شرق/ متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
ایران در همکاری مشترک با جمهوری آذربایجان برای بهرهبرداری از میادین مشترک هیدروکربوری، دست بالا را دارد
120 میلیارد بشکه نفت در دل خزر
قادر شادیوند، کارشناس انرژی حوزه خزر که پیشتر مسئولیت میز نفت خزر را در اداره کل برنامهریزی راهبردی معاونت برنامهریزی وزارت نفت برعهده داشت، در گفتوگو با «شرق» با بیان اینکه تاکنون اطلاعات متفاوتی از میزان ذخایر نفت و گاز دریای خزر ارائه شده است، میگوید: براساس اطلاعات بهدستآمده از میادین و بلوکهای شناساییشده و اظهارنظر مقامات رسمی پنج کشور حاشیه دریای خزر، ذخایر احتمالی نفت خام و گاز طبیعی این پهنه بهترتیب 120 میلیارد بشکه و 13 تریلیون مترمکعب برآورد میشود.
او در بیان چرایی توجهنکردن ایران به نفت دریای خزر میگوید: چشمانداز روشن افزایش تولید نفت و گاز کشورهای حاشیه دریای خزر و موقعیت ویژه این منطقه در دسترسی به بازارهای مصرفی اروپا و آسیا، دولتهای مزبور را بر آن داشته است که با گسترش فعالیتهای اکتشاف، توسعه و تولید نفت خام و گاز طبیعی از پتانسیل موجود در راستای بهبود وضعیت اقتصادی خود بهرهمند شوند. در ایران به لطف منابع سرشار نفت و گاز در جنوب و البته شرایط دشوار تولید با توجه به عمق زیاد آب دریای خزر در بخش ایران، تا سالهای اخیر توجهی به توسعه میادین این دریا نشده بود.
به گفته او، در سالهای گذشته بر حضور مؤثر و حداکثری در دریای خزر (با توجه به حضور گسترده همسایگان شمالی)، سیاست توسعه منابع انرژی دریای خزر در دستور کار قرار گرفته و فعالیت در این دریا با سرعت مناسبی پیش رفت اما همواره مسائل تکنولوژیکی و تعییننشدن رژیم حقوقی دریای خزر از جمله چالشهای پیشروی فعالیت در این دریا بهشمار میرفته است.
وقتی از او درباره اهمیت همکاری ایران با همسایگان شمالی میپرسم، میگوید: باوجود فعالیت گسترده همسایگان شمالی در دریای خزر و حضور شایانتوجه شرکتهای خارجی اما فعالیت دو کشور همسایه یعنی جمهوری آذربایجان و ترکمنستان به دلیل وجود مرزهای دریایی با ایران اهمیت بالاتری داشته و به همین دلیل ارائه راهکارهای توسعه همکاریهای چندجانبه در اولویت قرار دارد. شادیوند در بیان چرایی عدم همکاریهای مشخص با این دو همسایه توضیح میدهد: دو کشور جمهوری آذربایجان و ترکمنستان بر سر مالکیت حوزه دریایی نفتی کپز (سردار) مناقشات شایانتوجهی دارند و در جنوب نیز هنوز میادین نفت و گاز مورد مناقشه تعیینتکلیف نشدهاند. در سمت شرق و در مرز مشترک آبی ایران و ترکمنستان بیش از چهار بلوک دریایی از سوی ترکمنستان تعریف و به یک شرکت روسی واگذار شده که این بلوکها مورد مناقشه ایران است؛ بنابراین فعالیت در آنها به حالت تعلیق درآمده است. در سمت غرب نیز میادین دریایی مورد مناقشه با جمهوری آذربایجان در بلاتکلیفی بهسر میبرد.
