ایسنا/بلومبرگ به نقل از منابع آگاه خبر داد عربستان سعودی احتمالا به منظور بالابردن ارزش غول نفتی آرامکو در آستانه عرضه اولیه عمومی سهام این شرکت و کمک به تامین مالی برنامههای اصلاحات اقتصادی داخلی قیمت نفت ۸۰ دلاری را هدف گرفته است.
اگرچه مقامات سعودی در صحبتهایی که طی یک ماه گذشته داشتند مراقب بودند به هدف قیمت مشخصی اشاره نکنند، اما به گفته مقامات آگاه که مایل نبودند نامشان فاش شود، نتیجهای که میتوان از اظهارات آنها گرفت این است که ریاض قیمت ۸۰ دلار را هدف گرفته است.
چند ماه پیش ظاهرا عربستان سعودی قیمت ۷۰ دلار را برای نفت هدف گرفته بود، اما این پیش از این بود که ریاض تایید کند عرضه اولیه عمومی سهام آرامکو ممکن است به جای نیمه دوم سال ۲۰۱۸ در سال ۲۰۱۹ انجام گیرد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در مصاحبهای که هفته گذشته با مجله تایم داشت برای نخستین بار قیمت نفت را به عرضه اولیه سهام آرامکو ربط داد.
وی گفت:ما این اقدام را به تاخیر نمیاندازیم. ما گفته بودیم که آماده عرضه اولیه سهام آرامکو در حدود سال ۲۰۱۸ خواهیم بود و ما آماده هستیم. ما به همه قوانین عمل کردهایم و همه اقداماتی که لازم بوده را برای عرضه سهام انجام دادهایم. اکنون مساله انتخاب زمان مناسب است، بنابراین براین باوریم که قیمت نفت امسال بالاتر میرود و در سال ۲۰۱۹ از این هم بالاتر خواهد رفت، بنابراین تلاش میکنیم زمان مناسبی را انتخاب کنیم.
خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی، اخیرا اعلام کرده بود که کشورش ترجیح میدهد به جای اینکه کار حذف اشباع عرضه را ناتمام بگذارد، بازار دچار کمبود عرضه شود. با اینهمه بلندپروازیهای عربستان سعودی برای نفت ۸۰ دلاری مورد تایید همه اعضای اوپک نیست، زیرا برخی از آنها نگران هستند که سعودیها قیمت بسیار بالایی را هدفگذاری کردهاند که ممکن است موجب تقویت بیش از حد تولید شیل آمریکا شود.
در حال حاضر قیمت کنونی نفت در پایین ۷۰ دلار در هر بشکه، فعالیت حفاری در مناطق شیل پرمیان، بیکن و سایر مناطق را افزایش داده است. شمار دکلهای حفاری نفت فعال آمریکا هفته گذشته به ۸۰۸ حلقه افزایش یافت که حدود ۲۰ درصد بالاتر از سال گذشته و بالاترین میزان از سال ۲۰۱۵ بود.
ریاض تاکنون از حمایت علنی سایر کشورهای اوپک برای ادامه کاهش تولید برخوردار بوده، اما پشت پرده، برخی از کشورها به میزان فزایندهای نگران هستند که عربستان سعودی تلاش میکند قیمت نفت را بیش از حد افزایش دهد.
برای عربستان سعودی مهمترین موضوع همراه نگه داشتن روسیه برای حمایت از توافق کاهش تولید میان کشورهای اوپک و غیراوپک است. تاکنون مسکو از ریاض حداقل آشکارا حمایت کرده و الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، اظهار کرده که اتحاد میان این سازمان و روسیه ممکن است به مدت نامحدودی ادامه پیدا کند.