تسنیم/ متن پیش رو در تسنیم منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست



اظهارات تهدید آمیز ولیعهد سعودی مبنی بر اینکه اگر ایران در صدد تولید بمب اتمی برآید، عربستان نیز چنین خواهد کرد، حتی برای متحدان غربی عربستان نیز نگران کننده است.

برنامه هسته‌ای عربستان، نمایشی از جنون بی حد و مرز بن سلمان
به گزارشروزنامه الاخبار، اظهارات تازه بن سلمان ولیعهد سعودی که در نوع خود بی سابقه است، همه را غافلگیر کرد، زیرا وی با لحنی تهدید آمیز گفت، اگر ایران در صدد تولید بمب اتمی برآید، عربستان نیز به توسعه هسته ای و تولید بمب اتمی اقدام خواهد کرد.

اظهارات تازه بن سلمان در آستانه سفر به واشنگتن
اظهارات بن سلمان در آستانه سفر قریب الوقوع او به واشنگتن و نزدیک شدن زمان بازنگری آمریکا در پرونده هسته ای ایران و در حالی اعلام شده است که بن سلمان به دنبال اختراع خطر " رقابت تسلیحاتی" در منطقه است.

به این ترتیب ولیعهد سعودی با اظهارات تهدید آمیز مبنی بر توسعه بمب اتمی وارد "بازار" پرونده هسته ای ایران شد؛ پرونده ای که دونالد ترامپ به دنبال بازگشایی آن است.

بن سلمان به دنبال اختراع اتهامات علیه ایران
بن سلمان زمان مناسبی را برای وارد اعمال فشار بر توافق هسته ای و لغو آن انتخاب کرده است و در این خصوص در تلاش است این پیام را به دست اندرکاران پرونده هسته ای ارسال کند که رها کردن ایران به حال خود منطقه را در برابر رقابت تسلیحات هسته ای قرار می دهد که ریاض نیز از آن خودداری نخواهد کرد.

این اظهارات بن سلمان به مثابه پشتوانه ای برای مواضع دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در قبال متحدان اروپایی بر سر پرونده هسته ای است، حال آنکه اروپا همچنان در ملحق شدن به نقشه ترامپ مبنی بر لغو توافق هسته ای شک و تردید دارد.

این در حالی است که بن سلمان اخیرا اظهار داشت: ما به دنبال در اختیار داشتن بمب اتمی نیستیم اما اگر ایران در این مسیر گام بردارد، ریاض نیز در سریع ترین زمان ممکن به توسعه هسته ای اقدام خواهد کرد.

احتمال بحث و جدل در داخل دولت آمریکا بر سر اظهارات بن سلمان
هر چند بن سلمان معتقد است، این تهدید در این مرحله زمانی کاری درست است و می تواند بار دیگر با هماهنگی ترامپ، تحریم علیه ایران را شدت بخشد اما اظهارات او به نوبه خود موجب بحث و جدل در داخل دولت آمریکا خواهد شد.

در این میان اظهارات بن سلمان بیانگر این است که عربستان به عمق روابط خود با واشنگتن اعتماد دارد واین چیزی است که از نظر کارشناسان آمریکایی به معنی عجله و شتابزدگی بن سلمان است و در این میان غوطه ور شدن او در برنامه هسته ای سعودی و زیاده خواهی های نظامی، نگرانی از اهداف و مقاصد عربستان از در اختیار داشتن برنامه هسته ای را دو چندان کرده و این سوال را مطرح می سازد: آیا خواسته های ریاض به استفاده مسالمت آمیز از تکنولوژی هسته ای محدود خواهد ماند و به سمت غنی سازی اورانیوم به منظور تولید سوخت هسته ای پیش می رود؟

این سوالی است که در پاسخ به آن باید گفت، ریاض با هرگونه توافق برای جلوگیری از غنی سازی اورانیوم مخالف است.

موانع بن سلمان در مسیر هسته ای چیست؟
از سوی دیگر بن سلمان اگر در صدد گام برداشتن در مسیر زیاده خواهی های هسته ای باشد با دو مشکل اصلی روبه رو است:

اول داخلی که مربوط به نبود اصول واقعی برای برنامه هسته ای سعودی است که در واقع فقط اکنون در حد اسم است به این معنی که برنامه هسته ای نیازمند توانمندی های داخلی در دو سطح تکنولوژیکی و علمی است تا ریاض مجبور نباشد برای تامین تکنولوژی لازم هزینه زیادی را متقبل شود زیرا در این صورت استفاده از انرژی هسته ای به عنوان انرژی جایگزین سودی نخواهد داشت.

دنیا با در اختیار داشتن توانمندی های هسته ای سعودی مخالف است
دوم: تبلیغات عربستان مبنی بر تامین مهارت های علمی و آموزش نیروهای داخلی از طریق قرارداد با کشورهایی مانند ژاپن همچنان موجب نگرانی حتی متحدان غربی ریاض است و این چیزی است که روزنامه های آمریکایی و انگلیسی در چند هفته اخیر نسبت به آن هشدار داده اند با این مضمون که جهان نمی تواند قبول کند یک نظام مانند نظام حاکم سعودی توانمندی هایی داشته باشد که چه بسا مقدمه توسعه سلاح هسته ای باشد.

تلاش بن سلمان برای گام برداشتن در مسیر بی بازگشت در قبال ایران
نکته دیگر اینکه اظهارات بن سلمان در آستانه مصوبه شورای هیئت وزیران سعودی موسوم به " سیاست ملی برنامه انرژی اتمی" گمانه زنی هایی را در این خصوص به دنبال داشته است و نشان می دهد سیاست عربستان در ارتباط با خواسته های هسته ای بر اساس سوق یافتن در مسیر بی بازگشت با ایران است، به ویژه اینکه بن سلمان بار دیگر بر طبل رویارویی با ایران می کوبد.