محدودیتهای تکنولوژیکی ایران در خزر
او به مهمترین مشکل ایران در برداشت نفت و گاز از دریای خزر اشاره کرده و میگوید: اصلیترین مانع توسعه میادین ایرانی دریای خزر، محدودیتهای تکنولوژیکی است و این در حالی است که کشور جمهوری آذربایجان با سابقه طولانی همکاری با شرکتهای بینالمللی نفت و گاز، از توانمندی بالایی در تسریع فعالیت توسعه این میادین برخوردار است. درحالحاضر بالغ بر 22 شرکت بینالمللی در بخش دریایی جمهوری آذربایجان فعالیت دارند که با گسترش همکاریهای دو کشور، امکان بهرهمندی ایران از توان فنی و مالی آنها در توسعه میادین مشترک واقع در آبهای عمیق دریای خزر فراهم خواهد شد. شادیوند با مستثناکردن ایران در توضیح پیشرو ادامه میدهد: در این میان، با وجود آنکه مناطق وسیع اکتشافنشده خشکی در منطقه آسیای میانه و قفقاز وجود دارد، اما کشورهای ساحلی منطقه بهجز ایران، اقدامات گستردهای را در راستای اکتشاف و تولید با همکاری و مشارکت شرکتهای بزرگ بینالمللی صورت دادهاند. این در حالی است که هنوز رژیم حقوقی جامعی برای این دریا تعریف نشده است، اما کشورهای همسایه شمالی، سالها پیش از ایران فعالیت اکتشاف و تولید نفت و گاز خود را در دریای خزر آغاز کردهاند.
سهمبندی بدون یکی از اعضا
همه بهجز ایران
تمرین در خزر
او در ادامه با اشاره به اشتیاق جمهوری آذربایجان برای همکاری ایران در برداشت نفت از خزر، میگوید: جمهوری آذربایجان چند میدان خود را در نزدیکی مرز ایران و آذربایجان که محل مناقشه است، توسعه نداده است. چندبار هم اقدام به توسعه کرد و آن را به شرکتهای بینالمللی واگذار کرد، اما با عکسالعملی که ایران نشان داد، از توسعه آن صرفنظر کرد. بااینحال این کشور به این نفت نیاز دارد و به همین دلیل به ایران پیشنهاد همکاری داده است. از سویی ایران نیز در مقابل به تکنولوژی برداشت نفت از آبهای عمیق نیاز دارد و به دلیل همین تقاضای دوطرفه، تفاهمنامه برداشت نفت از دریای خزر بین دو کشور منعقد شد. محل برداشت نیز دقیقا روی مرز محل مناقشه بین دو کشور است و به نظر میرسد روی آن نیز به توافق رسیدهایم که برای انعقاد قرارداد در حال مذاکره هستیم.
فرصتسازی آذریها برای ایران
حسین آفریده، رئیس دانشکده مهندسی انرژی و فیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز در گفتوگو با «شرق» با بیان اینکه اکنون زمان مناسبی برای برداشت نفت از دریای خزر است، میگوید: ایران تاکنون از خزر برداشت نکرده، درحالیکه همسایگان برداشت کردهاند و این سبب میشود فرصت را از دست بدهیم. آفریده با بیان اینکه بخش مربوط به ایران در طرف عمیق دریای خزر است، میافزاید: این مسئله برداشت ما را از خزر سختتر میکند. این همکاری و تفاهمنامه امضاشده میتواند یک گام رو به جلو برای برداشت از بخش عمیق دریای خزر باشد. رئیس سابق کمیسیون انرژی مجلس در ادامه به مشکل تحریمهای اعمالشده علیه ایران اشاره کرده و میگوید: اکنون که احتمالا ایران در جذب سرمایهگذاری خارجی مجددا دچار مشکل خواهد شد، برداشت از یک میدان مشترک بین ایران و جمهوری آذربایجان از آنجا که پروژه مشترک است، میتواند این بستر را فراهم کند که آذریها با سرمایهگذار خارجی وارد مذاکره شوند.
به گفته او، سیاست خارجی در هر زمان و مکانی باید متفاوت باشد و اکنون شرایط بسیار مناسبی است که به دنبال شریکی در خزر باشیم و نباید این فرصت را از دست بدهیم.