاهای جایگزین تحلیل کرد.



مسعود کرباسیان در یادداشتی اینستاگرامی دلیل برهم خوردن نظم بازارها را جو روانی و حرکت سرمایه‌ها به سمت کالاهای جایگزین تحلیل کرد و با اشاره به گزیده کوتاه گفت‌وگویی که از او در فضای مجازی منتشرشده، از مردم خواست تا ضمن توجه به شاخص‌های کلان اقتصادی، در نظر داشته باشند که وزیر اقتصاد نباید پالس‌های منفی و غیرواقعی از آینده اقتصاد کشور به بازارهای داخلی و خارجی ارائه دهد.

او در این یادداشت نوشت:

خوشحالم که کاربران فضای مجازی و عموم شهروندان در مورد موضوعات اقتصادی حساسیت دارند و با نقدهای صریحشان به مسئولان دولت واکنش نشان می‌دهند. از این عکس‌العمل‌ها درک می‌کنم که جامعه پویا و زنده است. اما در مورد مصاحبه‌ای که از من در فضای مجازی پخش‌شده، نیاز به چند توضیح وجود دارد.

به‌عنوان وزیر اقتصاد، صادقانه عرض می‌کنم توجه به دغدغه‌های مردم در مورد وضعیت اقتصادی کشور یک اصل برای من است و بی‌تفاوتی و بی‌اطلاعی جایگاهی در رفتار ما ندارد. اما ای‌کاش صداوسیما به‌جای پخش گزیده‌ای از این گفت‌وگو، آن را به‌صورت کامل منتشر می‌کرد که این میزان ابهام در مردم ایجاد نشود.

در این مصاحبه از من در مورد وضعیت «عمومی اقتصاد» کشور سؤال شد؛ یعنی در مورد شرایط تجاری، وضعیت بهبود فضای کسب‌وکار و مبادلات بین‌المللی. در پاسخ گفتم که الحمدالله حال اقتصاد خوب است. اشاره کردم که وضع اقتصاد ازنظر رشد تولید، مبادلات تجاری، رشد اقتصادی، شفاف‌سازی امور جاری اقتصادی، مهار نسبی زدن به رشد نقدینگی و ثبات ارزی از حیث تخصیص ارز به تجار، تأمین نیاز ارزی کشور و تراز مثبت تجاری خوب است. مثال روشن اینکه حتی طی همین دو ماه سپری‌شده از سال جاری، رشد تولید خودرو در کشور مثبت شده است.

از مردم تقاضا دارم که با این دقت به موضوع نگاه کنند که وزیر اقتصاد، این اجازه و حق را ندارد که در اظهارنظرهای عمومی‌ کلمات یاس آور و گزارش‌های غیر فنی به مخاطب ارائه دهد. این واکنش از سوی یک مقام اقتصادی،‌پالس به بازارهای مالی است که می‌توانند آشفته‌ شوند. به‌عنوان وزیر اقتصاد باید واقع‌بین، کلان نگر و البته امیدوار باشم. اگر قرار باشد من هم به عنوان مقام مسول در قامت منتقد ظاهر شده و فقط بگویم که وضعیت بخصوص از حیث شاخص‌های کلان و زیربنایی اقتصادی، بد و نامطلوب است، مردم می‌توانند بگویند که پس شما برای چه آنجا نشسته‌اید؟ از آن مهم‌تر اینکه وقتی ما از سوی امریکا با رفتاری خارج از عرف بین‌المللی مواجه شده‌ایم، نباید فضای اقتصاد داخلی را بی‌ثبات کنیم یا بی‌ثبات جلو دهیم.

اجازه می‌خواهم بگویم در حوزه مسئولیتم نهایت تلاش مجموعه را به کار گرفته‌ام که وضعیت بورس، سازمان مالیاتی، گمرک، بیمه‌ها، بانک‌ها و بخصوص فضای کسب‌وکار را به‌عنوان بنیان‌های زیربنایی اقتصادی کشور بهبود ببخشیم.

طبیعی است که شهروندان از وزیر اقتصاد انتظار داشته باشند که در مورد بازارها هم حساس باشد. در توضیحی کوتاه باید اشاره‌کنم که تحولات هفته‌های گذشته سبب شده تا مردم به دنبال کالاهای جایگزین برای دارایی‌هایشان باشند. نتیجه اینکه سرمایه‌ها به سمت بازار سکه، خودرو و مسکن رفته و درنتیجه رشد قیمت‌ها در پس افزایش تقاضا رخدادهاست. بنابراین فضای حاکم براین بازارها تحت تأثیر این جو برهم‌خورده است. اما راهکار مواجهه با مشکل، ‌توجه به واقعیت‌های اقتصاد کلان کشور است و بر همین اساس هم دولت در تلاش است که با مهار روند رشد نقدینگی، سرمایه‌ها را به سمت بازارهای مولد هدایت کند که نمونه آن رشد شاخص بازار سرمایه طی دو روز اخیر است.

قطعاً مردم باید در آرامش زندگی کنند و اظهارنظرهای وزیر هم نباید این آرامش را برهم بزند. بنابراین اجازه می‌خواهم که هشدارها را نه در تریبون‌های عمومی که در محافل کارشناسی و تصمیم‌گیری ارائه دهم که منجر به نتیجه شود.

از مردم متشکرم که طی 24 ساعت گذشته، واکنش هایی بروز دادند که نشان از دقت نظرشان در امور کشور داشت. تمام این نقدها را به‌دقت و با تامل دیدم و خواندم. تأکید می‌کنم که با نگاهی تخصصی و فنی و با حضور کارشناسان در حال بررسی تمام ابعاد موضوعات پیرامون اقتصاد کشور هستیم. امیدوارم که با استفاده از دیدگاه‌های خبرگان و نخبگان اقتصادی بتوانیم، هرچه زودتر دغدغه‌های مردم درباره ثبات در بازارها را برطرف کنیم.