ایسنا/ وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در صنعت ایران یک مشکلی وجود دارد و آن این است که به طور کلی معلوم نیست چه فعالیت های اقتصادی در کجای کشور راه اندازی شود؛ البته چارچوب ها روشن است.
محمد شریعتمداری در نشست تخصصی پوشاک و نساجی در اتاق اصناف مشهد اظهار کرد: به عنوان نمونه در حوزه صنعت خودرو طرح های مختلفی وجود دارد ولی اینکه کدام یک از این طرح ها مرکز و هسته اصلی فعالیت ها باشد، مشخص نیست. آیا می خواهیم قطعه سازی را محور فعالیت ها قرار دهیم یا تولیدکننده شویم؟ اگر این وضعیت روشن باشد، مشخص می شود ما در کجای صنعت قرار داریم.
وی خاطرنشان کرد: در صنعت پارچه نیز با وضعیت مشابهی مواجه هستیم. در واقع مشخص نیست آیا می خواهیم نخ باکیفیت تولید کنیم یا به تولید پنبه بپردازیم. ما در تصمیم گیری های راهبردی با یک چنین دوگانه هایی مواجه هستیم. امروز ما در همه این زمینه ها فعالیت داریم؛ مثلا هم پنبه در داخل تولید می کنیم و هم پنبه وارد می کنیم؛ نخ تولید داخل در اختیار داریم و نخ تولید خارج نیز وارد می کنیم. در مورد پارچه نیز همین وضعیت صادق است.
وی اضافه کرد: اگر کشور بخواهد استراتژی روشنی داشته باشد، باید زمانبندی و برنامه جامع توسعه روشنی در این خصوص داشته باشد. کار دولت حمایت از تولید است نه طراحی برنامه. این کار مربوط به اتحادیه های صنفی و بخش خصوصی است. با این حال شرایط در حال حاضر به گونه ای است که باید مشترکا این مسیر را طی کنیم. این کار کمی زمان بر است.
شریعتمداری در ادامه گفت: حسن برگزاری این جلسات این است که بعد از سفر ریاست جمهوری و بازدید وی از یکی از واحدهای تولیدی کفش، ایشان دستور رسیدگی به مسایل آن واحدها را داد. این کار در تبریز هم صورت گرفته و در مورد مشهد نیز این کار صورت خواهد پذیرفت. در شهرهای آذربایجان شرقی نیز در مورد مسایلی اعم از ایجاد شهرک، نحوه تخصیص تسهیلات، چگونگی ورود صندوق حمایت و... بحث و گفتوگوهایی شده که با توجه به شرایط خراسان رضوی میتوان این اقدامات را در این استان نیز به کار بست.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: نساجی یکی مهم ترین و قدیمی ترین صنایع ایران است. کشور ما شاید به دلیل برخی محدودیت ها مانند کمبود آب در برخی از صنایع پیشرفت زیادی نداشته باشد یا با توجه به میزان آلایندگی برخی صنایع مانند فولاد باید محل استقرار آن خارج از شهر باشد اما در صنعت نساجی وضعیت اینگونه نیست. در واقع برخی صنایع مانند فولاد که باید حتما در مناطقی مانند مناطق ساحلی راه اندازی شود، به این دلیل که نمی تواند اشتغال متوازنی ایجاد کند، به حل مشکل اشتغال کشور نیز کمک زیادی نخواهد کرد. این در حالی است که صنایع تولیدی مانند کیف و کفش میتواند در دل شهر قرار گیرد و به فعالیت خود ادامه دهد. در نتیجه به این صنعت میتوان به عنوان یک صنعت رو به رشد نگاه کرد.
وی با اشاره به مشکلات صنعت نساجی اظهار کرد: علت عمده مشکلات صنعت نساجی مساله تقاضاست. علاوه بر این اقدامات، باید در حوزه فعالیتهای فرهنگی نیز اقداماتی صورت گیرد تا اراده و میل به این سمت نیز به طور طبیعی به این محصولات به وجود بیاید. قیمت تمام شده تولید نیز باید کاهش یابد. همچنین بانویی که چادر را به عنوان حجاب برتر انتخاب کرده، باید بتواند با هزینه کمتری چادر را خریداری کند زیرا این یک مساله اقتصادی نیز هست.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: در این زمینه مسائل فرهنگی و قیمت تمام شده دخیل است. علاوه بر این هیچ مبالاتی در تامین نیازمندیهای مناسب برای جامعه اسلامی در فرهنگ تولید داخلی ما برای تامین کالاهایی که به صورت قاچاق وارد کشور می شود، وجود ندارد. در واقع ما نتوانسته ایم به طور طبیعی و به صورت مناسب پوشاک تولید کرده و این فرهنگ را به درستی به مردم منتقل کنیم تا این انگیزه در جوانان کشور برای استفاده از این نوع پوشش و علاقه به آن ایجاد شود.
شریعتمداری ادامه داد: یک کمیته ویژه برای این منظور راه اندازی شد که بتواند طی مذاکراتی با گروه ها و نهادهایی از جمله صدا و سیما که می توانند در این زمینه کمک کنند، به این مهم دست یابیم. البته وزارت ارشاد نیز در این زمینه کمیته ویژه ای تشکیل داده که در این رابطه فعالیت دارد. باید توجه داشت این تغییر عادت در کوتاه مدت رخ نمی دهد و باید به صورت دوره ای این تغییر نگاه و رویکرد انجام شود. تولید نیز باید به این سمت حرکت کند.
وی خاطرنشان کرد: جمع آوری لباسهای نامناسب توسط نیروی انتظامی نیز موجب می شود واحدهای تولیدکننده با مشکلات بسیاری مواجه شوند؛ بنابراین باید در این زمینه مسائل فرهنگی و اقتصادی به صورت توامان پیش رود. برای انجام این کار نیازمند یک برنامه و زمانبندی هستیم تا به اهداف از پیش تعیین شده، دست یابیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: مشکلات منطقه ای صنایع ما دو دسته است. یک دسته از این مسایل، مشکلات عام مربوط به صنعت است و دسته دیگر مسایل خاص نساجی بوده و باز دسته دیگر این مشکلات مسایل نساجی و کفش و پوشاک همین شهر است. این مسایل در کارگروه مشخصی که تعیین شده در سه دسته موجود با راه حل های متناسب مورد پیگیری قرار خواهد گرفت.
شریعتمداری با اشاره به جوایز صادراتی گفت: امسال برای این مساله ۱۳۰۰ میلیارد تومان منابع دیده شده است که مقدمات آن فراهم شده تا تخصیص یابد. برای پرداخت ها و طلب های گذشته جوایز صادراتی نیز دفتر جدایی گشوده شده و پیگیری می کنیم تا به صورت جداگانه این مبالغ نیز پرداخت شود. ما متعهد به این مساله هستیم.