خبرآنلاین/ رییس اتحادیه طلا و جواهر گفت: در ماه های آخر سال 96 به دلیل افزایش تقاضا در بازار طلا و ارز، قیمت سکه با حباب همراه شد، این انتظار وجود دارد که در صورت بازگشت عرضه و تقاضا به شرایط عادی، رفته رفته حباب قیمت ســکه تخلیه شود.
محمد کشتی آرا طی یادداشتی در ویِژه نامه نوروزی آینده نگر نوشت: بازار طلا و ســکه در سال 1396 با نوسانات قابل توجهی نسبت به سه سال گذشته مواجه بود. این بازار از ابتدای سال تا نیمه تابستان شرایط آرامی را سپری کرد، رفته رفته تحول در این بازار نمایان شد و در ماه های آذر، دی و بهمن همگام با تنش ارزی، قیمتها در بازار طلا و ســکه نیز به پرواز درآمد.
وی در ادامه نوشت: قیمت طلا و سکه در ایران تحت تاثیر دو عامل واقعی و یک عامل روانی نوسان می کند. دو عامل واقعی تاثیرگذار بر این بازار، قیمت طلا در بازار جهانی و بهای دلار در بازار ارز ایران اســت. اگر این دو عامل فعال شــود، قیمت سکه و طلا نیز به طور واقعی در بازار ایران تحریک خواهد شد.
وی نوشته است: عامل روانی نیز در مورد قیمت مسکوکات صادق است. افزایش تقاضا ناشی از تقویت سرمایه گذاری موجب افزایش قیمت سکه می شود. آنچه در نیمه دوم سال 1396 رقم خورد، بیشتر تحت تاثیر عوامل داخلی بود. رشد بهای دلار در بازار آزاد اصلی ترین تحریک کننده قیمت طلا و سکه بود. از ســوی دیگر در شرایط ایجاد التهاب در بازار ارز، سرمایه گذاری روی سکه نیز تقویت شـ تا افزایش تقاضا به عامل دوم رشد قیمت سکه و ایجاد حباب در آن تبدیل شود.
قیمت سکه بهار آزادی در دوران اوج قیمت دلار تا یک میلیون و 590 هزار تومان پیش رفت اما همزمان با عقبگرد قیمت ارز، بهای ســکه نیز به زیر یک میلیون و 500 هزار تومان بازگشت. اوج گیری قیمت سکه موج شد تا بانک مرکزی حراج سکه از طریق بانک کارگشایی را در دستور کار قرار دهد. این رویداد چندان نتوانست مانع افزایش قیمت سکه شود چراکه عامل تحریک سکه بهای ارز بود.
کشتی آرا معتقد است: پس از کاهش قیمت دلار، پنجم اسفند اعلام شد که حراج سکه از سوی بانک کارگشایی متوقف می شود. همین خبر موجب افزایش 30 هزار تومانی قیمت ســکه در یک روز شد. بانک مرکزی در بسته مدیریت بازار ارز و سکه، پیش فروش سکه را با قیمت ثابت قرار داد تا سرمایه گذاران این بازار را جذب سیستم بانکی کند. این بسته موجب کنترل قیمتها شد و بخشی از حباب سکه را تخلیه کرد.
رییس اتحادیه طلا و جواهر در ادامه می نویسد: تغییرات قیمت طلا و سکه وابسته به تغییرات بهای جهانی طلا و تحولات داخلی بهای ارز اســت. در مورد بازار جهانی طال در سال 2018 پیش بینی های متفاوتی وجود دارد. در شرایطی که هر اونس طلا در اوایل اسفندماه 96 حدود یک هزار و 329 دلار قیمت خورد، برخی از موسسه های بین المللی پیش بینی افزایش بهای آن تا 1400 دلار در پایان ســال 2018 را داشته اند. در صورت افزایش جهانی بهای طلا، قیمت طلا و سکه نیز در ایران تقویت خواهد شد اما از نظر تحولات داخلی باید در اردیبهشت سال پیش رو منتظر اظهارات سیاسی حول برجام و واکنش بازار ارز به آن بود چراکه تحولات بازار ارز مستقیما قیمت طل و سکه را تحت تاثیر قرار می دهد.
به گفته کشتی آرا در ماه های آخر سال 96 به دلیل افزایش تقاضا در بازار طلا و ارز، قیمت سکه با حباب همراه شد. این حباب تا 140 هزار تومان در هر قطعه سکه امامی نمایان شد، این انتظار وجود دارد که در صورت بازگشت عرضه و تقاضا به شرایط عادی، رفته رفته حباب قیمت ســکه تخلیه شود. ربع سکه بهار آزادی نیز به عنوان یک قطعه پرمشتری بیش از 100 هزار تومان حباب دارد که در صورت ایجاد آرامش در بازار طی ماههای ابتدایی سال 97 ، تا جدود زیادی تخلیه خواد شد.