فارس/ قرقاش وزیر مشاور در امور خارجی امارات مواضع ضد ایرانی پیشین خود را در این نشست هم تکرار کرد و ادعا کرد که «ما از بالای برج بلندمان در دوبی (برج خلیفه) امکان دیدن ساحل ایران را داریم. امکان آن وجود دارد که قاچاق تسلیحات توسط ایران به یمن را مشاهده کنید. ما در بُرد تک تک موشک‌های ایران هستیم».



این مقام اماراتی در ندیشکده «گلوبال سِک 2018 مجمع براتیسلاوا» درباره تهدیدات کنونی در منطقه گفت: «وقتی ما به دور و بر خود نگاه می‌کنیم نه فقط موشک‌های بالستیک ایران را می‌بینیم بلکه خونریزی در سوریه، خشونت در غزه، تداوم بی ثباتی در لیبی و وضعیت عراق که بسیار با وضعیت پایدار فاصله دارد، حضور شبه نظامیان تندرو در پایتخت یمن و تنش بسیار در لبنان را مشاهده می‌کنیم».

وی در بخش دیگری از سخنرانی خود، بر لزوم داشتن متحدان به منظور حصول به ثبات و رفع تهدیدات منطقه تاکید کرد. از نظر او 7 اصل باید برای این منظور در نظر گرفته شود.

قرقاش گفت: «اول، همه ما به متحد نیاز داریم که این باید شامل متحدان سنتی ما از قبیل آمریکا و متحدانمان در اروپا شود اما ما همچنین باید در این دنیای دائما در حال تغییر، روابطی جدید بسازیم روابط قدیمی را احیا کنیم. برای مثال روابط امارات متحده عربی با هند طی سال‌های اخیر به طور گسترده‌ای تقویت یافته است».

او در ادامه بر لزوم تقویت ائتلاف‌های منطقه‌ای در غرب آسیا از قبیل ائتلافی که امارات با عربستان سعودی، بحرین، مصر، اردن و دیگر شرکای عربی ایجاد کرده، تاکید کرد و گفت: «امیدواریم که این ائتلاف شامل همه همسایگان ما شود اما این ائتلاف باید یک مشارکت حقیقی باشد».

قرقاش درباره اصل دوم مد نظر امارات برای حل مشکلات منطقه اینطور توضیح داد: «مشکلات منطقه باید به صورت داخلی حل شود. ما از تلاش‌ها و حمایت‌های متحدانمان استقبال می‌کنیم اما این تلاش‌ها باید مطابق با حاکمیت جهان عربی باشد اما ما از دخالت قدرت‌های منطقه‌ای یعنی ترکیه و ایران استقبال نمی‌کنیم؛ قدرت‌های که کشورهای عربی را در مقابل هم قرار می‌دهند یا به خاطر منافع خودشان بی‌ثباتی را تحریک می‌کنند».

این مقام اماراتی سپس قطر و ترکیه را به حمایت و تقویت «افراطیگری از نوع اخوان المسلمین» متهم کرد و به محور بشار اسد، حزب‌الله لبنان و برخی شبه نظامیان شیعه عراقی تحت ریاست ایران هم تاخت.

وی سپس به برجام اشاره کرد و از خروج آمریکا از این توافق بین‌المللی تمجید کرد.

وزیر مشاور در امور خارجی امارات گفت: «من متوجه روایت اروپایی درباره برجام هستم و متوجه مشکلاتی که شرایط جاری در ارتباط با برجام برای اروپا ایجاد کرده را می‌فهمم«.

وی سپس ادعا کرد که ایران در پنهانکاری در برنامه هسته‌ای خود برای «ساخت بمب»، سابقه داشته است. این مقام اماراتی بلافاصله پس از این جمله گفت: «فکر می‌کنم که کنفرانس ارائه شده توسط نخست‌وزیر (بنیامین) نتانیاهو این موضوع را نشان داده است و این کار را برای ما سخت کرده که به ضمانت‌های ایران درباره نیات صلح آمیز (برنامه هسته‌ای) شان اعتقاد داشته باشیم».

