روزنامه شهروند/ متن پیش رو در شهروند منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
مقتدی صدر، سیاستمدار جنجالی عراقی که طی چند سال گذشته یکی از خبرسازترین مردان سیاست در عراق بود و همواره زبان تیز انتقادش علیه دولت حیدرالعبادی مردم را به خیابانها میکشاند، اینبار در عرصه رقابت رسمی انتخاباتی پیشتاز انتخابات است.
کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق نتایج اولیه رسمی و جزیی در ۱۰ استان ازجمله بغداد را اعلام کرد که حکایت از بازگشت مقتدی صدر به عرصه سیاست رسمی عراق دارد. ریاض بدران، رئیس اداره انتخابات عراق در کنفرانسی خبری اعلام کرد، که دو لیست «الفتح» و «سائرون» به طور غافلگیرکنندهای در مقابل ائتلاف النصر به رهبری حیدر العبادی که پیش از این براساس نتایج غیررسمی پیشتاز بود، آرای اکثر استانهای عراق را به دست آوردند.
لیست سائرون شامل صدر و حزب کمونیست و بر اساس مبارزه با فساد تشکیل شد که در رتبه نخست ٦ استان از مجموع ۱۸ استان عراق و در رتبه دوم در چهار استان دیگر قرار گرفت؛ اما ائتلاف الفتح که شامل گروههای حشد شعبی میشود که نقش تعیینکننده در حمایت از نیروهای عراقی در نابودی داعش داشتند، در چهار استان اول و در هشت استان دوم است. در حالی که ائتلاف العبادی که مورد حمایت ائتلاف بینالمللی است بعد از الفتح و سائرون در تمامی استانها به جز نینوا و بزرگترین شهر آن یعنی موصل قرار گرفته است.
ائتلاف سائرون در استانهای بغداد، واسط، المثنی، دیالی اول است اما الفتح در استانهای بابل، کربلا، ذیقار، بصره و قادسیه؛ در حالی که در استانهای واسط، دیالی و بغداد دوم است. کمیسیون انتخابات افزود: هشت استان در حال حاضر به دلیل به اتمام نرسیدن بررسیهای دقیق آرا نتایج را اعلام نکردهاند که شامل اربیل، سلیمانیه، نجف، دهوک، صلاحالدین، کرکوک، میسان و نینوا میشوند. این نتایج اولیه اعلامشده بیانگر ۶۰درصد مجموع آرای شمارششده است.
حامیان مقتدی صدر گفتند که با احتساب این نتایج، مقتدی صدر با کمونیستها و طرفداران سکولار مستقل دیگر برای تشکیل دولت تکنوکرات مستقل برای مبارزه با فساد تلاش خواهد کرد. جمعه البهادلی، نماینده پارلمان عراق از فراکسیون صدر گفت: برنامه ما ایجاد دولتی تاثیرگذار و عاری از فساد است که برای توسعه زیرساختها و ارایه خدمات و آموزش فقیران تلاش خواهد کرد.
اما معادله دیگر ائتلاف احتمالی میان لیست الفتح و دولة قانون به ریاست مالکی و برخی گروههای کوچک با گرایشهای مشترک است؛ ولی ائتلاف احتمالا نمیتواند اکثریت نیم به اضافه یک را زیر سقف پارلمان به دست آورد تا بزرگترین فراکسیون باشد.
مقتدی صدر کیست؟
چند سال پیش او یکبار اعلام کرد که از دنیای سیاست خداحافظی میکند؛ با این حال اما وقتی خبر خداحافظی او منتشر شد، بسیاری از تحلیلگران گمان میکردند، از آنجایی که مقتدی و خانوادهاش سیاسی هستند، او باز به دنیای سیاست بازخواهد گشت. و او حقیقتا قصد ندارد از سیاست خداحافظی کند. حالا لیست انتخاباتیاش پیشتاز انتخابات عراق است. وی از مخالفین حکومت صدام حسین و حضور نیروهای خارجی در عراق بودهاست. وی چهارمین فرزند سید محمد صدر، مجتهد با نفوذ عراقی است که در دوران حکومت صدام به قتل رسید پدر مقتدی و پسر عموی پدرش، سید محمدباقر صدر (از مراجع پیشین تقلید شیعیان عراق) به همراه دو برادر دیگرش در دوران رژیم بعثی صدام حسین، به شهادت رسیدند. پس از این حادثه مقتدی مخفی شد و به زندگی پنهانی و زیرزمینی روی آورد. خاندان صدر از جمله این خاندانهای اصیل و ریشهدار است که علاوه بر عراق دامنه حضور موثر خود را به ایران و لبنان نیز گستراندهاست؛ نسب خانواده صدر به پیشوای هفتم شیعیان موسی بن جعفر کاظمین(ع) منتهی میشود.
ساختار انتخابات در عراق
تعداد کل کرسیهای مجلس:
٣٢٩ کرسی
تعداد کرسیهای استانی:
٢٣٧ کرسی از ١٨ استان
تعداد کرسیهای مخصوص زنان:
٨٣ کرسی
تعداد کرسیهای اقلیتها:
٩ کرسی
ائتلافهای شیعه در انتخابات:
ائتلاف نصر به رهبری حیدرالعبادی
ائتلاف فتح به رهبری حیدر الامیری
ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر
ائتلاف الحکمه به رهبری محسن حکیم