فردا/ متن پیش رو در فردا منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
سالی که گذشت، سال خوبی برای دنیای سیاست در ایران نبود. در این سال بیش از 10 نفر از فعالان سیاسی و انقلابی ایران از دنیا رفتند. از این تعداد سهم کابینه دولت موقت بیش از بقیه بود. 3 نفر از اعضای کابینه بازرگان و یک نفر از استانداران دولت موقت در بین درگذشتگان امسال بودند. در میان درگذشتگان امسال نام آیتالله حائری شیرازی نیز به چشم میخورد. فردی که در تمام سالهای پس از انقلاب در صحنه مبارزات سیاسی حضوری فعال داشت. روزنامه ایران در آستانه سال جدید، مروری میکند بر همه کسانی که در دنیای سیاست بودهاند و امسال دیگر در میان ما نیستند.
امام جمعه انقلابی
آیتالله محمد صادق (محیالدین) حائری شیرازی، عضو مجلس خبرگان رهبری، امام جمعه شیراز در این سال دار فانی را وداع گفت. حائری شیرازی از مبارزان پیش از انقلاب بود که بعد از تبعید امام خمینی به عراق به دلیل فعالیتهای مبارزاتیاش بازداشت، زندان و تبعید شد. او بعد از شهادت آیتالله دستغیب از سوی امام خمینی(ره) به عنوان امام جمعه شیراز انتخاب شد. او که متولد سال 1315 بود پس از یک دوره طولانی مبارزه با بیماری سرانجام در 29 آذر دعوت حق را لبیک گفت. پیکر وی پس از تشییع در حرم حضرت معصومه (س)به خاک سپرده شد.
عضو دفتر امام خمینی(ره)
حاج سید رحیم میریان از اعضای دفتر امام خمینی با پیروزی انقلاب و تشکیل سپاه پاسداران به این نهاد انقلابی پیوست. بعد از مدتی او از طریق حضرت آیتالله طاهری اصفهانی به مرحوم حاج احمد آقا خمینی معرفی شده و در روز هشتم شهریور 1360 به تهران آمد تا با حضور در بیت حضرت امام به خادمین و پاسداران بیت شریف حضرت امام بپیوندد. براساس خاطراتی که در کتاب خاطرات خادمان و پاسداران امام خمینی منتشر شده، نخستین دیدار او با امام خمینی (ره) در دوازدهم بهمن ماه سال 57 بوده و با بروز غائله کردستان، به عنوان بسیجی، در آن مناطق مأموریت یافت و پس از پایان این مأموریت به عضویت رسمی سپاه پاسداران درآمد و هشتم شهریورماه سال 60 به عنوان محافظ، در خدمت بیت امام خمینی(ره) قرار گرفت. او در نهایت در تاریخ 27 دی ماه سال 96درگذشت.
نخستین وزیر نفت ایران پس از انقلاب
علی اکبر معین فر، نخستین وزیر نفت ایران پس از انقلاب بود. علاوه بر این عضویت در شورای انقلاب، رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت موقت و نماینده تهران در نخستین دوره مجلس را نیز در کارنامه داشت. وی پس از استعفای بازرگان از نخست وزیری از سمت خود در وزارت نفت استعفا داد. معینفر در سالهای آخر حیات، عمده فعالیتهای سیاسیاش به حضور در مراسم، مناسبتها و مصاحبهها، محدود شده بود، اگرچه در انتخابات سال ۱۳۷۶ و مدتی پیش از برگزاری، برای نامزدی خود اعلام آمادگی کرد. او پس از مدتها تحمل بیماری به دلیل مشکلات دیالیز، نارسایی کلیه در بیمارستان بستری شد و در نهایت در تاریخ 12 دی امسال از دنیا رفت. معینفر در زمان مرگ 90 سال سن داشت.
