آرمان امروز/ متن پیش رو در آرمان منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.


با خروج آمریکا از برجام ۱+۵ به ۱+۴ تبدیل شد و ظاهرا ۴ کشور باقی مانده در برجام تمایلی به تغییر مسیر آن ندارند و تاکنون وقعی به تصمیم آمریکا نگذاشته‌اند. در همین راستا مذاکرات برجامی ادامه دارد. از جمله اینکه وزیر خارجه از نامه خود به فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روز ۲۰ اردیبهشت خبر داد و گفت: این نامه درباره تخلفات آمریکا است و نامه ایران به عنوان سند سازمان ملل منتشر خواهد شد. ظریف درباره سفر خود به بروکسل نیز اظهار کرد: آقای عراقچی نخستین دور مذاکرات کارشناسی را انجام دادند و قرار است وزیران خارجه و خانم موگرینی هم این مذاکرات را به طور جزیی‌تر انجام دهند. ظریف تاکید کرد کشورهای مختلف باید بتوانند بدون مزاحمت با ایران همکاری کنند و از این گذشته ضعف‌های برجام نیز که به دلیل کارشکنی آمریکا ایجاد شده باید درباره دوران بعد از خروج ترامپ رایزنی شود.

سفر برجامی ظریف

همچنین به دستور رئیس جمهور، وزیر امور خارجه از شنبه شب راهی کشورهای طرف قرار داد در برجام شده تا امکان تداوم برجام در صورت تضمین منافع ملت ایران را بررسی کند. محمدجواد ظریف که در ایستگاه نخست در پکن با همتای چینی خود گفت‌وگو کرده بود، با سفر به مسکو با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به گفت‌وگو پرداخت. ظریف در این دیدار موضع رسمی فدراسیون روسیه در برجام را بسیار امید بخش خواند. لاوروف نیز با ابراز خرسندی از این دیدار بر حفظ برجام و پایبندی به آن تاکید کرد. پس از آن وزیر امور خارجه کشورمان راهی بلژیک شد تا در بروکسل با وزیران امور خارجه فرانسه، آلمان، انگلستان و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و گفت‌وگو کند.

مذاکرات امیدوارکننده

پس از خروج آمریکا از برجام که محتمل هم به‌نظر می‌رسید بسیاری براین عقیده بودند که ایران نیز در واکنش به این اقدام خلاف عرف بین‌المللی از این توافق خارج خواهد شد، اما مواضع منطقی و اصولی ایران در ارتباط با ادامه برجام با طرف‌های‌ اروپایی، چین و روسیه و حمایت و تاکید مقام معظم رهبری بر ادامه برجام مشروط به تضمین دقیق منافع ایران از سوی اروپایی‌ها، معادلات را به گونه دیگری رقم زد. اکنون ایران و اروپایی‌ها باید طی مذاکراتی امکان ادامه برجام را بررسی کنند و پس شاهد مذاکرات 1+4 خواهیم بود. گام اول که می‌توان آن را امیدوار کننده و راهی برای رسیدن به توافق پایدار با اروپایی برای ادامه برجام توصیف کرد این است که تمامی طرفین به ادامه برجام تاکید دارند و منافع یکدیگر را به رسمیت می‌شناسند که با این پیش زمینه می‌توان به مراحل بعدی این مذاکرات امیدوار بود. سفر محمدجواد ظریف به چین، روسیه و بروکسل برای مذاکره با اروپایی‌ها را شاید بتوان نقطه عطفی دانست در اجرای برجامی جدید و بدون آمریکا.

موضع امیدبخش

محمدجواد ظریف با سفر به مسکو با همتای روسی خود دیدار و گفت‌وگو گرد. وزیر امور خارجه کشورمان در ابتدای این دیدار، اظهار کرد: متاسفانه مخالفت با مقررات بین‌المللی و توافق‌های جهانی به یک عادت برای رژیم آمریکا تبدیل شده است و دیروز هم با حرکت خطرناک این رژیم درباره قدس، مواجه شدیم و این نشان دهنده نیاز جامعه بین‌الملل به این است که از حقوق و مقررات بین‌المللی حراست کند. وی گفت: بعد از مذاکراتی که با شما و سایر دوستان داشتیم، تصمیم گرفتیم بعد از خروج رسمی آمریکا از برجام فرصتی را به دیپلماسی بدهیم. برجام براساس یک موازنه بین تعهدات طرف ایرانی و بیشتر اروپا و آمریکا بنا شده و با خروج آمریکا این موازنه بهم می‌خورد و باید دید چگونه می‌توان در این شرایط منافع مردم ایران را تامین کرد. وزیر امورخارجه کشورمان افزود: من گفت‌وگوهای بسیار مثبتی را روز یکشنبه در پکن داشتم و امروز هم خوشحالم با وجود برنامه سنگین شما، وقتی را خالی کردید تا این دیدار انجام شود و گفت‌وگویی داشته باشیم. بعد از اینجا هم با خانم موگرینی و سه وزیر اروپایی ملاقات خواهیم کرد. ظریف هدف از مذاکراتش را اطمینان و گرفتن تضمین عنوان کرد تا منافع مردم ایران در چارچوب برجام حفظ شود. رئیس دستگاه دیپلماسی در ادامه سخنانش اظهار کرد: موضع رسمی فدراسیون روسیه درباره برجام برای ما بسیار امیدبخش است و امروز هم امیدوارم بتوانم با شما درباره جزئیات و نحوه همکاری ۱+۴ صحبت کنم.

