صبح نو/ متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست



ظهر چهارشنبه گذشته بالاخره پس از چند ساعت تکذیب اعضای شورای شهر، استعفای آقای «محمد علی نجفی» از شهرداری تهران تأیید و اعلام شد تا ماه عسل کوتاه آقای شهردار در خیابان بهشت، چون دیگر مناصب او در این سال‌ها چند ماهی بیشتر به طول نکشد و به دلیل بیماری نجفی که البته به گفته رییس شورا غیر قابل انتشار است، صندلی شهردار تهران تنها 7 ماه پس از حضور نجفی روی آن، دوباره خالی شود. ماجرایی که در صورت ادامه آن با روند کنونی، کابوس تغییرات پیاپی و بی‌نتیجه دوره نخست شورای شهر را دوباره یادآوری و زنده خواهد کرد.

بحث ماندن یا نماندن نجفی از همان روزهای نخستین شروع به کارش، در بسیاری از محافل مطرح بود.
گفته می‌شد که او مانند حضور کوتاهش در سازمان میراث فرهنگی، در شهرداری تهران نیز ماندنی نیست و به زودی فرد دیگری جایگزین او می‌شود. حتی صحبت از جایگزینی آقایان محسن هاشمی، حسین مرعشی یا اسحاق جهانگیری نیز در برخی محافل رسانه‌ای و سیاسی مطرح شد.
چندی بود که از سوی برخی رسانه‌ها و همچنین شبکه‌های اجتماعی، اخباری مبنی بر استعفا یا برکناری شهردار جدید تهران، پررنگ‌تر منعکس می‌شد. خبرهایی که بیشترشان در حد گمانه زنی و البته سابقه چند مسوولیت نیمه کاره قبلی نجفی بود و خبری قطعی در این باره وجود نداشت. گمانه زنی‌هایی که به نظر می‌رسد بیش از آنکه حاکی از دغدغه مندی باشد حاکی از موضع سیاسی و جناحی بود. هفت ماه از حضور آقای محمدعلی نجفی بر مسند شهرداری تهران گذشت و این میزان حضور نمی‌تواند ملاک قاطعی بر ارزیابی بودن یا نبودن یک نفر آن هم در کسوت شهرداری پایتخت باشد.

هاشمی: شهردار نمی‌شوم
آقای محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران درباره استعفای نجفی گفته است: «در جلسه شورا با حضور ۲۰ نفر این استعفا مورد بررسی قرار گرفت و دلیل آن مشکل جدید پزشکی عنوان شده است که می‌دانید نمی‌توانیم مشکلات پزشکی را علنی کنیم. در نخستین جلسه رسمی سال آینده شورا این موضوع مورد بررسی قرار می‌گیرد و اگر توضیحات آقای نجفی قانع‌کننده بود، رأی به استعفا خواهیم داد و برای شهرداری سرپرست تعیین می‌کنیم.» او تاکید کرد: «اگر اعضای شورا مخالف باشند اما همچنان نجفی به استعفا اصرار داشته باشد مجبور به پذیرش استعفا هستیم اما جای نگرانی برای شهروندان نیست و تیم شهرداری به وظایف خود عمل خواهد کرد.» هاشمی در پاسخ به این پرسش که آیا شما قصد شهردار شدن ندارید گفت: «من قصد چنین کاری ندارم و به دنبال چنین موضوعی نیستم و از گزینه‌هایی که مطرح شده اطلاعی ندارم زیرا هنوز استعفا پذیرفته نشده است، اگر اعضای شورای شهر هم بخواهند شهردار نمی‌شوم زیرا قصد ندارم مریض شوم چراکه ریشه این مریضی استرس هم هست.» او درباره اینکه چه کسانی به‌عنوان گزینه احتمالی سرپرستی مطرح هستند، گفت: «اینکه رییس شورا در این خصوص صحبت کند درست نیست و این موضوع باید با حضور اعضای شورای بررسی شود.»

