صبح نو/ متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
در سالهای اخیر کارهای مهم و با ارزشی در قوه قضاییه انجام شده است که به توصیه مقام معظم رهبری این اقدامات باید با شیوههای مؤثر تبلیغی، به اطلاع افکار عمومی رسانده شود، توصیهای که مورد توجه مسوولان دستگاه قضا قرار گرفته است و مسوولان عالیرتبه قضایی با حضور در دانشگاهها و دیدار چهره به چهره با دانشجویان به این توصیه عمل کردند و در جدیدترین اقدام، معاون اول قوه قضاییه با حضور در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی به سؤالات دانشجویان پاسخ داد.
بعد از توصیه رهبری که بهرهگیری از شیوههای جدید و جذاب برای اطلاع رسانی و شاه بیت فرمایشات ایشان بود، مسوولان عالی رتبه قضایی در هفته دانشجو دست به اقداماتی زدند که ادامه آن قطعاً میتواند به بهتر دیده شدن و واقعبینی همراه با انصاف نسبت به عملکرد این قوه تاثیرگذار باشد.
به همین مناسبت، آیتالله آملی لاریجانی رییس دستگاه قضا در هفته دانشجو ساعاتی را با دانشجویان گذراند و حجتالاسلام محسنی اژهای هم میهمان دانشگاه شریف بود، اتفاقی که پیش از این نمونه آن در قوهقضاییه کمتر دیده شده بود اما بعد از گذشت ماهها از توصیه رهبری شاهد تکرار چنین دیدارهایی هستیم که این سیاست میتواند از سویی حجم تخریبهای ضد انقلاب علیه این قوه را کاهش و از سوی دیگر نیز عملکرد قوهقضاییه را در قضاوت صحیح افکار عمومی قرار دهد.
در ادامه این سیاستها بود که روز گذشته حجتالاسلام محسنی اژهای در نشست با دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با موضوع بررسی عملکرد قوه قضاییه حضور یافت و صمیمانه به سؤالات دانشجویان پاسخ داد.
ثروتهای هنگفت برخی مسوولان باید مورد بازخواست قرار گیرد
معاون اول قوهقضاییه در پاسخ به سوالی مبنی بر طرح اعاده اموال نامشروع مسوولان که در مجلس مطرح شده است، گفت: سؤال این است که آیا حقیقتاً میشود در یک مدت نسبتاً کوتاه فردی از طریق صحیح و سالم یک ثروت هنگفت را بهدست آورد؟ بنده میگویم چنین چیزی ممکن نیست چنانچه یک مسوول در یک مدت زمان کوتاه صاحب یک ثروت هنگفت شود موجب ایجاد بدبینی در مردم و این سؤال ایجاد میشود که آیا ما نباید او را به جهات مختلف مورد بازخواست قرار دهیم؟ حتماً باید این کاررا بکنیم.
وی، اصل «از کجا آوردهای» را یک اصل بسیار خوب و مفید دانست که در عمل مقداری به انحراف رفته است و در این باره تاکید کرد: یعنی ما در قوهقضاییه خیلی اوقات مایل هستیم که بپرسیم از کجا آوردهای، اما این اجازه را بر اساس قانون نداریم. وی ادامه داد: با همه این موضوعات ما در قوهقضاییه با همکاری مجلس بهدنبال این هستیم که این مشکلات را رفع کنیم و از همینجا از مجلس هم میخواهیم که اگر میخواهند قانونی را تصویب کنند، قانونی کارآمد، کارا و مؤثر باشد و بهگونهای نباشد که ۶ ماه بعد یا مدتی بعد بهدنبال اصلاح آن باشیم.
در این میان دانشجویی به برخی پاسخهای معاون اول قوهقضاییه اشاره کرد و آنها را قانعکننده ندانست. سخنگوی دستگاه قضا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه 40 سال از انقلاب اسلامی میگذرد و چرا باید بعد از این مدت این جوابها را بشنویم که قانون اجازه نمیدهد یا فلان دستگاهها همکاری نمیکنند، گفت: در این زمینه انصاف داشته باشید؛ اولاً در همه موارد این مسائل را بیان نکردیم؛ شما ببینید در این سالها چه کسانی به زندان رفتهاند. یک زمانی میگفتند چرا آفتابهدزدها را دستگیر میکنید؛ اما الان بالاترین مقامات مسوول و معاون اول رییسجمهور سابق در زندانند و برادر رییسجمهور
تحت تعقیب قرار گرفته و پرونده در حال رسیدگی است.
برگزاری علنی محاکمه به نفع قاضی هم هست
او بازهم در سخنانش از برگزاری دادگاه علنی حمایت کرد و گفت: ما به شدت دنبال این هستیم که دادگاه علنی برگزار و پخش شود و این به نفع مردم و همه است. این کار به نفع قاضی هم هست زیرا سعی میکند حکمش استحکام بیشتری داشته باشد. تجربه شخصی من این است که اگر دادگاهها علنی باشد، منافع بسیار زیادی دارد. دو اشکال دارد؛ ممکن است همه مسائلی که در کیفرخواست مطرح شده، در دادگاه ثابت نشود. اولاً این کار قوهقضاییه را محکم میکند تا کیفرخواست قوی صادر کند؛ ثانیاً معتقدم تبرئه شدن از مظان اتهام ننگ نیست.
