جهان/ متن پیش رو در جهان منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
برخی از خواص و چهره های سیاسی که خود از زمینه سازان و حامیان برجام بوده اند، نه تنها امروز حاضر به عذرخواهی از نظام و مردم نیستند بلکه دبرجام را اصرار دارند که به گردن نظام بندازند.
به گزارش جهان نیوز، «غلامرضا حیدری»، از نمایندگان اصلاحطلب مجلس شورای اسلامی در بخشی از مصاحبه خود با شماره سهشنبه گذشته روزنامه آرمان امروز درباره «برجام » گفته است: "تمام مذاکرات برجام با نظر مستقیم رهبر انقلاب صورت گرفته و وزیر امور خارجه تنها مجری اوامر رهبری در برجام بوده و جایگاه تصمیمگیرنده و یا سیاستگذار نداشته است!"(1)
چند روز قبل نیز، «رسول منتجبنیا» دیگر فعال اصلاحطلب نیز در اظهاراتی تأکید کرده بود که تصمیم برجام، نه تصمیم روحانی که کار رهبری نظام بوده است.
او همچنین با طرح این سؤال که «مگر این تصمیم را رئیس جمهور گرفته؟» گفت: "به فرض که تصمیم بدی باشد، این تصمیم نظام بوده و همه تا به حال مدعی بوده و هستند که برجام تصمیم نظام بوده است. آقایان میدانند که نظام ترکیبی از مقام معظم رهبری، رؤسای سه قوه، وزیران، کارشناسان و امثال آن است. بنابر این بحث رئیس جمهور نیست. اگر قرار به عذرخواهی است کل نظام باید عذرخواهی کند؛ نه رئیس جمهور. چون این مسائل کلان را رئیس جمهور تصمیم گیری نمیکند!"(2)
«محمدرضا تابش»، از نمایندگان اصلاحطلب مجلس هم به تازگی حتی ادعا کرده است که ادامه مذاکره با اروپا پس از خروج آمریکا از برجام نیز تصمیم رهبری نظام است.(3)
این در حالیست که سخنان اخیر رهبری،نشان میدهد که در جریان مذاکرات نه تنها اراده قویای برای عمل به خواستههای ایشان وجود نداشته،بلکه برخی از مسئولین، در تلاش بودهاند تا ایشان را از پافشار بر موضوع هستهای منصرف کنند.
ایشان در اولین موضع گیری علنی پس از خروج آمریکا از برجام، اظهار داشتند: "آن وقتی که مسئله هستهای و تحریمها شروع شده بود، بودند کسانی از معاریف این کشور و مسئولان سطح بالا که به بنده مراجعه میکردند و میگفتند «شما چه اصراری دارید که روی این مسئلهی هستهای میایستید؟ چه اصراری دارید؟ خب آمریکاییها بهانهگیری میکنند، بدجنسی میکنند، خباثت میکنند؛ بگذارید کنار، خودمان را راحت کنیم... بنده به آنها میگفتم مسئلهی ایرادگیری آمریکا و تحریمهایی که علیه ما اعمال میکنند و دشمنیای که با ما میکنند، مربوط به انرژی هستهای نیست، این بهانه است؛ این را اگر گذاشتیم کنار، یک بهانهی دیگر پیدا میکنند و همین دشمنی را میکنند. میگفتند «نه آقا اینجوری نیست»؛ حالا ملاحظه کردید که اینجوری است... این ملّت ایستادهاند، اینها نمیتوانند تحمّل کنند؛ دعوا سرِ این است. اینجوری خیال نکنند که «آقا شما چه اصراری دارید که سرِ فلان قضیّه میایستید»! که میآمدند بعضیها به ما میگفتند؛ خدا از سر تقصیراتشان بگذرد."
ضمن اینکه ایشان در ادامه نیز گفتند: "بنده از روز اوّل بارها و بارها گفتم به آمریکا اعتماد نکنید! هم در جلسات خصوصی این را گفتم، هم در جلسات عمومیِ مردمی گفتم؛ در جلسات خصوصی بیشتر هم این را گفتم"
نکته جالب تر اینکه در حالی برخی چهره های سیاسی داخلی با فرافکنی و اظهارات وقیحانه برجام را می خواهند به رهبری ربط بدهند که حتی کارشناسان بی بی سی فارسی نیز اعتراف دارند که پیشبینی رهبر ایران درباره عدم اعتماد به آمریکا درست بوده است!
کارشناسان بیبیسی در برنامه زنده این وابسته به رژیم سلطنتی انگلیس اذعان کردند که سخن آقای خامنهای که نمیتوان به آمریکا اعتماد کرد دقیق بود و ما دیر به این حرف رسیدیم.
همین چند روز قبل بود که شبکه سلطنتی بیبیسی فارسی در برنامه ۶۰ دقیقه شب گذشته با حضور دو کارشناس به بررسی تصمیم ترامپ برای خروج از برجام پرداخت.
