باشگاه خبرنگاران/ دبیر سابق شورای علی فضای مجازی معتقد است برخی از شبکههای اجتماعی دیگر صرفاً یک پیامرسان نیستند بلکه زیرساختی برای فعالیتهای تجاری، اقتصادی، اداری یا حکومتی، بانکی، ارتباطی مردم هستند.
نباید یک پیامرسان، انحصار پیامرسانی در کشور را بر عهده داشته باشد
محمدحسن انتظاری عضو شورای عالی فضای مجازی و دبیر سابق این شورا در خصوص فعالیت انحصاری تلگرام اظهار داشت: موضوعی که همهی اعضای شورای عالی فضای بر روی آن اتفاق نظر دارند، این است که نباید یک پیامرسان، انحصار پیامرسانی در کشور را بر عهده داشته باشد؛ اما متأسفانه در حال حاضر این اتفاق برای تلگرام افتاده است.
وی در همین رابطه ادامه داد: موضوع بعدی این است که این پیامرسان در بخشهای مختلف اجتماعی و اقتصادی کشور فعالیت دارد و همانطور که گفته شد این فعالیت در این حوزهها تقریباً انحصاری است. این انحصار عامل بسیاری از مشکلات امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است که تا به حال در کشور رخ داده است و باید به نفع پیامرسانهای داخلی شکسته شود؛ ما امیدوار هستیم که این اتفاق رخ دهد.
آزادی بی حد و حصر تلگرام در ایران باید شکسته شود
این عضو شورای عالی فضای مجازی در خصوص لزوم نظارت بر فعالیت شبکههای اجتماعی، گفت: به تازگی شاهد بودیم که فیسبوک در انتخابات آمریکا، اطلاعات مردم را به یک شرکت تحلیلگر فروخت و آن شرکت توانست افکار مردم را در انتخابات جهت دهد و کار به جایی رسیده که مدیر فیسبوک برای پاسخگویی دربارهی این موضوع در کمیتههای مختلف کنگره آمریکا حاضر میشود. در واقع در خود آمریکا هم در حال تشدید این نظارتها هستند؛ همچنین در اتحادیه اروپا قوانین بسیار زیادی وضع شده تا شایعات، دروغ و تحریف، با این گستردگی در پیامرسانها نشر پیدا نکند. در حال حاضر تلگرام در کشور ما آزادی بی قید و شرط دارد و قوانین کشور و حقوق مردم را رعایت نمیکند؛ لذا باید این آزادی بی حد و حصر شکسته شود.
حمایت ها از پیام رسان داخلی خوب نیست
وی در خصوص راهکارهای اتخاذ شده توسط شورای عالی فضای مجازی برای شکستن انحصار تلگرام به نفع پیامرسانهای داخلی توضیح داد: در ابتدا باید بگویم که بسیاری از اعضای شورا بر این باور هستند که تا الآن در بحث حمایت از پیامرسانهای داخلی به نحو احسن صورت نگرفته و کندیهایی در این مورد داشتهایم. البته در چند ماه اخیر اقدامات خوبی صورت گرفته است. نظر برخی از اعضای شورا از جمله خود من این است که این ابزارها دیگر صرفاً یک پیامرسان نیستند و بلکه یک زیرساختی برای فعالیتهای تجاری، اقتصادی، اداری یا حکومتی، بانکی، ارتباطی مردم هستند.
مردم بیشتر ضرر می کنند
دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از کسبوکارها روی تلگرام انجام میشود که به طور طبیعی در همهی آنها مسئلهی مبادلهی پول و پرداخت مالی وجود دارد؛ در موارد این چنینی باید بستر مطمئن باشد تا جرمی صورت نگیرد. همچنین این فضا ناپایدار است یعنی اگر به هر دلیلی مدیران تلگرام نخواهند با دولت ایران همکاری کنند و سرمایههای مردم در این بستر وجود داشته باشد، این خطر وجود دارد که اموال مردم به یغما رود و آنها متضرر شوند. به عنوان مثال در هفتههای اخیر و در بحران ارزی شاهد بودیم که به گفتهی رئیس کل بانک مرکزی بخشی از عامل این بحران، تلگرام بوده است. همه اینها نشان میدهد که ما نباید همهی زیرساخت کشور را بر روی یک پیامرسان خارجی و بی توجه به قانون و مقررات کشور قرار دهیم.