مهر/ شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای با ارسال نامه‌ای به دبیر شورای عالی فضای مجازی، پیشنهادها و راهکارهای خود درباره فیلترینگ تلگرام و جایگزینی آن با پیام رسانهای داخلی را، اعلام کرد.


با توجه به زمزمه های اخیر در خصوص فیلترینگ پیام رسان تلگرام و جایگزینی آن با پیام رسانهای داخلی، این سازمان در نامه‌ای خطاب به ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی با یادآوری فرصتها و تهدیدهای این تصمیم، راهکارها و پیشنهادات خود را به شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد.

متن این نامه به شرح زیر است:

«جناب آقای فیروزآبادی؛
ضمن استقبال از ورود کارشناسی شما به موضوع فیلترینگ پیام رسان تلگرام و جایگزینی آن با محصولات داخلی، جای تردید نیست که نگرانی از تاثیر محدودیت‌هایی از این دست، فضای جامعه مجازی و واقعی را ملتهب ساخته و در هیاهوی مباحث سیاسی و اجتماعی، مجال چندانی برای نگاه تخصصی و صنفی به موضوع نمانده است.
متاسفانه بخش‌هایی مهم از گفته­ های جناب­عالی درباره مخاطرات اقتصادی و پیش‌بینی‌هایی که درباره توسعه قلمروی تلگرام به مبادلات مالی داشته‌اید، در میان این همه گرد و غبار گم شده و دوگانه‌ای به شدت قطبی در قالب موافقان و مخالفان فیلترینگ بدون نگاه به عوارض و تبعات هر یک شکل گرفته است.

تردیدی نیست که رشد تلگرام نتیجه ضعف سرمایه‌گذاری در صنعت فناوری اطلاعات ایران در دهه گذشته است. زمان و هزینه‌های زیادی به بهانه طرح­ هایی چون اینترنت ملی و دولت الکترونیکی مصرف شده که اغلب آن­ها تاکنون بی­ حاصل بوده‌اند. چه بسا اگر حتی بخشی از این طرح‌های میلیاردی به درستی صرف حمایت از بخش خصوصی واقعی می‌شد امروز شاهد سر ریز رایگان و بی‌دلیل همه‌گونه اطلاعات دولتی و کشوری به سمت یک بستر ارتباطی فرامرزی نبودیم.
طی دهه‌ای که توسعه‌دهندگان فناوری اطلاعات ایران زیر بار قوانین سایه روشن، مالیات و بدهی­های سازمان دولتی کمر خم می‌کردند، سکوهای ارتباطی مانند تلگرام شکل گرفتند که اکنون در بسیاری از سازمان­های دولتی کشور به عنوان ابزار اتوماسیون اداری رایگان استفاده و انتقال حساس‌ترین پیام‌ها، اسناد و مدارک از این مسیر انجام می‌شود.

تجربه یک دهه فیلترینگ پیام‌رسان‌ها و اعمال محدودیت بر سکوهای ارتباطی که خود دوره عمر کوتاهی دارند نشان داده است کاربران در جستجوی نیازهای خود از ابزاری به ابزاری دیگر متوسل می‌شوند و حاکمیت نیز هزینه‌هایی برای بستن یک سرویس پرکاربر می‌پردازد که لزوما مضرات آن بر عامه مردم شناخته شده نیست و این دور باطل تکرار می­ شود.
سیاست حمایت از شرکت­های داخلی نیز که اخیرا به مشابه‌سازی تلگرام مامور شده ­اند، صرفا با تزریق منابع مالی به صورت وام و در کنار آن نادیده گرفتن نیازهای واقعی کاربران و توجه صرف به حاکمیت، لاجرم نتیجه‌ای در خور نخواهد داشت و از هم­ اکنون قابل پیش‌بینی است که به اتلاف منابع و به جای گذاشتن چند شرکت ورشکسته پس از عرضه ابزارهایی جدید ولی متروک خواهد انجامید.

تجربه تلخ تلگرام روشنگر این واقعیت است که چنانچه با دور اندیشی و آینده نگری، بخش خصوصی را از چنبره دیوانسالاری دولتی رها نسازیم، دیر یا زود شاهد حضور شرکت­های بیگانه علاوه بر دیگر ابزارهای پیشرفته­ تر در سایر زمینه­ های فناوری اطلاعات نیز خواهیم بود.

به عنوان نمایندگان تنها تشکل فراگیر بخش خصوصی در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشنهاد داریم:
- اقدام فوری برای به روزرسانی ابزارهای فناوری اطلاعات در دستگاه­های دولتی جهت تسهیل در ارائه خدمات به مردم و شفاف‌سازی صورت گیرد.
- مشارکت بخش خصوصی واقعی در تهیه و تدوین نیازها و تولید ابزارهای مورد نیاز جامعه در زمینه پیام رسان­ها و شبکه‌های اجتماعی ملی جلب شود.
- امکان دسترسی بخش خصوصی به داده‌های باز برای تولید پلتفرم­ هایی جهت ارائه خدمات به مردم ایجاد شود.

سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور به عنوان نهادی که بیش از سه دهه در توسعه بخش خصوصی حقیقی فناوری اطلاعات قدمت دارد برای همکاری کارشناسی در اقدامی ماندگار و شایسته در این زمینه اعلام آمادگی کامل می‌کند؛ شاید این گرویدن به مردم برای مشکل مردم، نه سریع‌ترین ولی دوراندیشانه‌ترین راه حل باشد.»