مقام اماراتی سپس مدعی شد که ایران برجام را به عنوان «شناسایی هژمونی خود بر منطقه» تفسیر کرده است. به ادعای او، برجام سبب جسور شدن ایران برای افزایش نفوذ خود شده است.

او در توضیح اصل سوم، تاکید کرد که راه‌حل‌ها و راهکارها برای حل مشکلات نباید برای مدیریت کردن مشکلات ارائه شود.

از نظر قرقاش، «مشکل فلسطین که بیش از 70 سال از آن گذشته آن بوده که راه‌حل‌های ارائه شده برای آن برای حل مشکل نبوده بلکه برای مدیریت آن بوده است».

وی در ادامه، راهکارهایی که برای «جنگ داخلی سوریه» وجود دارد را مثال زد و گفت که به جای حل موضوع، این راهکارها به دنبال مدیریت بحران بوده است که این موضوع سبب «ظهور داعش، مداخله ترکیه در سوریه و مسائل دیگر شده است».

مقام اماراتی همچنین گفت: ما همچنین باید مسائلمان را با ایران به صورت جامع حل کنیم و نه اینکه آنها را مدیریت کنیم یا به تعویق بیاندازیم. ما امیدواریم که به جای حصول به راه‌حلهای موقتی، مسائلمان را با قطر حل کنیم».

از نظر قرقاش، قطر با استفاده از ثروت خود در حال حمایت از «جهادگرایی و تقویت بی ثباتی در منطقه ما است».

وی درباره اصل چهارم اینطور توضیح داد: «بگذارید روشن بگویم که این راه‌حلها باید تا آنجایی که امکان دارد، راه‌حل‌های دیپلماتیک باشند. البته اگر به تجربیات چند ساله اخیر در منطقه نگاه کنیم، ناکامی مشخص دیپلماسی را مشاهده می‌کنیم. اگر فرایند ژنو موفق می‌شد، امکان نجات صدها هزار نفر وجود می‌داشت. لیبی هم صحنه تقسیم بین طرف‌های جنگ است؛ جنگی که می‌توانست از راه دیپلماسی حل شود».

قرقاش که کشورش به همراه ائتلاف سعودی بیش از سه سال در حال حملات همه جانبه به یمن بوده است، انصارالله یمن را متهم کرده که مایل به «مذاکرات واقعی برای حل بحران نیست».

از نظر او، اصل پنجم باید، ارائه و ایجاد «مدلی باز و منصفانه از حکمرانی» باشد. او سپس مدعی شد: «مشخص است که حکومت مذهبی در ایران، مصر و دیگر مناطق جهان عربی یا فراتر از آن، شکست خورده است.

قرقاش در توضیح اصل ششم مدنظر امارات گفت که «منطقه ما از منظر تنوع انسانی، غنی است. حتی در اسلام سُنی، 4 مکتب وجود دارد و اسلام شیعه هم چندین زیرشاخه دارد که در آن گروه‌هایی به 4 امام، 7 امام، 12 امام یا حتی 24 امام اعتقاد دارند. در لبنان 18 گروه مذهبی شناخته شده وجود دارد و مسیحیان به تنهایی در آن 12 گروه هستند. خوب با این همه تنوع گروه‌های مذهبی چطور می‌شود که یک ایدئولوژی منحصر به یک تفکر مذهبی وجود داشته باشد؟».

وی سپس به تمجید از مواضع پادشاه و ولی‌عهد عربستان سعودی برای مقابله با گروه‌های افراطی و ایدئولوژی افراطی در این کشور پرداخت.

توضیح اصل هفتم و آخر مدنظر امارات از زبان قرقاش اینگونه صورت گرفت: «ما باید پیام‌های مثبتی به نسل‌های جوانتر خودمان بفرستیم. 60 درصد از مردمان ما زیر 30 سال دارند. ما نباید به آنها روایت قدیمی مبنی بر قربانی بودن و ناامیدی ارائه بدهیم. ما باید پیام آور امید باشیم».