نخستین رئیس سازمان تربیت بدنی پس از انقلاب
حسین شاهحسینی اما یکی دیگر از درگذشتگان امسال بود، مردی که فعالیتهای سیاسی خود را از اواخر سالهای دهه 20 آغاز کرده بود و در جریان نهضت ملی شدن صنعت نفت از حامیان دکتر محمد مصدق بود. پس از کودتای 28 مرداد او به همراه صدر الحفاضی، آیتالله زنجانی، عطایی، محمد نخشب از نخستین فعالان و بنیانگذاران نهضت مقاومت ملی بود. شاهحسینی در دوران فعالیت جبهه ملی دوم هم به عنوان عضو شورای مرکزی این جبهه انتخاب شد. وی معاون نخست وزیر موقت و نخستین رئیس سازمان تربیت بدنی و رئیس کمیته ملی المپیک پس از انقلاب در دولت موقت مهندس مهدی بازرگان بود. شاهحسینی در سالهای بعد از کنار رفتن از مسئولیت به انجام فعالیتهای سیاسی روی آورد. سرانجام وی در تاریخ 3 دی ماه امسال از دنیا رفت و در بهشت زهرا (ع)تهران به خاک سپرده شد. شاهحسینی در زمان فوت 90 ساله بود.
استانداری که با دوچرخه تردد میکرد
طاهر احمدزاده، نخستین استاندار استان خراسان پس از انقلاب بود. فعالیتهای انقلابی و آزادیخواهانهاش به پیش از نهضت ملی شدن صنعت نفت برمیگشت. او از جمله کسانی بود که تحت تأثیر اقدامات دکتر محمد مصدق بود. احمدزاده از مؤسسان «کانون نشر حقایق اسلامی» در مشهد بود و از دوستان استاد محمدتقی شریعتی و فرزندش علی. در سالهای پیش از انقلاب به واسطه فعالیتهای سیاسی و حضورش در نهضت مقاومت ملی، چند بار بازداشت و روانه زندان شد. پس از انقلاب سمت استانداری خراسان را عهدهدار بود و با استعفای دولت موقت، او نیز از سمت خود کناره گرفت. از نکات جالب درباره او این است که در تمام دوران مسئولیتش در استان خراسان با دوچرخه تردد میکرد. نهم آذرماه امسال او در 96 سالگی درگذشت. در تشییع پیکر او بسیاری از چهرههای سیاسی حضور داشتند و او را تا منزل ابدی بدرقه کردند.
وزیر خارجه دولت موقت
ابراهیم یزدی، فعال سیاسی و مبارز قبل از انقلاب، عضو شورای انقلاب، وزیر خارجه و معاون نخستوزیر در دولت موقت انقلاب، سرپرست مؤسسه کیهان، نماینده شهر تهران در مجلس اول و دبیرکل نهضت آزادی ایران بود. وی در دوران تبعید امام خمینی(ره) در نوفل لوشاتو از نزدیکان وی بود و با بازگشت امام خمینی به ایران در ۱۲ بهمن ۵۷، ابراهیم یزدی همراه ایشان وارد کشور شد. با ورود امام(ره) به ایران، مهندس بازرگان به نخستوزیری دولت موقت برگزیده شد و مسئول انتخاب کابینه انقلاب نوپای اسلامی شد. با استعفای مهدی بازرگان از نخست وزیری دولت موقت، او نیز از سمتهایش استعفا داد و پس از فوت بازرگان، به عنوان دبیرکل نهضت آزادی در فضای سیاسی حضور داشت. یزدی از یک سال پیش از فوتش با بیماری سرطان دست و پنجه نرم میکرد تا اینکه پس از مدتها مبارزه با بیماری، 6 شهریور امسال در ازمیر ترکیه درگذشت. ابراهیم یزدی متولد سوم مهرماه 1310 در قزوین بود.
سایر کسانی که رفتند
امسال علاوه بر این افراد، رضا مقدسی مدیر مسئول خبرگزاری مهر، حجتالاسلام مظاهری چهره ماندگار استان اصفهان، عباسعلی نورا نماینده سابق مجلس، رسول مهرپرور عضو هیأت مؤسس حزب اعتماد ملی و نماینده مجلس ششم نیز از جمله کسانی بودند که در این سال از دنیا رفتند.