فرارو/ متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست



انگار برای انتخابات هیات رئیسه امسال محلس، که بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای رخ می‌دهد، میل خروج از توافق با رقبای سیاسی در نمایندگان نیز شکل گرفته است. فراکسیون ولایی اعلام کرده است برای هیات رئیسه نقشه خاص خود را در سر دارد. فراکسیون امید هنوز به جمع بندی نرسیده است و مستقلین هم که خواهان حفظ وضع موجود هستند، می‌گویند با هیچ گروهی قرار نگذاشته اند.

در پایگاه‌های پارلمانی هر کدام از اردوگاه‌های سیاسی برو و بیایی برپا شده است. هرکدام از فراکسیون‌های سه‌گانه مجلس به راس نیم دایره‌ای مجلس چشم دوخته‌اند. سال گذشته در جریان دومین انتخابات هیات رئیسه مجلس، سه فراکسیون ولایی، مستقلین ولایی و امید با هم دست به توافق زدند.

بعد از خروج ترامپ از برجام، فراکسیون ولایی راه خود را از مجلس جدا کرد
چند روز قبل از دومین انتخابات هیات رئیسه مجلس صحبت از دست داشتن جریان‌هایی برای حذف نواب رئیس (علی مطهری و مسعود پزشکیان) می‌شد. اما پزشکیان و مطهری در نهایت ماندند. علی لاریجانی رئیس مجلس نیز در انتخابات بدون رقیب ریاست مجلس را برای بار دیگر از آن خود کرد. از بین هیات رئیسه دوازده نفره ۱۰ نفر باقی ماندند. اما انگار برای انتخابات امسال، که بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای رخ می‌دهد، میل خروج از توافق با رقبای سیاسی در نمایندگان نیز شکل گرفته است. فراکسیون ولایی اعلام کرده است برای هیات رئیسه نقشه خاص خود را در سر دارد.

خبرآنلاین رسانه نزدیک به علی لاریجانی، از قول حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس فراکسیون ولایی مجلس می‌نویسد: دیگر هیچ اعتمادی به ائتلاف نداریم. در جلسه امروز فراکسیون ولایی به اجماع رسیدیم که به شکل مستقل وارد انتخابات هیات رئیسه مجلس شویم. به گفته او، ممکن است فراکسیون ولایی برای هر ۱۲ کرسی جایگاه هیات رئیسه، نامزد مستقل معرفی کند. به این ترتیب عزمی برای تنوع دادن به انتخابات کسل کننده هیات رئیسه ایجاد شده است. هر سه فراکسیون آماده وزن کشی در آغاز سومین سال کاری مجلس دهم هستند. خبرآنلاین این را نیز اضافه می‌کند که «دو فراکسیون امید و مستقلین در حال مذاکره برای تعیین ترکیب سومین هیات رئیسه مجلس دهم هستند و هنوز ائتلاف را از دستورکارشان خارج نکرده‎اند.» آنگونه که پیداست نزدیکان علی لاریجانی حفظ وضعیت کنونی هیات رئیسه را به صلاح می‌دانند. شاید به همین منظور است که به فراکسیون امید پیغام می‌فرستند که مایل به ادامه تعامل هستند.

ذوالقدر: مستقلین برای همکاری با امید ابراز تمایل کرده اند
فاطمه ذوالقدر عضو فراکسیون امید مجلس به فرارو می‌گوید: مستقلین ابراز تمایل کرده اند که با فراکسیون امید همکاری کنند، اما از سمت فراکسیون ولایی خبری نیست. ذوالقدر با اشاره به جلسه سه شنبه صبح فراکسیون امید می‌گوید: سومین انتخابات هیات رئیسه مجلس یکی از موضوعات جلسه امروز صبح فراکسیون امید بود. در فراکسیون امید تعدادی از اعضا با تعامل هوشمندانه با گرفتن تضمین‌های لازم بودند و تعدادی از اعضا هم از اساس با این موضوع مخالفت کردند و معتقد بودند فراکسیون باید لیست مستقل داشته باشد. نظر‌ها بیان شد و قرار شد فعلا تصمیم نهایی را اعلام نکنیم. رای گیری در این مورد به اوایل هفته آینده موکول شد. کمیته‌ای هم برای جمع آوری و بررسی نظرات همکاران تشکیل شده است. بعد از جلسه روز یکشنبه می‌شود گفت که آیا با سایر فراکسیون‌ها همکاری می‌کنیم یا نه.

بیشتر از ۱۱۰ عضو داریم
این عضو فراکسیون امید در پاسخ به اینکه «در برای کرسی ریاست مجلس هم ممکن است گزینه‌ای معرفی شود؟» می‌گوید: در این مورد هم به جمع‌بندی مشخصی نرسیده‌ایم. ذوالقدر در ارتباط با تعداد اعضای فراکسیون امید می‌گوید: چهار پنج ماه پیش برای آنکه مشخص شود فراکسیون امید چقدر عضو دارد، چه کسانی تابع فراکسیون هستند نامه‌ای تهیه شد که بیشتر از ۱۱۰ نفر آن را امضا کردند. او ادامه می‌دهد: تا کنون مستقلین ابراز تمایل کرده اند که با فراکسیون امید همکاری کنند، اما از سمت فراکسیون ولایی خبری نیست.

جعفرزاده: با فراکسیون امید قراری نداریم
پیغام و پسغام‌های نمایندگان در حالی است که بعضی از اعضای فراکسیون مستقل با لیست امید به مجلس راه پیدا کردند، اما بعد از ورود به مجلس منکر میثاق نامه شدند و راه خود را از اصلاح طلبان جدا کردند. اما غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، عضو فراکسیون مستقلین در گفتگو با فرارو هرگونه قرار با فراکسیون امید برای ائتلاف را تکذیب می‌کند.

جعفرزاده در پاسخ به اینکه «مستقلین قرار است با فراکسیون امید همکاری کنند؟» می‌گوید: ما با هیچ کس قراری نگذاشته‌ایم. برنامه ما تعامل با سایرین است. سعی داریم همه را مجاب کنیم که فضا را متشنج کنند و در آرامش برای تثبیت همین اعضا برویم. خیلی برنامه‌ای برای تغییر و چینش جدید نداریم.» نماینده رشت در پاسخ به اینکه فراکسیون ولایی راه خود را جدا کرده است می‌گوید: خب بکند! ضرر می‌کند. تجربه نشان داده است که استخوان بندی هیات رئیسه در همان سال اول چیده می‌شود و سال‌های بعد حداکثر دو نفر تغییر می‌کنند.

وزن کشی به فراکسیون امید بستگی دارد
حالا به نظر می‌رسد همه چیز به تصمیم فراکسیون امید بستگی دارد. اگر این فراکسیون تصمیم بگیرد به صورت مستقل وارد رقابت هیات رئیسه شود، مجلس ممکن است شاهد یک وزن کشی جدی باشد. مستقلین اصلی‌ترین رقیب آن‌ها برای حفظ وضع موجود هستند و فراکسیون ولایی هم فرصت دارد با تعداد آرایی که به دست می‌آورد ثابت کند که اگر اقلیت مجلس است، اقلیتی تاثیرگذار است. البته این احتمال هم وجود دارد که فراکسیون ولایی تنها با هدف امتیاز بیشتر گرفتن بر سر کرسی‌های هیات رئیسه به صورت موقت اعلام استقلال کرده باشد.