باشگاه خبرنگاران/ ترامپ در یک اقدام غیرمنتظره، «مایک پمپئو» رئیس سازمان جاسوسی سیا را جانشین «رکس تیلرسون» در وزارت امور خارجه آمریکا کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد مایک پمپئو را جایگزین رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا کرده است.
مایک پومپئو در سال 1963 در جنوب کالیفرنیا متولد شد و جوانی خود را نیز در همان منطقه گذراند. وی وارد آکادمی نظامی آمریکا شد و در آنجا به مدت 5 سال خدمت کرد. پس از فارغالتحصیلی از دانشکده حقوق دانشگاه هاروارد و پیش از ورود به عرصه سیاست، وی دو کسب و کار در ایالت کانزاس را اداره کرد.
وی که برای نخستین بار در سال 2010 به عنوان نماینده این ایالت در مجلس نمایندگان آمریکا انتخاب شد، در اظهار نظرهای تند درباره مسائل امنیتی، از جمله مخالفت سرسختانه با توافق هستهای ایران و حمایت از برنامههای جاسوسی آمریکا زبانزد است. پمپئو در نوامبر 2016، از جانب دونالد ترامپ، برای سمت ریاست آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سازمان سیا) برگزیده شد و در نهایت در ماه ژانویه با تایید سنا به این مقام رسید.
وی به عنوان رئیس سیا، به طور روزانه گزارشهایی را درباره مسائل مختلف، از کره شمالی تا امنیت سایبری و فعالیتهای تروریستی در خاورمیانه به ترامپ تحویل میداد. وی همچنین روند اداری را طوری تغییر داده بود تا تیمهای ضدجاسوسی مستقیما گزارشهای خود را به او تحویل دهند. وی همچنین برای افزایش ماموریتهای جاسوسی و پنهانی تلاش کرد.
در اواخر ماه نوامبر سال 2017 و در پی انتشار شایعاتی مبنی بر پیدایش اختلاف میان دونالد ترامپ و رکس تیلرسون، نیویورک تایمز گزارش داد تیلرسون به زودی از سمت خود برکنار خواهد شد و مایک پمپئو نامزد احتمالی برای این سمت خواهد بود. با این حال، پمپئو درباره این گزارش اظهار نظر نکرد و در مقابل، تیلرسون این گزارش را «مضحک» خواند. پس از آن نیز ترامپ با حمایت خود از تیلرسون، تلاش کرد به این شایعات پایان دهد.
کارنامه سیاسی پمپئو در سه دوره نمایندگی ایالت کانزاس در مجلس نمایندگان آمریکا به شرح زیر است:
وی به شدت مخالف توافق هستهای ایران است. وی در سال 2016 در مقالهای که فاکس نیوز آن را منتشر کرد ادعا کرد توافق هستهای ایران کارایی لازم را ندارد و خواستار «خروج آمریکا از این توافق» شد.
در سال 2015 هنگامی که مجلس سنای آمریکا به پایان دادن به اجرای قانون موسوم به «لایحه میهندوستی» که به آژانس امنیت ملی آمریکا اجازه میداد به اطلاعات تلفنهای میلیونها آمریکایی دسترسی داشته باشند، رای داد، پومپئو در میان افرادی بود که بر ادامه اجرای این قانون اصرار داشت. وی در مقالهای در وال استریت ژورنال از ضرورت «نظارتهای شدید فنی و انسانی» صحبت کرد و لایحهای به نام «قانون آزادی از راه قدرت» را برای بازگرداندن دسترسی آژانس امنیت ملی آمریکا به اطلاعات شهروندان پیشنهاد کرد.
پمپئو همچنین با تعطیلی زندان بدنام گوانتانامو بارها مخالفت کرده است. هنگامی که وی در سال 2013 از این زندان بازدید کرد و زندانیانی را دید که اعتصاب غذا کرده بودند، گفت به نظر میرسید «بسیاری از آنها چاق شده باشند». وی پس از آن این اعتصابها را «شیرینکاری سیاسی» خواند.
علاوه بر این، وی به شدت از نحوه بازجوییها در زندان گوانتانامو و دیگر زندانها حمایت کرده است. وی در پاسخ به گزارشی از جانب کمیته اطلاعات مجلس سنای آمریکا درباره استفاده از شکنجه در سازمان سیا در بیانیهای شکنجهگرها را «قهرمان» خواند.
پمپئو همچنین چند ماه پیش در یک مصاحبه تلویزیونی عنوان کرد که برای حافظت از نیروهای آمریکایی در منطقه خاورمیانه نامهای را برای سردار قاسم سلیمانی ارسال کرده اما سردار سلیمانی نامه او را باز نکرده است. بیاعتنایی سردار سلیمانی به نامه او تا مدتها نقل محافل خبری و سیاسی آمریکا بود.
او امروز پس از انتخاب از سوی ترامپ اعلام کرد در صورتی که سنا صلاحیت او را به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا تایید کند، تمام تلاش خود را برای پیشبرد سیاست خارجی ترامپ به کار خواهد بست. ترامپ هم پس از عزل توییتری تیلرسون در جمع خبرنگاران گفت پمپئو در موضوع توافق هستهای ایران با او همعقیده است.