شرق/ متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
محمدرضا عارف بامداد دیروز امیدیها را فراخواند. اصلاحطلبان عضو فراکسیون باید ششونیم صبح خودشان را به بهارستان میرساندند تا تکلیف استیضاح دو وزیر کابینه حسن روحانی مشخص شود؛ علی ربیعی و عباس آخوندی، هر دو زیر تیغ استیضاح و اینبار جدیتر از همیشه با کارتهای زردی از مجلس در جیب. هنوز خانواده درگذشتگان کشتی «سانچی» و سانحه هواپیمایی تهران-یاسوج لباس تیره از تن به در نکردهاند و این سیاهپوشی حالا پاشنه آشیل هر دو وزیر شده است. از قضا سهامدار اصلی شرکت ملی نفتکش و شرکت هواپیمایی آسمان تحت مدیریت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. جلسه بامدادی با انتقاد از دولت روحانی و ندیدن سطح اعتراض تجمعات اخیر پیش میرود. اکثریت حاضر به شکلی موافق استیضاحاند. بااینحال عارف، رئیس فراکسیون امید، به سبک همیشگی خودش افراد را به بررسی تخصصی فرامیخواند. پنج کمیته برای بررسی محورهای استیضاح تشکیل میشود و این کمیتهها باید جمعبندی تخصصیشان را بهزودی به تمامی اعضای فراکسیون اعلام کنند.یر کار، تعاون و رفاه اجتماعی و راه و شهرسازی در شرایطی در هیئترئیسه مجلس اعلام وصول شده که این دو وزیر حسب قانون ١٠ روز فرصت دارند تا برای حضور در صحن علنی مجلس حاضر شوند. عباس آخوندی اسفند سال گذشته هم در مجلس استیضاح شد، اما توانست رأی اعتماد نمایندگان را جلب کند.
چالش غم نان
کارگران علی ربیعی را مدافع خوبی برای خود نمیدانند. انتخاب مسئولان در سطوح مدیریتی غیرکارشناسی بوده و در هیئت امنای شرکتهای زیرمجموعه تأمین، بارها و بارها انتصابهای رانتی به چشم خورده و گزارش شده است. همچنین زنگ خطر دیگری که بیخ گوش علی ربیعی نشسته مربوط به منابع درمان تأمین اجتماعی است. مسئلهای که حالا منجر به توقف شکلگیری جلسههای حقوق و دستمزد شده است. حاشیهها درباره احتمال ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی نیز کابوسی برای مردم طبقه متوسط و روبهپایین ایجاد کرده و ذهنها در این زمینه بسیار مشوش است. بااینحال جمعبندی جلسه بامدادی امیدیها این میشود که اوایل هفته آینده بعد از ارائه گزارش کمیتههای تخصصی فراکسیون امید درباره استیضاح دو وزیر اعلام خواهد شد. مجلس هفته آینده سه روز جلسه علنی خواهد داشت که به گفته عضو هیئترئیسه قرار است یکی از این سه روز بهصورت صبح و عصر به استیضاح دو وزیر کابینه حسن روحانی بپردازد. نمایندگان مجلس دلیل استیضاح عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی را سقوط هواپیمای تهران- یاسوج، مسدودشدن جادههای کشور در زمستان بهدنبال بارش برف و سیاستهای او در ترمیم بافتهای فرسوده شهری مطرح کردهاند.
