صبح نو/ متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.



شب بخوابی و صبح بیدار شوی، دلار هزار تومانی سه هزار تومان شود. بعد رییس جمهوری به سر کار بیاید که از این اوضاع و بخشنامه‌های یک‌شبه نالان باشد و کل عملکرد یک دولت چهارساله را زیر سؤال ببرد تا بگوید که دلار نباید چنین می‌شد و چنان می‌شد. همان مردی که روزهایی وعده پیش‌بینی پذیرکردن اقتصاد ایران را می‌داد، اکنون کابینه‌اش روسیاه شده است. دلار در کمتر از یک روز بیش از 800 تومان گران شده است. اکنون دلار 5800 تومانی دیگر برای ایران یک رؤیا نیست.
بازار ارز هیچ وقت به آشفتگی دیروز نبود. حتی در روزهای اوج تحریم و زمانی که تا حدودی به دلایل منطقی، دلار بالا رفت و از هزار تومان به سه‌هزار تومان رسید هم این قدر آشفته نبود و دلالان تا این اندازه قوی در بازار عمل نمی‌کردند.
ولی الله سیف، بدترین کارنامه را در این دوران به جای گذاشت و حسن روحانی، مردی که شعار هوادارانش«با روحانی تا 1400» بود، اکنون این شعار را سر می‌دهند که «با روحانی تا دلار 7 هزار تومانی».
آشفته بازار ارز اکنون هیچ متولی ندارد. حتی دولتمردان هم خود زبان به انتقاد گشوده‌اند و بر این باورند که اگر دولت، فکر اقتصادی و تصمیمی بر پایه بنیان‌های اقتصادی داشت، اکنون حال و روز دلار این نبود. مشاوران رییس جمهوری هم صدایشان درآمده است و به عناوین مختلف تلاش دارند نسبت به وضعیت کنونی بازار ارز اعتراض خود را اعلام کنند.
با ضرری که اکنون دلار به بازار ایران زده است، حداقل در کمترین حالت، رییس کل بانک مرکزی باید استعفا می‌داد و عدم کفایت خود نسبت به مدیریت ارزی کشور را اعلام می‌کرد. اما دولت حسن روحانی، اعتماد به نفسی بالاتر از این دارد. اگر حتی دلار به 10هزار تومان هم برسد، آنها خم به ابرو نمی‌آورند و حتی یک عذرخواهی خشک‌و‌خالی هم نمی‌کنند.
مدت‌هاست که نوسانات ارزی آغاز شده و به طور قطع، بازوی کارشناسی بانک مرکزی اگر به معنای واقعی کارشناس باشند، باید این اوضاع را پیش‌بینی می‌کردند و نسبت به آن هشدار می‌دادند، در حالی‌که خبرها از بانک مرکزی حکایت از آن دارد که بسیاری از کارشناسان خبره ارزی، اکنون گوشه نشین شده‌اند و تنها گوش شنوایی که برای حرف‌هایشان وجود ندارد، درون بانک مرکزی است. مدیریت ارزی بانک مرکزی ثابت کرد که کفایت لازم برای ادامه کار را ندارد؛ اما داستان آنقدر سیاسی است و نان به هم قرض دادن است که حتی کوچکترین عکس العملی هم از آن مشاهده نمی‌شود.
گزارش میدانی خبرنگار صبح نو از میدان فردوسی حکایت از آن دارد که دیروز ازدحام دلالان و مردم برای خرید ارز به اندازه‌ای زیاد بود که حتی پلیس امنیت و نیروی انتظامی هم وارد عمل شد و جو را در میدان فردوسی تا چهارراه استانبول به شدت امنیتی کرد.
یکی از افرادی که برای خرید دلار به بازار مراجعه کرده بود، در گفت‌وگو با خبرنگار ما اعلام کرد: دلار اکنون به پنج‌هزار و 750تومان رسیده است و اگر فردی روز گذشته پنج‌هزار دلار خریداری کرده باشد، همین امروز سه‌میلیون تومان سود کرده است.
وی افزود: وقتی می‌توان در کمتر از یک روز کاری، با دلالی و واسطه‌گری ناسالم در بازار ارز، این میزان درآمد کسب کرد، چرا باید از هشت صبح تا چهار بعدازظهر مشغول به کار بود و در نهایت دو میلیون تومان حقوق دریافت کرد.
برخی خبرها هم حکایت از آن دارد که نیروی انتظامی برخی از دلالان را در میدان فردوسی دستگیر کرده است و وارد برخوردهای فیزیکی با دلالان شده است، اما این حلقه دلالی در بازار همچنان کار می‌کند و نشکسته است.
مردم عادی هم البته در جمع دلالان رفت و آمد می‌کنند. برخی‌ها می‌خواهند به سفر بروند و برخی دیگر برای خرید دارو یا پرداخت شهریه تحصیلی دانشجویان نیاز به ارز داشتند که آنها هم مجبور بودند ارز بخرند ولی با نرخی که دلالان اعلام می‌کنند.
در این میان، به غیر از تقصیری که به گردن سیاست‌های دولتی است، اکنون مردم هم خود نقش‌آفرینی در گرانی ارز دارند.
البته آنهایی که تلاش می‌کنند سرمایه‌های خود را نگهداری کرده و آن را تبدیل به احسن کرده تا از ضرر و زیان بیشتر خود جلوگیری کنند، هم حرفشان شنیدنی است.
داستان هر چه که باشد، مردم دیگر اعتمادی به دولت و تیم اقتصادی‌اش ندارد. تیمی ضعیف که اکنون بدترین عملکرد را به‌رغم وعده‌های انتخاباتی، به مردم در خصوص پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد ایران داشتند. نکته حائز اهمیت دیگر آن است حتی شنبه مجلس هم کارساز نبود و جلسات مداوم با ولی الله سیف، رییس کل بانک مرکزی و مسعود کرباسیان، وزیر امور اقتصادی و دارایی هم راه به جایی نبرد. روز گذشته برخی از نمایندگان مجلس به رییس جمهوری هشدار دادند که اگر مخالف گرانی دلار است، سیف را برکنار کند.
آقای حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: آقای روحانی، اگر مخالف گرانی دلار هستید سیف را برکنار کنید.
وی با بیان اینکه، اگر رییس جمهوری مخالف افزایش و تلاطم بازار ارز است، مدیران ارشد بانک مرکزی را برکنار کند، گفت: متأسفانه صداقت رییس جمهوری در عمل به وعده‌های انتخاباتی برای مردم رنگ باخته است.
اما در لابه‌لای اخبار نگران کننده ارز و در حالی‌است‌که همه منتظر اقدام و تصمیم قاطع دولت برای جلوگیری از افزایش نرخ ارز هستند مشاور نام آشنای رییس جمهوری در توئیتی عجیب نوشت: «ارز ارزان می‌شود اما نه با مماشات با محتکران جسور اسکناس و قاچاقچیان قهار اربیل و استانبول.» توئیتی که واکنش کاربران فضای مجازی را در پی داشت.
آقای محمد ایمانی، روزنامه نگار در واکنش به توییت حسام الدین آشنا نوشت: «شما بِدَم؛ هر طور دوست داری بدم؛ جناب آشنا! آدرس صرافی‌های کاسبکار را اگر ندارید، خدمت شما بدهیم؟ صرافی فریدون و صدقی و فاطمه حسینی و شرکا که خاطرتان هست؟!#لاف_حرف_و_دیگر_هیچ!»
به هرحال آنچه که اکنون نمودار شده، بی‌کفایتی دولت در عرصه مدیریت بازار ارز است و تورمی که هنوز هم دولت خوش خیال است که طی ماه‌های آینده باز هم تک رقمی باقی بماند.