«تَکرار» چند دستگی در شورای تک لیستی
اما آقای حسن خلیل آبادی عضو شورای شهر تهراندر باره ماجرای استعفای شهردار تهران به روزنامه‌صبح‌نو می‌گوید: «آقای نجفی استعفایی را به رییس شورای شهر اعلام کردند و قرار شده تا کارشان را ادامه دهند و در‌صورتی‌که تا پایان تعطیلات قادر به ادامه کار نبودند، استعفای ایشان بررسی و نظر نهایی شورا اعلام می‌شود. وقتی استعفای شهردار قبول و رسمی می‌شود که شورا در جلسه‌ای این استعفا را بررسی و مورد تأیید قرار دهد  و اعضای شورا رأی به پذیرش این استعفا دهند.»
او در پاسخ به این که شایعاتی مبنی بر وجود طیف و دسته‌بندی‌های سیاسی و جناحی مختلف در شورای شهر وجود دارد که می گویند همین موضوع باعث شده تا شورا نتواند تصمیم درستی درباره وضعیت موجود بگیرد، این‌طور پاسخ می‌دهد: «وجود داشتن طیف‌های مختلف در شورا طبیعی است و هست ولی همه بر موضوع یکپارچگی شورا تاکید دارند و به هر حال از طیف‌های مختلف در شورا وجود دارند چراکه برآمده از شورای عالی هماهنگی جبهه اصلاحات و از طرف اصلاح‌طلبان بوده است اما مهم خدمت به مردم و انسجام ثابت شوراست و این مسائل انصراف و استعفا در شورا و شهرداری وجود دارد اما بدون نگاه تشکیلاتی و جناحی با فکر کردن به منافع مردم تصمیمات گرفته می‌شود.» خلیل آبادی درباره مطرح شدن نام آقای محسن هاشمی رفسنجانی به‌عنوان گزینه‌ای
برای شهرداری تهران نیز می‌گوید: «نام آقای هاشمی قبلاً هم برای شهرداری تهران مطرح بوده است اما بنا بر عهد و پیمانی که در شورا بین اعضای شورا بسته شده، برای حفظ انسجام و یکپارچگی شورا و احترام به خواست مردم که با اختلاف 500 هزار رأی از رقیب به ما اعتماد کردند و پیام مردم این بوده که کسی نباید از این شورا خارج شود. برهمین اساس هیچ‌کس قرار نیست از شورا خارج شود و کسی هم داوطلب کسب این پست نیست و اصلاً به صلاح شورا، شهرداری و مردم نیست که این اتفاق بیفتد.» این عضور شورای شهر تهران اضافه می‌کند: «همه ما به این عهد پیمان متعهد هستیم و آقای هاشمی هم به‌عنوان رییس شورا نیز مستثنی از این عهد و پیمان نیست و به آن پایبند است.»

گزینه‌ای مطرح نیست
خلیل‌آبادی درباره گزینه‌های احتمالی مطرح شده برای انتصاب شهرداری تهران هم این‌طور واکنش نشان می‌دهد: «ما هنوز در شوک استعفای آقای نجفی به سر می‌بریم و هیچ گزینه مطرحی برای جایگاه شهرداری تهران به صورت رسمی مطرح نشده است. همه گزینه‌هایی که مطرح شده‌اند به بیرون از شورا مربوط می‌شوند. همه اینها هم محترم هستند اما باید اول استعفای آقای نجفی پذیرفته شود و اگر این اتفاق افتاد، اول سرپرست منصوب می‌شود و در مدت قانونی شهردار تهران انتخاب خواهد شد.» او در پاسخ به این سؤال که چقدر احتمال پذیرفته شدن این استعفا وجود دارد و نظر اعضای شورا نسبت به آن چگونه است، ادامه می‌دهد: «اعضا رقبتی بر پذیرش استعفا ندارند چراکه آقای نجفی منتخب همه اعضا بوده است و مدیر کارآمد وتوانمندی است، اما موضوعات پیش آمده مثل بیماری و حواشی اخیر و استعفای ایشان؛ ناچاریم تصمیمی منطقی و عقلی بگیریم تا شورا و شهرداری و آقای نجفی نتیجه خوبی بگیریم.» حضور آقای محمدعلی نجفی به‌عنوان شهردار تهران و استعفای وی هفت ماه بیشتر طول نکشید اما در این مدت شایعاتی مبنی بر نماندن شهردار جدید در شهرداری به گوش می‌رسید که همیشه هم از سوی نجفی و هم شورا و هم عوامل وابسته تکذیب می‌شود. استعفای شهردار تهران در شرایطی مطرح شده که خیلی‌ها معتقدند پشت آن دست‌هایی هستند که قصد دارند تا سرنوشت ساز باشند. از سویی دیگر شایعاتی از گوشه و کنار به گوش می‌رسد که اهالی شورای پنجم، از انتخاب شهردار جدید به‌دلیل اختلافات درونی خودداری می‌کنند و از طرف دیگر هم هنوز برای انتخاب سرپرست شهرداری تهران تا انتخاب قطعی شهردار مردد هستند و تجربه تلخ سرپرستان و شهرداران پیاپی در شورای شهر اول و سپس چند دستگی و انحلال آن، اعضای شورای پنجم را از دوباره پیمودن این مسیر جنجالی بیمناک کرده است.
با همه این اتفاقات معنادار که از مدت‌ها پیش شروع شده بود، بی‌تفاوت بودن به استعفای یک‌باره آقای شهردار هفت ماهه کمی دور از انتظار به نظر می‌رسد و باید منتظر بود و دید که آینده چه سرنوشتی برای پایتخت رقم خواهد زد.