وکیلالدوله نیستیم
بهرام پارسایی، نایبرئیس فراکسیون امید به «شرق» میگوید: «حمایت فراکسیون امید از دولت صفر تا صدی نیست. ما همراه دولت هستیم، اما باید در جای خودش پاسخگوی خواسته و نیاز مردم باشیم. مردم از عملکرد دولت چندان راضی نیستند، بهویژه به دنبال سوانح اخیر. همسویی با دولت دلیل نمیشود که ما وکیلالدوله باشیم». او از جمله نمایندگانی است که پای استیضاح این دو وزیر را امضا کرده و این روزها بهجد پیگیر ماجرای سقوط هواپیمای تهران-یاسوج است و میگوید «ابهامها در این پرواز فراوان است و جعبه سیاه نباید به فرانسه فرستاده شود. نگرانیم ماجرای تکراری خواندن دیگر جعبه سیاهها تکرار شود». اوضاع آنقدر پیچیده و درعینحال بههمریخته است که دشوار بتوان پشت پرده استیضاح را فهمید. گرچه برخی میگویند استیضاح در جبهه اصولگرایان مجلس کلید خورده، اما پارسایی تأکید میکند که اصلاحطلبان هم دیگر چندان دل خوشی از برخی وزرا ندارند و اینجاست که بحث تخصص مطرح است. او به دیدار اخیر با رئیس هواپیمایی آسمان اشاره میکند و اینکه «گرچه ایشان از سرداران دوره جنگ هستند، اما تخصص کافی در مجموعه هواپیمایی ندارند. ما باید پاسخگوی مردم باشیم».
دعوت مکرر به صبر
جلسه اخیر فراکسیون امیدیها با رئیس دولت اصلاحات در آستانه دومین پیام تکرار، تکرار مکررات بود. او در این دیدار به نمایندگان اصلاحطلب گفته بود از دشواریهای پیشروی دولت روحانی مطلع است و بهتر است کماکان همدلی با دولت در دستور کار باشد. بااینحال در همان جلسه برخی نمایندگان از عدم همراهی دولت و برخی وزرا و کارشکنی برخی در نشست و برخاست مجلسیها با رئیسجمهوری گله کردند و از سوی رئیس دولت اصلاحات دعوت به صبر شدند. نامه استیضاح وزیر رفاه و وزیر راه هرکدام بهطور جداگانه امضای ۲۴ نماینده را دارد و در دو روز گذشته از سوی کمیسیون اجتماعی و کمیسیون عمران به هیئترئیسه مجلس ارائه شده است. علی ربیعی درباره تقدیم طرح استیضاحش با ٢٤ امضا به هیئترئیسه مجلس به ایرنا گفته: «انتظار دارم استیضاحکنندگان مطابق سوگندی که یاد کردهاند، استیضاح را به همان دلیلی انجام دهند که میگویند».
آخر سال وقت مناسبی برای استیضاح نیست
دلایل استیضاح علی ربیعی وضعیت نامناسب تأمین اجتماعی، اداره شرکتهای تحت مالکیت آن و وضعیت بدهیهای تأمین اجتماعی عنوان شده است. علیرضا محجوب، از نمایندگان نزدیک به علی ربیعی، در نشست علنی روز گذشته مجلس در تذکری گفت: «با اشاره به دشواری در بهحدنصابرساندن جلسات پایان سال شاهد بودید چگونه جلسه بهسختی به حدنصاب رسید.، بنابراین فکر میکنم این طرف سال امکان برگزاری چنین جلسه مهمی نباشد و معلوم نیست برگزاری اینطور جلسهها چه برای استیضاحکنندگان و چه برای استیضاحشوندگان خوشعاقبت و خوشنتیجه شود، خواهش میکنم دراینباره تجدیدنظر کنید». احمد بیگدلی، دیگر نماینده عضو کمیسیون اجتماعی نیز در تذکری دیگر تأکید کرد در جلسه بررسی استیضاح وزیر کار در کمیسیون اجتماعی فقط پنج نفر حضور داشتهاند و در آییننامه تأکید شده که حداقل دوسوم باید حضور داشته باشند. البته علی لاریجانی با ارائه توضیحاتی هر دو تذکر را وارد ندانست.
سهشنبه یا چهارشنبه آینده
بهروز نعمتی، سخنگوی هیئترئیسه مجلس، به ایسنا خبر داده «استیضاح وزرای راه و شهرسازی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی سهشنبه یا چهارشنبه هفته آینده برگزار خواهد شد». به گفته او با توجه به اینکه استیضاح آقایان ربیعی و آخوندی امروز (سهشنبه) اعلام وصول شده، وزرای مربوطه ١٠ روز مهلت دارند در مجلس حاضر شوند و برهمین اساس جلسه استیضاح با هماهنگی آنها تعیین خواهد شد. ممکن است طرح استیضاح این دو وزیر در یک روز برگزار شود.