واکنش کاربران فضای مجازی به دلار 5800 تومانی

همینجوری نشستی سرجات یهو می‌بینی از صبح تا حالا ۵ درصد از ارزش داراییت کم شده
میای بنویسی دلار ۵۷۰۰، تا بیاد سند بشه شده ۵۷۵۰
دیگه خودتون بی‌زحمت هر ۵دقیقه ۱۰۰ تومن به نرخ فعلی اضافه کنید
حداقل دستمزد توی آمریکا برای مشاغلی که نه تجربه و نه تخصصی داری، به‌صورت میانگین، ساعتی 25/7 دلاره. یعنی با دلارِ ۵۴۰۰ تومنی میشه ۳۹۱۵۰ تومن. توی ایران درآمد روزانه، معادلِ یکساعت کار در آمریکاست. اگه این فاجعه نیست، پس شما به چی میگین فاجعه؟
آقا اگه دلار شد ۶۰۰۰ تومن یهو اعلام نکنین، اول بگین تصادف کرده الان بیمارستانه.
ما هنوز هم به احترام آقای روحانی خیالمون بابت قیمت دلار راحته ولی یه کم دچار تشویش اذهان عمومی شدیم.
تنها چیزی که شعار #به_عقب_باز_نمی‌گردیم روحانی‌رو جدی گرفته دلاره!
حمید فرخ‌نژاد: جناب روحانی رییس‌جمهوری گرامی، برای امثال من به‌خاطر حمایت از شما آبرویی پیش مردم نمونده، یه‌کم به فکر خودتون باشید