قانون/ متن پیش رو در قانون منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
پس از نوساناتی که از اواخر فروردین سال جاری در بازار ارز ایجاد شد و با در پیش گرفتن سیاستهای جدید ارزی از سوی دولت، روند پیشفروش سکه نیز با تغییراتی همراه شد و از دو سررسید 6 ماهه و یک ساله به هفت مرحله افزایش یافت. بر این اساس نرخ ها در سر رسیدهای جدید از این قرار شد که سکه تحویل یک ماهه یک میلیون و ۵۹۰ هزار تومان، سه ماهه یک میلیون و ۵۴۰ هزار تومان، 6 ماهه یک میلیون و ۴۷۵ هزار تومان، 9ماهه یک میلیون و ۴۱۰ هزار تومان، یک ساله یک میلیون و۳۵۰ هزار تومان، ۱۸ ماهه یک میلیون و ۲۴۵ هزار تومان و ۲۴ ماهه یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان باشد. اما همانگونه که مشاهده شد به فاصله کمتر از دوهفته پس از اجرایی شدن روند جدید پیش فروش سکه، بانک ملی اعلام کرد که به دلیل پر شدن ظرفیت ثبتنام سررسید یک ماهه انجام نخواهد داد و پس از آن نیز از روز گذشته در شعب بانک ملی ثبتنام برای پیش فروش 6 ماهه نیز متوقف شده است که به دنبال توقف پیشفروش سکه در روز گذشته قیمت سکه رکورد دو میلیون تومانی را شکست. البته این افزایش قیمتها به بازار سکه ختم نمیشود و در بازار ارز نیز با وجود اینکه بانک مرکزی تنها یک نرخ برای ارز به عنوان نرخ رسمی اعلام کرده اما به گفته برخی بازاریان دلار تا 6500 تومان نیز در میان دلالان معامله میشود.
روند افزایشی قیمت سکه
در حالیکه قیمت سکه در هفته های اخیر با ثبات و حتی کاهش قیمت همراه شده بود، بار دیگر به شیب صعودی بازگشت؛ بهگونهای که سکه تمام با افزایش۱۶۰ هزار تومانی در طول یک هفته بار دیگر به دو میلیون تومان نزدیک شد و به دنبال اعلام توقف پیش فروش 6 ماهه سکه، قیمت سکه از مرز دو میلیون تومان گذشت و تا ساعت 12 روز گذشته، قیمت سکه به 2 میلیون و 50 هزار تومان رسید. در شروع هفته گذشته، سکه تمام یک میلیون و ۸۰۵ هزار تومان فروخته شد، یک روز بعد با جهش قیمت به یک میلیون و ۸۵۰ هزار تومان رسید تا ظرف یک روز ۴۵ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرده باشد. با نزدیک شدن به اواخر هفته، حرکت افزایشی قیمت سکه تندتر شد. در روز یازدهم اردیبهشت سکه تمام از یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان عبور کرد. آخرین باری که قیمت سکه به این رقم رسید، روزهای بعد از تعطیلات نوروز بود که به دنبال افزایش قیمت دلار، قیمت سکه در آستانه دو میلیون تومان بود. در آخرین روز هفته گذشته سکه تمام به یک میلیون و ۹۶۵ هزار تومان رسید تا در مجموع قیمت این نوع سکه در کمتر از یک هفته ۱۶۰ هزار تومان شامل افزایش قیمت شده باشد.
دلایل افزایش قیمت
در هفته گذشته قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی با افزایش قیمت روبهرو شد و به ۱۳۱۴ دلار رسید. از سوی دیگر دلار در بازار غیررسمی بیش از ۶۰۰۰ تومان معامله شد که به نظر میرسد که این دو عامل در صعودی شدن قیمت سکه تاثیرگذار بودهاند. در همین بازه زمانی نیمه سکه از ۸۹۵ هزار تومان به ۹۶۳ هزار تومان رسید و ۶۸ هزار تومان با افزایش قیمت مواجه شد. همچنین در این فاصله زمانی ربع سکه از ۵۴۶ هزار تومان به ۵۷۴ هزار تومان رسید و افزایش ۲۸ هزار تومانی داشت.
ابهام در تحلیل بازار
در این خصوص احمد حاتمی یزد، کارشناس ارز به «قانون» میگوید: در حال حاضر وضعیت بازار ارز و سکه در ابهام به سر میبرد؛ یعنی همه در تحلیل این بازاردر ابهام، دودلی، تردید و در ناامیدی هستند و کسی نمیداند چه باید بکند.
