ایسنا/ متن پیش رو در ایسنا منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
اوایل سال جاری میلادی بود که کمی پیش از برگزاری بازیهای المپیک زمستانی در کره جنوبی رئیسجمهوری آمریکا به مقامهای ارشد امنیت ملی خود دستور داد تا تمهیداتی را برای تخلیه خانوادههای نظامیان آمریکایی مستقر در این کشور آسیایی انجام دهند.
به گزارش شبکه خبری سیانان، چهار تن از مقامات کنونی و سابق دولت آمریکا در حالی این مطلب را اعلام کردند که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا احتمالا در ماه آتی میلادی قرار است با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در سنگاپور دیدار کند.
این مقامات همچنین گفتند در صورتی که این دستور به طور کامل محقق میشد میتوانست بر تنشها با کره شمالی بیفزاید و منطقه را به جنگی تمام عیار نزدیکتر کند.
این دستور از سوی ترامپ در حالی مطرح شد که وی جنگ با کره شمالی را یک احتمال واقعی میدانست. در آن زمان رئیسجمهوری آمریکا متقاعد شده بود که تنشها میتواند فراتر از لفاظیها باشد و گزینههای نظامی علیه کره شمالی را مورد بررسی قرار میداد اما تغییر سریع از اقداماتی تحریک آمیز به سوی یک دیپلماسی، ورق را برگرداند و برگزاری بازیهای المپیک زمستانی با حضور ورزشکاران کره شمالی در این بازیها باعث کاهش تنشها شد اما بار دیگر اوضاع تغییر کرد و دیروز کره شمالی گفت که آمریکا باید به دقت سرنوشت نشست را مورد بررسی و رزمایشهای تحریک آمیز را با کره جنوبی مدنظر قرار دهد.
ترامپ در اوایل سال جاری میلادی به هربرت مکمستر، مشاور امنیت ملی سابق خود دستور تخلیه خانواده تمامی پرسنل نظامی آمریکا را داده بود چراکه این نگرانی در میان مقامات امنیت ملی ارشد آمریکا به وجود آمد که نگران این بودند کره شمالی وارد جنگ با آمریکا میشود. آنها نگران بودند که بازیهای المپیک زمستانی نمیتواند باعث کاهش تنش شود.
مکمستر به کارمندان خود در شورای امنیت ملی گفته بود که دستور ریاست جمهوری را برای خروج خانوادههای پرسنل نظامی از کره جنوبی مورد رسیدگی قرار دهند. در همان روز بود که این دستور به دفتر جان کلی، رئیس دفتر کاخ سفید رسید.
یکی از مقامات ارشد دولت واشنگتن در این باره میگوید: این یک دستور بود. ما آن را یک توافق انجام شده میدانستیم.
پشت صحنه
در پشت صحنه جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا و جان کلی، به سازش رسیدند و رئیسجمهوری را متقاعد کردند تا این دستور را متوقف کند. یک تفاهم نامه جدید پیشنویس شد اما هرگز محقق نشد.
مقامهای سابق آمریکا و کارشناسان کره شمالی گفتهاند که دستور داده شده بود تا قریب به 8000 وابسته نظامی مستقر در کره جنوبی این کشور را ترک کنند و این نشان دهنده به صدا درآمدن زنگ هشدار بود و نگرانیها را درباره اقدام نظامی احتمالی آمریکا در آن زمان که ترامپ با رهبر کره شمالی جنگ لفظی داشت، افزایش داد.
جانگ پاک، یکی از مقامهای سابق سیا و معاون افسر اطلاعات ملی در شورای اطلاعات ملی آمریکا گفت: این اقدام میتوانست باعث ناآرامی گستردهای شود و میتوانست کیم جونگ اون را بابت اینکه آمریکا خودش را آماده حمله نظامی میکند تحریک کند.
کریستفر هیل، دستیار سابق وزیر امور خارجه آمریکا در امور شرق آسیا و پاسیفیک و سفیر آمریکا در کره جنوبی در این باره میگوید، خروج وابستگان نظامی از کره جنوبی گامی بزرگ بود که میتوانست توجه همگان را به خود جلب کند. میتوان آن را آماده سازی برای اقدامی نظامی قلمداد کرد.