در این برنامه کارشناسان برنامه با بیان اینکه برجام و امضای آن از سوی دولت ایران اشتباه بود گفت که باید اقرار کرد "پیشبینی رهبر ایران درباره عدم اعتماد به آمریکا درست بوده و ما دیر به این نتیجه رسیدیم؛ و بابت این دیر به نتیجه رسیدن، هزینههای زیادی دادیم"(4)
اکنون این پرسش مطرح است که وقاحت برخی از چهره های سیاسی و اصلاح طلب داخلی واقعا به چه میزان است که حتی نمی توانند و نمی خواهند حداقل اندازه کارشناسان بی بی سی فارسی هم اعتراف کنند؟
آیا برجام، خواسته نظام و رهبری بود؟
امّا اظهارات رهبر انقلاب، حقایق مهمّتری را نیز روشن میکند. برای فهم بهتر ماجرا باید کمی به عقب برگردیم. ۲۵ خرداد ۹۵، روزی که کارگزاران نظام به حسینیه امامخمینی(ره) رفتند تا دیدار رمضانی خود را با رهبر انقلاب برگزار کنند، ایشان اظهارات موافقان و مخالفان برجام را به قضاوت نشسته و نکته مهمّی را مورد اشاره قرار دادند:
«خلل و فُرَجی وجود دارد در برجام که این معایب میتوانند خودشان را نشان بدهند و اگر این خللوفُرَج بسته میشد، البتّه معایب کمتر میشد یا منتفی میشد.»
سخنان رهبر انقلاب که به وضوح نشان میداد روند برجام، طبق خواسته ایشان پیش نرفته است، به اینجا ختم نشد. شش ماه بعد (هفتم آذرماه ۹۵)، در روزی که فرماندههان نیروی دریایی ارتش به دیدار رهبر انقلاب رفته بودند، ابعاد دیگری از نارضایتی رهبر انقلاب از برجام رسانهای شد: «شروع کردن یک تحریم با دوباره شروع کردن آن پس از پایان زمانش، فرقی نمیکند و این دومی نیز تحریم و نقض تعهدات قبلی از سوی طرف مقابل است... وقتی عجله داریم که کار را زودتر تمام کنیم و به جایی برسانیم، از جزئیات غفلت میکنیم و گاهی غفلت از یک امر جزئی، موجب ایجاد رخنه و نقطهی سلبی در آن کار میشود...»
اگر چه پس از تأیید برجام در نهادهای داخل کشور، رهبر انقلاب در نهایت آن را به طور مشروط و با ۹ شرط تأیید کردند، امّا این باعث نشد که تلاش برای القای گزاره «برجام خواست رهبری و نظام است» به افکار عمومی متوقف شود.
به فاصله کمتر از ده روز از اظهارات رهبر انقلاب در جمع فرماندههان نیروی دریایی ارتش، حسن روحانی در مراسم روز دانشجو سخنانی را بر زبان جاری کرد که به تیره شدن فضا و ابهام، در نسبتِ رهبر انقلاب با مذاکرات کمک میکرد:«هیچ قدمی در برجام بر نداشتیم مگر آنکه با مقام معظّم رهبری مشورت کردیم و جلسه گذاشتیم که نامههای مکتوب ایشان و دستور من روی نامههای ایشان موجود است که مبنای کار ما اجرای دستورات رهبری بود».
اکنون و یک سال و نیم پس از سخنان روحانی، رهبر انقلاب ابعاد کلانتری از ماجرا را روشن میکنند و با افشای برخی درخواستها از ایشان برای دستکشیدن از هستهای، نشان میدهند که بحث، فراتر از وجود نقص در مذاکرات است و به اصل پرونده هستهای برمیگردد. حال صحت برخی ادعاها مبنی بر اینکه رهبری مو به مو مذاکرات را تأیید کرده است و برجام مطابق خواسته ایشان رقم خورده است، بهتر روشن میشود.(4)
وقیح تر از خوارج!
مواضع اخیر برخی چهره های سیاسی در رخدادهای صدر اسلام و ماجرای جنگ صفین هم اتفاق افتاده است. که افرادی گول قرآنهای بر نیزه رفته معاویه را خوردند و با قبول حکمیت و مجبور کردن امیرالمؤمنین(ع) به پذیرش آن؛ خواسته خود را به پیش بردند اما پس از مشخص شدن افتضاحی که به بار آورده بودند به ناگاه از این گفتند که این علی(ع) بوده که حکمیّت را پذیرفته و او هم باید مثل ما توبه کند! (5)
اما نکته تلخ ماجرا اینجاست که برخی از اینان که خود از زمینه سازان و حامیان برجام بوده اند، نه تنها امروز حاضر به عذرخواهی از نظام و مردم نیستند بلکه دیگران را توصیه به توبه می کنند!
در همین باره حسین شمسیان، عضو شورای سردبیری کیهان نیز نوشته است:
تاریخ را فراموش نکرده ایم !
اشعث، شمشیرش بالای سر مولا گرفت و کاری کرد که مالک ،از دو قدمی خیمه معاویه برگردد!
اندکی بعد که ماجرای ابوموسی پیش آمد و فهمیدند بد کلاهی سرشان رفته ، روزه گرفتند ، زیر آفتاب داغ نشستند و به خیال خودشان توبه کردند!!
بعد هم گفتند: یا علی! تو و ما در پذیرش حکمیت گناه کاریم! ما توبه کردیم،تو نیز باید توبه کنی!
آن روز یک اشعث بود و امروز اشعث ها در دولت مجلس و... از پشت خنجر می زنند و در دل سپاه اسلام فتنه می کنند و البته صد ها بار از خوارج وقیح ترند!
آنها همان توبه ظاهری و موهوم را به جا آوردند و اینان،منتظر توبه امام و امتند!(6)