ایرنا/ برجام و خروج یکجانبه دونالد ترامپ از این توافقنامه بین المللی که به دلیل اهمیت و حساسیت آن، به یکی از مهم ترین موضوع های روز جهان و سوژه اصلی نشست های مختلف منطقه ای و بین المللی تبدیل شده است، فضای اصلی نشست جاری سران سازمان همکاری شانگهای و حواشی آن نیز تحت الشعاع قرار داد.



هجدهمین نشست سران سازمان همکاری شانگهای که از روز گذشته به میزبانی چین در شهر 'چینگ دائو' و با حضور روسای جمهوری کشورهای عضو و ناظر از جمله حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران آغاز شده، امروز(یکشنبه) به کار خود پایان خواهد داد. ایران هم اکنون عضو ناظر این سازمان است و در مسیر ملحق شدن به اعضای اصلی قرار دارد.
در دیدارهای روحانی با روسای جمهوری روسیه، بلاروس، پاکستان، افغانستان و مغولستان در حاشیه اجلاس، موضوع برجام از نکات مهمی بود که مورد تاکید و توجه قرار گرفت ضمن اینکه رئیس جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود، برجام و ضرورت حفظ تعهدات در قبال این توافق بین المللی از سوی کشورها را مورد تاکید قرار داد. روحانی قرار است با رئیس جمهوری چین و نخست وزیر هند هم دیدار کند.

** روسیه، خواستار اجرای صحیح برجام 
روحانی در دیدار همتای روس خود، با اشاره به نقش مهم روسیه در توافقنامه برجام ، تصریح کرد: ایران طبق گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی به تعهداتش در چارچوب برجام عمل کرده و بعد از خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا ، مسکو نقش مهمی در استحکام برجام و اجرای تعهدات طرفهای مقابل دارد.
ولادیمیر پوتین نیز خروج آمریکا از برجام را اقدامی یکجانبه و غیرقانونی برشمرد و تاکید کرد: مسکو به گفت و گو با سایر طرف ها برای حمایت از برجام ادامه می دهد.
پوتین در سخنرانی خود در اجلاس نیز با اشاره به اینکه خروج آمریکا از برجام عامل بی ثباتی است، اظهار داشت: «روسیه خواهان آن است که برجام بدون هیچ انحراف و بالا و پایینی اجرا شود».
رئیس جمهوری روسیه افزود: تمام تعهدات خود را در مورد برجام اجرا خواهیم کرد و از کشورهای دیگر نیز می خواهیم به تعهدات خود پایبند باشند.

** حمایت قاطع پاکستان از برجام
روحانی در ملاقات ممنون حسین همتای پاکستانی خود در حاشیه اجلاس شانگهای، با اشاره به گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی، اظهارداشت: ایران در چارچوب برجام به تعهداتش پایبند بوده است و یکجانبه گرایی دولت آمریکا و خروج از برجام به عنوان یک توافق مهم بین المللی، خلاف مقررات و عرف روابط بین الملل و نیز مصوبات شورای امنیت است که لازم است اعضای جامعه جهانی در برابر آن واکنش نشان دهند.
ممنون حسین هم برجام را الگویی برای حل و فصل مسالمت آمیز بحران ها از طریق مذاکره دانست و با اعلام حمایت قاطع کشورش از برجام گفت: پاکستان از برجام حمایت می کند و از همه طرفها می خواهد به آن پایبند بمانند.

** تمجید بلاروس از موضع ایران در قبال خروج آمریکا از برجام
روحانی همچنین در دیدار الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس، با اشاره به خروج دولت جدید آمریکا از عمده توافقات بین المللی آن کشور از جمله توافق پاریس و برجام، گفت: ایستادگی جامعه جهانی در برابر اینگونه اقدامات یکجانبه واشنگتن، حمایت از قانون و حقوق بین المللی است.
لوکاشنکو نیز موضع دولت ایران را در موضوع خروج یکجانبه آمریکا از توافق برجام خردمندانه توصیف کرد و گفت: اقدامات یکجانبه و زیرپا گذاشتن تعهدات بین المللی، حقوق بین الملل را به پرتگاه می کشاند و جامعه جهانی باید برای ایجاد توازن جدید در دنیا تلاش کند.

** دیدار روحانی و اشرف غنی
رئیس جمهوری اسلامی ایران همچنین در دیدار اشرف غنی همتای افغانستانی خود، به مخالفت گسترده کشورها با اقدام آمریکا در خروج از برجام اشاره کرد و اظهارداشت: اقدام خلاف مقررات آمریکا در خروج از برجام، صرفا خروج از یک توافق 7 جانبه نیست، بلکه مخالفت و نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
اشرف غنی هم با تاکید بر اینکه 'افغانستان تداوم و توسعه همکاری با ایران را در راستای منافع ملی خود می داند'، گفت: روابط اقتصادی دو ملت همسایه همچنان باید با شتاب ادامه یابد.

