تسنیم/ متن پیش رو در تسنیم منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست



اتفاقات یک روز گذشته ثابت کرد که باید منتظر مذاکراتی سخت و نفس‌گیر بین کره شمالی و آمریکا در آینده نزدیک بود البته اگر صورت بگیرد.

تا دیروز همه چیز مطابق میل کره جنوبی و آمریکا پیش می‌رفت و بسیاری بر حل مناقشه هسته‌ای کره شمالی در آینده‌ای نزدیک خوشبین بودند، حتی وزارت اتحاد کره جنوبی سه‌شنبه اعلام کرد که کره شمالی از خبرنگاران یک خبرگزاری و یک شبکه تلویزیونی کره جنوبی دعوت کرده است تا بر روند تعطیلی سایت آزمایش‌های هسته‌ای این کشور طی روزهای 23 تا 25 ماه می (2 تا 4 خرداد) نظارت کنند.

اما ناگهان شرایط به‌شکل عجیبی تغییر کرد و کره شمالی به رزمایش سالانه مشترک میان آمریکا و کره جنوبی موسوم به "مکس تاندر" واکنش نشان داد و با بیان اینکه این رزمایش "اقدامی تحریک‌آمیز و آمادگی برای تهاجم" است مذاکرات سطح‌بالای (امروز) چهارشنبه را لغو کرد. البته این پایان کار نبود و کره شمالی همچنین هشدار داد دیدار تاریخی میان کیم جونگ اون رهبر این کشور و دونالد ترامپ رئیس جمهور کره شمالی که قرار است 12 ژوئن (22 خرداد) در سنگاپور برگزار شود، نیز ممکن است لغو گردد.

پس از این اتفاق سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید با انتشار بیانیه‌ای افزود: آمریکا مستقلاً آنچه را کره شمالی اعلام کرده است بررسی خواهد کرد و به هماهنگی نزدیک با متحدانش ادامه می‌دهد. وزارت دفاع کره جنوبی نیز تأکید کرد که رزمایش میان آمریکا و کره جنوبی همچنان ادامه خواهد یافت.

البته این رزمایش تنها دلیل خشم پیونگ‌یانگ نبود. اظهارات جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ در یک مصاحبه تلویزیونی درباره برچیدن تسلیحات هسته‌ای کره شمالی جو آرام میان طرفین را برهم زد. بولتون در این مصاحبه گفته بود: اگر کره شمالی واقعاً می‌خواهد به وعده‌اش درباره متوقف کردن آزمایش‌های هسته ای عمل کند، باید تسلیحات هسته‌ای این کشور به‌طور کامل برچیده شده و این تسلیحات به شرق ایالت تنسی منتقل شود، جایی که وزارت انرژی آمریکا یک آزمایشگاه ملی و یک مجتمع تسلیحات هسته‌ای در اختیار دارد.

در واکنش به این اظهارات معاون وزیر خارجه کره شمالی با انتشار بیانیه‌ای تند و قاطعانه بسیاری را شوکه کرد. در این بیانیه با انتقاد صریح از اظهارات بولتون درباره برچیدن تسلیحات هسته‌ای کره شمالی آمده است: این اظهارات نشان‌دهنده تمایل طرف آمریکایی برای انجام مذاکره نیست بلکه نشانه حرکت شیطانی برای تحمیل سرنوشت لیبی و عراق بر کشور کره شمالی است؛ کشورهایی که در نهایت به‌دلیل تسلیم در برابر قدرتهایی بزرگ سرنگون شدند.

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است‌: "آمریکا طوری تبلیغ می‌کند که گویا در صورت کنار گذاشتن تسلیحات هسته‌ای از طرف ما این کشور امتیازات اقتصادی در اختیارمان قرار می‌دهد. اما ما هیچ‌وقت منتظر حمایت اقتصادی آمریکا برای بازسازیهای اقتصادی نبوده‌ایم و در آینده نیز هرگز چنین توافقی انجام نخواهیم داد".

به‌گفته معاون وزیر خارجه کره شمالی باور این مسئله که دولت فعلی آمریکا متفاوت از دولت قبلی این کشور است، یک طنز مسخره است زیرا این دولت نیز به سیاست تاریخ مصرف گذشته در قبال کره شمالی پایبند است.

البته پس از شعله‌ور شدن دوباره آتش تنش میان طرفین کره جنوبی تلاش کرد تا جو را تلطیف کند. وزیر اتحاد کره جنوبی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: باعث تأسف است که کره شمالی به‌صورت یکجانبه مذاکرات بلندپایه دو کره را به تعویق انداخته و با اشاره به رزمایش هوایی سالانه کره جنوبی ــ آمریکا، آن را همراستا با روح و نیت توافقات به‌دست‌آمده رهبران دو کشور نمی‌داند.

در ادامه این بیانیه آمده است: دولت قویاً با اجرای توافق پانمونجون متعهد بوده و از کره شمالی می‌خواهد تا هرچه سریعتر به مذاکرات برای بازگشت صلح و رفاه به شبه‌جزیره کره بازگردد.

اتفاقات 24 ساعت گذشته نشان داده که کاهش تنش میان کره شمالی و آمریکا نه‌تنها ساده نیست بلکه بسیار پیچیده بوده و باید منتظر بازی شطرنج‌گونه مقامات دو کشور برای امتیازگیری از یکدیگر بود.