همه منتظرند ببینند دلار 4200 تومانی بانک مرکزی تحقق پیدا می کند یا خیر. بنابراین ما باید منتظر آماری از طرف دولت باشیم که بگوید تا به حال چه تعداد ال سی با این ارز 4200 تومانی باز کرده است.
چون نمیدانیم بانکها عامل دستورالعملهایشان را آماده کردهاند و برنامه تخصیص ارز در حال جا افتادن است یا خیر. ما امیدوارم جا بیفتد ولی همه چیز در گرو هفته آینده است که ترامپ بگوید از برجام بیرون میآید یا خیر.
شمشیری بر سر اقتصاد ایران
وی ادامه میدهد: البته پیشبینی من این است که بیرون آمدن یا نیامدنش تاثیر عملی مهمی ندارد و شاید وی خروج یا باقی ماندن کشورش را در برجام اعلام نکند و این مساله را به صورت شمشیری بالای سر اقتصاد ایران نگه خواهد داشت. این بیثباتی به محیط ناامید و غیرفعال اقتصادیمان دامن میزند و در واقع اقتصاد کشور ما از این بلاتکلیفی لطمه بیشتری خواهد خورد تا اینکه ترامپ به صورت شفاف اعلام کند به برجام پایبند خواهد ماند یا خیر.
بعضی از دولتمردان ما فکر میکنند اگر آمریکا از برجام بیرون بیاید ما میتوانیم ارتباط قویتری با شرق داشته باشیم و تمرکز خود را بر برقراری رابطه با چین و روسیه قرار دادهاند. البته به نظر من این اشتباه بزرگی است زیرا روسیه و چین به هیچ وجه جدا از آمریکا در گذشته تصمیمی نگرفتند و در تمام قطعنامههایی که در سازمان ملل علیه ایران مطرح بوده علیه ما رای دادهاند. در حال حاضر نیز مشکلات بسیاری در نقل و انتقال وجوه از چین برای کشور ما وجود دارد.
چین در حال حاضر بزرگترین خریدار نفت کشور ماست ولی پول نفتمان را آزادانه در اختیارمان قرار نمیدهد تا بتوانیم از هر جا خواستیم خرید کنیم و همانگونه که مشاهده میکنید، بسیار اصرار کرده و برای ما محدودیت ایجاد کردند که با پول نفت فقط از چین خرید کنیم که این مورد نیز بی دردسر و راحت نیست؛ یعنی استفاده از پول ایران بابت نفت در چین مستلزم هزینههای گزافی است. بنابراین نمیشود به چین دل بست و هر چه بیشتر به چین وابسته شویم، آنها بیشتربه دنبال سوءاستفاده از روابط شان با کشور ما خواهند بود.
بهترین راه، مذاکره با اروپا
این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: اگر این مساله را که چین در معاملات تسلیحاتی با چه شرایطی با ما حساب و کتاب میکند، نادیده بگیریم بازهم شرایط تجارت با چین به هیچ وجه برای کشور ما مطلوب نیست. بنابراین تنها جایی که باقی میماند که بتوانیم وارد مذاکره شویم، به توافقاتی برسیم و بده بستانی با آنها داشته باشیم، کشورهای اروپایی است.
یعنی به آمریکا، چین و روسیه نمیتوان دل بست. امیدوارم دیپلماتهای ما بتوانند با اروپا به توافقی برسند؛ آن هم به گونهای که توافق، تابع تصمیمات آمریکا نباشد، چون جنگی که آمریکا با ما راه انداخته به طور حتم ادامه خواهد داشت و تحریک کننده اصلی نیز در این داستان نتانیاهو و حکومت اسراییل است و پایانی نیز برای این دشمنی نمیتوان پیشبینی کرد.
دولت در تخصیص ارز سریعتر عمل کند
در حال حاضر تا هفته آینده این ناامیدی، ابهام، دودلی و تردید ادامه خواهد داشت. یکی از چیزهایی که به پایان این تردید میتواند کمک کند، همین است که دولت و بانکها در دادن ارز 4200تومانی تا حدی سریعتر و فعالتر شوند. سپس برای تجار و صنعتگران اعم از دولتی و خصوصی و خصولتیها تعدادی ال سی باز شود تا آنها نیز رضایت داشته باشند، این امر تا حدبسیاری باعث میشود که التهاب در بازار فروکش کند.