** حمایت قزاقستان از برجام
'نورسلطان نظربایف' رئیس جمهوری قزاقستان هم در سخنران خود در اجلاس سازمان شانگهای گفت: آستانه به صورت کامل از برجام حمایت خواهد کرد و از همه کشورها نیز می خواهد به این توافق بین المللی احترام بگذارند.

** روحانی: همه طرف ها در قبال تعهدات برجامی مسئول هستند 
رئیس جمهوری اسلامی ایران همچنین در سخنرانی خود در اجلاس یاد شده، با بیان اینکه تلاش ایالات متحده برای تحمیل سیاست های خود بر دیگران، خطری در حال گسترش است، گفت: نمونه اخیر یکجانبه گرایی و بی اعتنایی آمریکا به نظرات جامعه بین المللی، تصمیم آن کشور به خروج از برجام است. جمهوری اسلامی ایران تاکنون به تمامی تعهدات خود وفق برجام عمل نموده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون 11 مرتبه پایبندی کشورم به تعهدات برجامی را تأیید نموده است.
روحانی افزود: تمامی طرف های برجام در قبال تعهدات رفع تحریمی پذیرفته شده در برجام مسؤولیت دارند و سایر اعضای ملل متحد نیز بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت و ماده 25 منشور ملل متحد موظفند که به اجرای کامل برجام کمک نموده و از هر اقدامی که مانع اجرای برجام شود خودداری نمایند.
وی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران فرصت محدودی را در اختیار کشورهای باقی مانده در برجام قرار داده تا چنانچه در عمل بتوانند نسبت به اجرای تمامی موارد توافق شده در برجام تضمین لازم را ارائه نمایند، به حضور خود در این توافق ادامه دهد. مطمئنا آمریکا عکس العمل دیگران نسبت به خروج خود از برجام را رصد کرده و عدم پاسخ نسبت به این اقدام را به منزله بی هزینه بودن یکجانبه گرایی قلمداد می کند که نتیجتا آثار بسیار زیانباری برای جامعه جهانی در بر دارد.
روحانی همچنین اظهار داشت که ایران از تلاش کشورهای روسیه و چین برای حفظ توافق برجام استقبال می کند.
در نشست سازمان همکاری شانگهای رهبران و سران 8 کشور عضو و 4 کشور ناظر و همچنین مسئولان سازمان‌های بین المللی حضور دارند. 
'حسن روحانی' رییس جمهوری اسلامی ایران نیز به دعوت 'شی جین پینگ' رییس جمهوری خلق چین در این اجلاس حضور دارد علاوه بر ایران، روسای جمهوری روسیه، قزاقستان و قرقیزستان نیز به طور رسمی در این نشست شرکت کرده اند. 
در سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران، هیاتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی شامل دکتر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت، مسعود کرباسیان وزیر اقتصاد، «محمد نهاوندیان» معاون اقتصادی رییس جمهوری و ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی، وی را همراهی می کنند. 
سازمان همکاری شانگهای یک سازمان بین‌المللی است که در 15 ژوئن سال 2001 میلادی در شهر «شانگهای» توسط قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تاسیس شد. 
در نشست این سازمان در سال 2016 میلادی در «تاشکند»، نمایندگان هند و پاکستان یادداشت‌هایی را برای عضویت ثابت در سازمان همکاری شانگهای‌ امضا کردند و در هفدهمین نشست در آستانه قزاقستان این دو کشور به عضویت کامل این سازمان پذیرفته شدند. 
اکنون جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس نیز از اعضای ناظر این سازمان هستند.
این سازمان با افزایش جمعیت به سه میلیارد نفر و پهنه سرزمینی به 35 میلیون و 972 هزار کیلومتر مربع به یکی از بزرگ ترین قدرت های منطقه ای جهان تبدیل شده است که منافع دو جانبه و چندجانبه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برای اعضا و شرکای اقتصادی غیر عضو دارد. 
چین علاوه بر اینکه اولین شریک تجاری ایران است و در یک دهه گذشته این سطح را در روابط حفظ کرده است همچنین اولین و بزرگترین خریدار نفتی و بزرگترین مشتری صادرات غیر نفتی ایران به عنوان عضو اصلی گروه 1 + 5 به شمار می رود. 
حجم مبادلات تجاری دو کشور ایران و چین در سال 2017 حدود 37 میلیارد و 300 میلیون دلار بود که به نسبت سال 2016 حدود 19.3 درصد رشد داشته است. 
در سال 2017 ایران روزانه حدود 630 هزار بشکه نفت به چین صادر کرده است و در چهار ماهه اول 2018 نیز تقریبا سطح فروش نفت در همان سطح باقی مانده است اما حجم روابط حدود 10 درصد رشد داشته است.
روحانی شامگاه امروز یکشنبه 'چینگ دائو' را به مقصد تهران ترک می کند.