دیپلماسی ایرانی/ متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست



امسال برای هشتمین سال متوالی است که دیپلماسی ایرانی یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند. این یادداشت ها بعد از سفر وی به امریکا و دیدارش با مقامات فعلی و سابق امریکایی به طور مرتب در روزنامه النهار منتشر شده است. به دلیل تغییراتی که در روزنامه النهار ایجاد شده نتوانستیم به همه این یادداشت ها دسترسی داشته باشیم اما آن دسته از یادداشت هایی که امکان دسترسی به آنها وجود داشته و از اهمیت و جذابیت بالایی برخوردار بوده است را تهیه و منتشر می کنیم. در این جا دومین بخش از این یادداشت ها را می خوانید:

از کارمند سابق وزارت امور خارجه که ده ها سال در کشورهای متعدد خاورمیانه فعال بوده و همچنان تحولات این منطقه را دنبال می کند، پرسیدم از ایران چه می خواهید؟ جواب داد: «آن چه از ایران می خواهیم خروج از سوریه و همچنین خروج حزب الله از آن جا با همه نیروهای مسلحش است. این یعنی این که همه پایگاه های نظامی کلاسیک و موشکی اش برچیده شوند، همچنین کارخانه های تولیدات نظامی اش قفل شوند به گونه ای که دیگر قابل تولید نباشند و در هیچ حالت دیگری هم قابل استفاده یا کاربرد مجدد نباشند، همچنین این کارخانه ها و تسلیحات به لبنان هم منتقل نشوند. حزب الله در لبنان صرفا یک جریان سیاسی مهم باقی بماند. اما به نظر من این مساله نیاز به سال ها زمان دارد تا سرنوشت سوریه و حزب الله و همچنین ایران و روسیه مشخص شود. دستیابی به چنین خواسته ای آسان نیست. همچنین باید منتظر بنشینیم ببینیم که تکلیف تحولات بحران داخلی در امریکا چه می شود، باید وضعیت نهایی این تحولا مشخص شود برای این که بدترین نوع بحران در تاریخ مدرن امریکا محسوب می شود.»

در ادامه افزود: «البته به نظر من جای نگرانی برای امریکا نیست. این صحیح است که امریکا نهادهایی دارد که ترامپ خطری برای آنهاست، اما نمی تواند علیه این نهادها پیروز شود. در آخر مجبور است که تسلیم شود. دلایل قوی ای نزد بازرس ویژه مولر وجود دارد. اگر بنا باشد از نهادها عبور کند مجبورش خواهند کرد که استعفا دهد، در این صورت بحران بزرگی سراسر امریکا را در بر خواهد گرفت. تظاهرات و ضد و خورد و از این قبیل اتفاقات روی خواهد داد. ضرب المثلی هست که می گوید گلوله ای که نکشد زنده هم نمی کند. شاید امریکا به بازسازی و احیای خود نیاز دارد تا بتواند دوباره ابرقدرتی شود که صاحب نقش رهبری جهانی است. امریکا از روزهای آخر دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق این نقش را از دست داد، وقتی که زمین را برای بازی ایران خالی کرد و اجازه داد ایران برنامه توسعه طلبی اش در منطقه را آغاز کند. اوباما بعد از این که دید ایران بزرگ شده و در حال بزرگ نمایی نقش خود است وعده داد که بعد از توافق هسته ای، دولت او وارد گفت وگوهای جدید با آن حول تحولات منطقه شود، بارزترین آنها اوضاع سوریه و جنگ در آن بود. روسیه از این وضعیت خیلی استفاده کرد. همچنین ایران موفق شد چهار جنگ را ببرد. اما هنوز جنگ تمام نشده و ایران برنده نهایی نشده است. این جنگ طولانی است. و ترجیح هم می دهم که برنده این جنگ نشود. روسیه هم با سختی و مشکلاتی روبه رو خواهد شد.»

سپس گفت: «اگر ایران موشک های تخریبی اش را به نزدیکی پایگاه های حیاتی عربستان از طریق یمن برساند، امریکا به ایران حمله خواهد کرد. همچنین اگر ایران بخواهد امریکایی ها را در خلیج فارس یا در دریای عرب یا باب المندب یا تنگه هرمز اذیت کند، باز هم به ایران حمله خواهد کرد. سازمان های امنیتی امریکا اطلاعاتی در اختیار دارند که نشان می دهد حزب الله موشک های بالستیک اما با کمیت بسیار کم به یمن و سوریه شاید از طریق لبنان به طور مخفیانه می فرستد.»

در پایان دیدار، کارمند سابق که همچنان در پرونده های مضمن و زمان بر منطقه فعال است، تاکید کرد که طرف های ذی ربط به ترامپ پیشنهاد داده اند که به او و خانواده اش نزدیک نخواهند شد اما دنبال توطئه گران دیگر خواهند رفت و شاید آنها را در دادگاه ها به سال ها حبش محکوم کنند.