این گزارشها در حالی منتشر شده است که کاخ سفید تاکنون به آن واکنشی نشان نداده است.
یکی از مقامهای ارشد دفاعی آمریکا گفته است گمانهزنیهای گستردهای در داخل دولت آمریکا درباره موضع نظامی این کشور در شبه جزیره کره و چند هفته پیش از بازیهای المپیک کره جنوبی وجود داشت.
راهکار دیپلماتیک
بازیهای المپیک زمستانی راه را برای حضور خواهر رهبری کره شمالی در کره جنوبی و دعوت شخصی از رئیسجمهوری کره جنوبی برای دیدار با کیم جونگ اون و در نخستین دیدار بلندپایه بین رهبران دو کشور هموار کرد.
این راهکار دیپلماتیک چند وجه دیگر نیز داشت که از جمله آن میتوان به دعوت از ترامپ برای دیدار با کیم جونگ اون اشاره کرد. هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث شد که ترامپ ناگهان درخواست تخلیه وابستگان نظامی از کره جنوبی را بدهد اما آنچه که واضح است این دستور در حالی صادر شد که ترامپ و مشاورانش احتمال یک حمله را علیه کره شمالی بررسی میکردند.
یکی از مقامهای ارشد سابق دولت واشنگتن میگوید آن زمان ترامپ میخواست به ماتیس و سرکردگان ارشد نظامی آمریکا نشان دهد که بابت بررسی گزینههای نظامی علیه کره شمالی کاملا جدی است. ماتیس و اعضای برجسته ارتش آمریکا نسبت به ارائه گزینههای نظامی درباره کره شمالی بی اعتنا بودند اما ترامپ میخواست آنها متوجه اوضاع باشند.
یکی دیگر از مقامهای دولت آمریکا میگوید ترامپ بر این باور بود که نگه داشتن 8000 وابسته نظامی در کره جنوبی کاری احمقانه است به ویژه آنکه در صورت بروز تنش در منطقه و از کنترل خارج شدن آن فرصت خروج برای آنها کم خواهد بود. رئیسجمهوری آمریکا خودش را آماده حمله نظامی به کره شمالی نمیکرد اما بر این باور بود که پیونگ یانگ ممکن است خودش دست به اقدام نظامی بزند.
از طرفی ایده خروج خانواده نظامیان آمریکایی از کره جنوبی از سوی تعدادی از سناتورهای جمهوریخواه به صورت علنی حمایت میشد؛ از جمله این سناتورها میتوان به لیندسی گراهام و تام کاتن اشاره کرد.
سایر نشانهها
نشانههای دیگری از این مساله وجود دارد که دولت آمریکا دستکم به دنبال خروج گسترده از شبه جزیره کره برای آمادگی به منظور یک جنگ بالقوه بوده است.
از ویکتور چا، سفیر آمریکا در سئول در جریان دیدارش با مقامهای شورای امنیت ملی آمریکا پرسیده شد که آیا فکر میکند که آمادگی برای خروج خانواده نظامیان آمریکایی در کره جنوبی با هدف جنگ در شبه جزیره کره بوده است یا خیر و این مقام مسئول نگرانی خود را درباره چنین حملهای ابراز کرد.
دستور ترامپ درباره وابستگان نظامی آمریکا در کره جنوبی را میتوان به این مفهوم تعمیم داد که او آماده بود تا در آستانه جنگی با کره شمالی قرار بگیرد؛ پیش از آنکه یک گشایش دیپلماتیک معتبر درباره آن ارائه دهد.
از آنجا که دولت آمریکا در گیر و دار ضرورت اجرای فشارهای حداکثری اقتصادی و دیپلماتیک علیه کره شمالی بوده لفاظیهای ترامپ و تمامیلش برای اقدام نظامی علیه کره شمالی دو دستگی بین مقامهای ارشد واشنگتن به وجود آورده است.
بخشی از آن چرایی این مساله است که مشاوران ترامپ بابت اینکه وی دعوت کیم را برای مذاکرات پذیرفت دچار تنش شدند.
و حالا رئیسجمهوری آمریکا لفاظیهای خود را درباره رهبری کره شمالی کنار گذاشته است. ترامپ درباره دورنمای دستیابی به توافق صلح با رهبری کره شمالی به شدت خوشبین شده است.