تضمین منافع ایران

وزیر امور خارجه کشورمان با انتشار پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت: دیدارهای خوب و مهمی را با همتایان در پکن و مسکو داشتم و اکنون به بروکسل می‌روم تا با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیران امور خارجه سه کشور اروپایی دیدار کنم. ظریف در ادامه نوشت: به زودی مشخص خواهیم کرد گروه 1+4 چگونه می‌تواند منافع ایران ذیل برجام را تضمین و این دستاورد منحصربه‌فرد دیپلماسی را حفظ کند.

نامه به موگرینی و گوترش

وزیر امور خارجه ایران روز گذشته در جمع خبرنگاران اظهار کرد: اروپایی‌ها حوزه‌های مختلفی را مطرح کردند برای همکاری و در ملاقات فردا شب با وزیران خارجه نتیجه کار را بررسی می‌کنیم. این شروع کار است و با یک جلسه نمی‌شود کار کرد و زمان کوتاه است. معتقدیم باید شروع قوی داشته باشیم؛ بنابراین یک روند را امروز شروع کردیم تا ببینیم در این فاصله می‌توانیم به دیپلماسی زمان بدهیم یا خیر. محمدجواد ظریف در ارتباط با اینکه مذاکراتی با سه کشور اروپایی در چارچوب کمیسیون مشترک برجام انجام می‌شود یا مذاکراتی جداگانه است، گفت: در 20 اردیبهشت بنده نامه‌ای نوشتم به خانم موگرینی و یک نامه هم به دبیرکل سازمان ملل متحد نوشتم که نامه به دبیرکل منتشر می‌شود؛ چرا که نامه‌ای در سطح مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل است و به عنوان سند در این سازمان ثبت می‌شود. این نامه‌ها مربوط به تخلفاتی بوده است که از سوی آمریکا در چارچوب برجام اتفاق افتاده است. وی افزود: در نامه به خانم موگرینی درخواست تشکیل کمیسیون مشترک شده است. بر اساس برجام، کمیسیون مشترک با یک جلسه مدیران سیاسی شروع می‌شود و در صورت ضرورت این جلسه در سطح وزیران خارجه تشکیل می‌شود؛ الان که برجام دیگر به شکل سابق نیست و با حضور ایران و اتحادیه اروپا تبدیل به 1+4 شده است، روند متفاوت است.

پایبندی به برجام

وزیرامورخارجه روسیه در دیدار با همتای ایرانی خود در مسکو اظهار کرد: از دیدار درباره برجام بسیار خرسندم. ما اطلاع داریم شما در نظر گرفتید با تمام طرف‌های برجام منهای آمریکا ملاقات داشته باشید. وی گفت: یک بار دیگر شاهد آن هستیم که واشنگتن تلاش می‌کند درباره برجام و مسائل مختلف دیگر تجدیدنظر کند. سرگئی لاوروف گفت: امروز می‌خواستیم تحلیل کنیم با دوستان ایرانی و سه کشور اروپایی درباره مکانیزم‌هایی که به ما کمک کند اوضاع در منطقه تهدید نشود و نیز از تخریب رژیم عدم گسترش سلاح هسته‌ای جلوگیری کنیم. وی افزود: تا جایی که می‌دانیم سه کشور اروپایی چین و ایران پایبندی خود به برجام را اعلام کردند و امیدواریم بتوانیم در این باره گفت‌وگوی مفصلی داشته باشیم.

بسته پیشنهادی اروپا

سفیر ایران در لندن گفت: بریتانیا، فرانسه و آلمان بسته‌ای از پیشنهادات را به ظریف برای حفاظت از اجرای برجام ارائه خواهند داد. حمید بعیدی‌نژاد سفیر ایران در لندن در صفحه توئیتر خود با اشاره به تماس تلفنی ترزا می ‌نخست‌وزیر بریتانیا با حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان نوشت: خانم ترزا می‌ نخست‌وزیر بریتانیا در گفت‌وگوی تلفنی با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به وی اطلاع داده است که بریتانیا، فرانسه و آلمان روز سه‌شنبه در بروکسل بسته‌ای از پیشنهادات را به ظریف ارائه خواهند داد برای حفاظت از اجرای برجام که این اطمینان را به ایران می‌دهد که از منافع اقتصادی توافق هسته‌ای بهره‌مند خواهد شد.