ایسنا/ عضو کمیته علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان گفت: بر اساس برخی پارامترهای مهم رویت ماه، هلال شوال 1439 در غروب پنجشنبه 24 خرداد ماه در تمام کشور به ویژه مناطق جنوبی با چشم و ابزار مسلح نجومی قابل مشاهده است.
عمران مرادی، اظهار کرد: هلال اول ماه های قمری به دلیل باریک بودن هلال ماه و مدت زمان کوتاهی که در آسمان وجود دارد، به طور معمول با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست، اما براساس پارامترهای علمی رویت هلال ماه، احتمالا شوال 1439 در روز پنجشنبه 24 خرداد 1397 برابر با 29 رمضان 1439ماه در تهران اعلام می شود.
وی با تاکید بر اینکه هلال ماه های مختلف شبیه به هم نیست، افزود: معمولا هلال اول هر ماه قمری در سمت غرب و تا مدت زمانی بعد از غروب خورشید در آسمان قابل رویت است، اما امکان دارد رصد ماه مثل هلال رمضان امسال به راحتی قابل رشد باشد و یا ممکن است مثل هلال شوال امسال قدری سختی داشته باشد که به این گونه هلال ها، هلال بحرانی گفته می شود.
این مدرس و پژوهشگر نجوم با بیان اینکه بحرانی بودن یا نبودن هلال ها یا رویت پذیری یک هلال به یکسری از پارامترها و ویژگی های هلال بستگی دارد، تاکید کرد: ارتفاع هلال ماه در زمان غروب از افق یکی از مهم ترین پارامترها است.
وی مدت مکث هلال را پارامتر مهم دیگر در رویت هلال ماه عنوان کرد و افزود: مدت مکث هلال یعنی مدت زمانی که بعد از غروب خورشید، ماه در افق غرب باقی می ماند و سپس غروب می کند و این یکی از فاکتورهای اصلی در رویت بهتر هلال ماه های قمری است.
مرادی، اندازه کمان ماه، ضخامت، دوری و نزدیکی ماه به زمین را از دیگر پارامترهای مهم رویت هلال ماه دانست و ادامه داد: هر چقدر ماه از خورشید به لحاظ ظاهری، یعنی از دید زمینیان فاصله بیشتری داشته باشد، نور خورشید کمتر مزاحم است و هلال بهتر دیده می شود.
وی این پارامتر را جدایی زاویه ای ماه و خورشید معرفی کرد و گفت: هر چه جدایی زاویه ای ماه و خورشید بیشتر باشد، رویت هلال راحت تر است و هر چقدر مدت مکث و ارتفاع ماه، اندازه و ضخامت کمان ماه بیشتر باشد، رویت پذیری راحت تر است.
مدرس و پژوهشگر نجوم سن ماه را نیز یکی دیگر از این پارامترهای مهم اعلام کرد و افزود: زمانی که ماه بین زمین و خورشید قرار می گیرد و به اصطلاح در حالت مقارنه با خورشید است یعنی بسیار نزدیک به خورشید (از دید زمینیان) قراردارد، این لحظه «ماه نو» است که به دلیل نزدیکی ماه به خورشید، اصلا قابل رویت نیست.
وی در توضیح این مطلب، گفت: ماه در حال گردش به دور زمین است و بالاخره از راستای خورشید دور می شود و زمانی که به اندازه کافی از راستای خورشید دور شد دیگر نور خورشید مزاحم نیست و هلال ماه به تدریج آشکارتر می شود. مدت زمانی که از لحظه ماه نو یعنی تولد ماه می گذرد را، سن ماه می گویند، بنابراین هر چه سن ماه بیشتر باشد یعنی "ماه پیر" رویت آن ساده تر خواهد بود.
مرادی در خصوص رویت هلال شوال 1439، گفت: درغروب پنجشنبه 24 خرداد، برخی پارامترهای مهم ماه در حالت سختی قرار دارند که مهمترین آن، ارتفاع ماه در زمان غروب و مدت مکث ماه است. در این زمان خورشید در ساعت 20:21 دقیقه غروب می کند و ماه نیز در ساعت 20:58 دقیقه غروب می کند.
وی با بیان اینکه رویت هلال ماه شوال در غروب پنجشنبه با پیچیدگی هایی روبرو است، گفت: مدت مکث ماه حدود 37 دقیقه است که برای رویت هلال ماه کافی نیست. علاوه بر اینکه ارتفاع ماه در زمان غروب خورشید حدود 6 درجه است که این ارتفاع نیز مطلوب نیست.
این پژوهشگر نجوم با بیان اینکه با کمک ابزارآلات رصدی پیشرفته رویت هلال، امکان رصد ماه بسیار ساده تر شده است. ضمن اینکه رویت هلال در روز پنجشنبه، در نقاط جنوب ایران بهتر قابل مشاهده است. چرا که وضعیت پارامترهای رویت پذیری هلال بهتر می شود به طوری که امکان رویت هلال حتی با چشم غیرمسلح یعنی بدون ابزار نیز فراهم خواهد شد.
وی درخصوص رویت هلال شوال در مناطق شمالی ایران، اظهار کرد: رویت پذیری در شمال ایران بسیارسخت است و با چشم غیرمسلح یعنی بدون ابزار رصدی تقریبا ناممکن است، اما با استفاده از دوربین و تلسکوپ مناسب احتمال رویت هلال در نیمه های شمالی کشور نیز وجود دارد.