باشگاه خبرنگاران/ جعفر اصلانی رئیس دانشگاه پزشکی بقیه الله و فوق تخصص ریه در خصوص ترکیبات و خطرهای ناشی از استنشاق دود ترقه و مواد محترقه، اظهار کرد:
مواد محترقهای که در آخرین چهارشنبه سال استفاده میشوند عمدتاً از ترکیبات گوگردی بوده و مشتعل شدن آنها گازهای خطرناک گوگردی ایجاد میکند که این گازها یکی از عوامل تشدیدکننده مشکلات تنفسی در کسانی است که زمینه برونشیت، آسم و بیماریهای تنفسی دارند.
اصلانی در خصوص خطرات گاز گوگرد بیان کرد: گاز گوگرد در غلظت کم باعث ایجاد واکنشهایی در مغز میشود، غلظت کمتر از یک ppm گاز گوگرد در مدت ۱۰ دقیقه باعث افزایش ضربان قلب و سرعت حرکات تنفسی میشود و در صورت افزایش غلظت گاز گوگرد ممکن است ظرفیت تنفسی کاهش یابد و گلو و مجاری تنفسی خشک شود.
چه کسانی دربرابر گوگرد مقاوم هستند؟
وی با بیان اینکه افرادی که به صورت روزمره در معرض گاز گوگرد هستند و به نحوی با آن سر و کار دارند واکنش کمتری نسبت به سایر افراد دارند در خصوص این سوال که آیا گاز گوگرد ناشی از ترکیدن ترقه به تنهایی میتواند باعث ایجاد بیماری و مشکلهای تنفسی در افراد شود پاسخ داد: گاز گوگرد ممکن است به تنهایی باعث ایجاد مشکلات ریوی و برونشیت حاد شود و متعاقباً برونشیت حاد عوارض پایداری را در سیستم تنفسی ایجاد کند البته باید توجه داشت که این مشکلات و عوارض برای فردی به وجود میآید که حجم زیادی از گاز گوگرد را استنشاق کند.
این متخصص ریه با بیان این موضوع که برپایی آتش در محیط بسته باعث ایجاد دود غلیظ میشود و استنشاق حجم زیادی از دود برای همه به ویژه بیماران تنفسی مضر است، عنوان کرد: متاسفانه یکی از حوادثی که در آخرین چهارشنبه سال اتفاق میافتد آتشسوزی در فضای بسته است که این حادثه به دلایل مختلف نظیر ساخت مواد محترقه به صورت خانگی به وجود میآید.
وی ادامه داد: ذرات دود ناشی از آتش سوزی موجب سوزش و جمع شدن اشک درچشم شده به همین جهت دید را مختل میکند، در صورتی که فرد زمان زیادی در معرض دود غلیظ باشد ذرات دود در بینی و گلو باعث ایجاد سرفه و عطسه میشوند و از طرفی، چون شخص در مواجهه با این حادثه نیاز به تمرکز دارد عمل عطسه و سرفه موجب برهم زدن این تمرکز در وی میشود.
اصلانی درباره مشکلات تنفسی ناشی از تنفس دود آتش سوزی در فضای بسته گفت: ذرات دود به علت ابعاد کوچکی که دارند وارد ریهها و برونشها شده و چون ذرات دود حامل سموم مختلف هستند، استنشاق آنها برای تمام افراد مضر است و حتی در افراد سالم باعث بروز بیماریهای تنفسی نظیر برونشیت و ... شده و تبعات آسیب دیدگی، ماهها و سالها گریبان گیر افراد میشود.
راهکارهایی برای بیماران قلبی در دود ناشی از مواد محترقه
وی با توصیه به این نکته که بیماران تنفسی و قلبی و عروقی حتی الامکان سعی کنند از فضایی که دود مواد محترقه وجود دارد به دور باشند متذکر شد: در صورتی که افراد با سابقه بیماریهای تنفسی و ریوی در مواجهه با فضای دودآلود دچار تشدید بیماری شدند، ابتدا باید از داروهای مخصوص خود استفاده کنند سپس با پزشک معالج خود تماس بگیرند، تا دوز داروها را بررسی کند و در صورت نیاز دوز داروها را افزایش دهد تا افراد دچار حملات تنگی نفس نشوند.
رئیس دانشگاه پزشکی بقیة الله در خصوص آسیبپذیری کودکان در برابر سوختگی و مشکلات تنفسی به خصوص در روز چهارشنبه سوری یادآور شد: تنفس گازهای ناشی از ترکیدن ترقه و مواد محترقه میتواند دچار بیماریهای تنفسی در کودکان شود حتی اگر سابقه بیماری نداشته باشند.