وطن امروز/ متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
براساس این گزارش، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور روز گذشته در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه کشور در شرایط جدیدی قرار گرفته و بروز مسائلی قابل پیشبینی است، گفت: کشور با فشارها و تحریمهای جدیدی مواجه خواهد شد و موانعی نیز پیش روی صادرات و واردات کشور بروز میکند. معاون اول رئیسجمهور اظهار داشت: بهرغم همه محدودیتهای قابل پیشبینی اما کشور دارای ظرفیتهای فراوانی است که با تنظیم سازوکارهای لازم میتوانیم با تحریمها مقابله کنیم و با تدابیر و اتخاذ تصمیمات ویژه و مناسب در جهت کاهش آثار تحریمها برکشور حرکت کنیم. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، وی با اشاره به اینکه بودجه دولت با محدودیتهایی برای اداره کشور مواجه خواهد بود، بر ضرورت اولویتبندی برای هزینهکرد منابع مالی تاکید کرد و گفت: در شرایط جدید، برای اجرای طرحها باید اولویتگذاری شود و در روند اجرای برخی طرحها نیز تسریع شود.
جهانگیری ادامه داد: برای مدیریت شرایط جدید کشور لازم است اقتصاد مقاومتی مبنای عمل و کار همه دستگاهها باشد و به عبارت دیگر اکنون که قرار است تحریمها بر کشور فشار وارد کند، باید با استفاده از ظرفیت اقتصاد مقاومتی به دنبال راهکارهایی برای اداره مطلوب کشور در شرایط جدید باشیم تا آسیبهای قابل پیشبینی بر اقتصاد کشور به کمترین میزان ممکن کاهش پیدا کند.
معاون اول رئیسجمهور از دبیرخانه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی خواست دستور کار جلسات آتی ستاد را با این رویکرد تدوین کنند که برای شرایط جدید پیش روی کشور چه تصمیماتی باید اتخاذ شود و چه اقداماتی انجام شود تا توان کشور برای مقابله با تحریمها بالا رود و جریان اشتغال، تولید و اجرای طرحهای اصلی و اولویتدار کشور به شکل مناسب ادامه پیدا کند.
اروپاییها تاکنون ضمانت عملی و اجرایی ندادهاند
اظهارات اخیر جهانگیری و مواضع اخیر دولت نشان میدهد حسن روحانی و تیم مذاکرهکننده هستهای او، دیگر امیدی به برجام اروپایی ندارند. دلیل اصلی هم ناتوانی اروپا در تضمین منافع ایران از برجام است. هرچند آنان هنوز حاضر نیستند رسما این موضوع را اعلام کنند اما سیدحسین نقوی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس میگوید براساس گزارشاتی که از دستگاه دیپلماسی گرفته شده، اروپا تاکنون حاضر به ارائه تضمین به ایران نشده است. سیدحسین نقوی، نماینده مجلس در گفتوگو با فارس با اشاره به مذاکرات ایران با اروپا برای ادامه برجام و شروطی که رهبر معظم انقلاب در این زمینه تعیین و بر لزوم اخذ تضامین لازم از اروپاییها تأکید کردند، اظهار داشت: مطابق گزارشاتی که از دستگاه دیپلماسی گرفتیم، تاکنون اروپاییها ضمانت عملی و اجرایی به ایران ندادهاند.
وی افزود: اروپاییها دوگانه برخورد میکنند، به این معنا که در بیان و اظهارنظر خواهان حفظ برجام هستند، ولی در عمل در راستای سیاستهای آمریکا اقدام میکنند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه تصریح کرد: اروپاییها از طرفی میگویند میخواهند برجام باقی بماند اما از سوی دیگر توتال و پژو قراردادهایشان را با ایران لغو میکنند و به کشورشان بازمیگردند.
اروپا: تصمیمگیر هیأتمدیـره شرکتها هستند
مقررات مسدودکننده، اصلیترین ابزار حمایتی اروپا از شرکتها در برابر تحریمهای آمریکاست. این قوانین البته تنها برای بانکها و شرکتهای خرد و متوسطی قابل اعمال است که در بازار آمریکا هیچگونه فعالیتی نداشته و نخواهند داشت. اتحادیه اروپایی در کنار این قوانین، بانک سرمایهگذاری اروپا را به عنوان یک مجموعه مالی برای ارائه وام خارجی با هدف تداوم سرمایهگذاری در ایران معرفی کرده اما صراحتا عنوان کرده که این بانک هیچ الزامی به همکاری با پروژهها در ایران ندارد و تصمیمگیر در این زمینه هیأتمدیره بانک خواهد بود. کمیسیون اروپا در بیانیه مطبوعاتی خود که بتازگی منتشر شده اعلام کرده مقررات مسدودکننده و وام خارجی بانک سرمایهگذاری اروپا را بهروزرسانی کرده است. این اقدام پس از نشست سران اتحادیه اروپایی در صوفیه و صدور اطلاعیه کمیسیون اروپا در روز ۱۸ ماه مه برای اجرای این مقررات انجام شده است. به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی نیویوروپ، در این بیانیه آمده است: این اقدامات به منظور محافظت از منافع شرکتهای اروپایی که در ایران سرمایهگذاری میکنند اتخاذ شده است و نشاندهنده تعهد اتحادیه اروپایی به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است. همچنین در بیانیه کمیسیون اروپا آمده است: با بهروزرسانی مقررات مسدودکننده، تحریمهای فرامرزی آمریکا که قرار است علیه ایران اعمال شود شامل این مقررات میشود. همچنین بهروزرسانی مجوز وام خارجی بانک سرمایهگذاری اروپا به ایران اجازه فعالیتهای سرمایهگذاری از طریق این بانک را میدهد. کمیسیون اروپا در ادامه بیانیه خود تصریح کرده است: این اقدامات به معنی این نیست که بانک سرمایهگذاری اروپا ملزم به حمایت از پروژهها در ایران است و کماکان هیاتمدیره بانک است که باید درباره انجام فعالیتهای مالی مطابق با قوانین و رویههای مربوط تصمیمگیری کند.
در ادامه این بیانیه آمده است: اتحادیه اروپایی به طور کامل متعهد به ادامه اجرای کامل و موثر برجام تا زمانی که ایران به تعهداتش پایبند باشد، است. اتحادیه اروپایی به طور همزمان متعهد به حفظ همکاری با آمریکاست که کماکان یک شریک و متحد به شمار میآید.