محسنیاژهای در پاسخ به سوال دیگری درباره درخواست برخی افراد برای برگزاری دادگاه علنی گفت: اگر موضوع اشاعه فحشا یا مسائل امنیتی باشد، حتی اگر خود فرد هم بخواهد، علنی برگزار نمیشود. ممکن هم هست خود فرد خواستار دادگاه علنی نباشد، اما علنی برگزار شود. الان دادگاه علنی داریم اما حق پخش نداریم. می گویند این چه دادگاه علنیای است. همین الان مجلس قانونی را گذارنده و من هم طرفدارش هستم که شورای نگهبان به اطلاقش ایراد گرفته و این قانون در مجمع تشخیص مصلحت نظام در دست بررسی است.
سخنگوی دستگاه قضا اظهار کرد: من روز شنبه در مجمع تشخیص مصلحت حاضر شدم و با استدلال اعلام کردم که به مصلحت جامعه است که دادگاهِ علنی پخش شود که این نظر در کمیسیون مربوطه مجمع تشخیص رأی آورد و حالا باید منتظر بمانیم تا این موضوع به صحن مجمع تشخیص برود که انشاءالله در آنجا نیز تصویب شود.
همه خودکشیها به خاطر سختی در زندان نیست
معاون اول دستگاه قضا در پاسخ به سوالی که برخی در زندانها خودکشی میکنند و برخی هم آنقدر آزادی دارند که طلا و سکه جابهجا میکنند، گفت: یعنی میگویید کسی را زندان نبریم؟ در رابطه با اغتشاشات یک نفر و در رابطه با جواسیس هم یک نفر خودکشی کرده است. همه خودکشیها به خاطر سختی در زندان نیست خیلی وقتها به خاطر افشا نشدن اطلاعاتشان است. در همین پرونده معروف به محیطزیست، هیچ سختیای در زندان نبود و فشاری از نظر غذا، بهداشت و دارو نداشت و الان هم خود من نمیدانم با چه انگیزهای این کار را کرده است و هیچ نوشته یا چیزی هم کشف نشده است.
با صدای بلند از مردم و نظام اسلامی بابت کوتاهیهایم عذرخواهی میکنم
حجتالاسلام محسنی اژهای در پاسخ به سؤال دانشجوی دیگری مبنی بر اینکه رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر خود با مردم آذربایجان درباره عدم اجرای کامل عدالت عذرخواهی کردند؛ اما چرا هیچ مسوولی هنوز این کار را نکرده است، گفت: من بارها گفتهام و اکنون هم با صدای بلند و صدها بار میگویم که بابت همه کوتاهیهایی که داشته و دارم، آن هم از ابتدای مسوولیت خود تاکنون، از مردم کشور عذرخواهی میکنم. تمام وجود و هستی من مدیون مردم، شهدا و خانواده شهداست.
معاون اول قوهقضاییه با اشاره به موضوع فضای مجازی اضافه کرد: اگر دوباره نگویند که کم عقل هستیم، این حرفها را میزنیم؛ باید بگوییم قوه قضاییه معتقد است باید از فضای مجازی به نحو صحیح استفاده و فسادهای آن نیز کنترل شود. نباید سیاسی برخورد کنیم درحالیکه صدها فساد از محل فضاهای مجازی متوجه جوانان میشود و کمعقل هم نیستیم که این حرفها را میزنیم.
حضور بیآلایش محسنی اژهای معاون اول دستگاه قضا در میان دانشجویان، از نوعی اهتمام ویژه در رأس این قوه برای شفافسازی هر چه بیشتر نسبت به اقدامات قضایی در کشور نشان دارد. موضوعی که در صورت تلاش برای تحقق آن، میتواند اعتمادها نسبت به عملکرد این قوه را بیش از پیش کند. از دیگر سو، قدم برداشتن دستگاه قضا در مسیر بی پرده سخن گفتن با اقشار مختلف اجتماعی، میتواند الگوی مناسبی برای دیگر قوا باشد تا آنها هم ضمن تشبث به این سیاق، خود را بیش از پیش در اتاقهای شیشهای محبوس نکرده و در نتیجه، در تیررس نظر افکار عمومی قرار گیرند.
سکوت رسانههای ضد انقلاب در برابر حمله ناجوانمردانه به یک قاضی
آیتالله آملی لاریجانی در جلسه مسوولان عالی قضایی، با اشاره به حادثهای که در روزهای اخیر برای یکی از قضات زن شاغل در دستگاه قضایی رخ داده است، گفت: طی روزهای گذشته یکی از همکاران قضایی زن در یکی از دوایر اجرای احکام از سوی شروری مورد حمله با سلاح سرد واقع شدند و این همکار محترم بهشدت مجروح شده است.
ما از پایمردی و شجاعت این قاضی بزرگوار که با قدرت و عزت در مقابل تهدید اشرار ایستادگی کرده و بر اجرای قانون تأکید داشتند، تشکر میکنیم. البته پیش از این نیز تعداد قضاتی که این چنین ناجوانمردانه هدف حمله قرار گرفته و برخی از آنان نیز حتی به شهادت رسیدهاند، کم نبوده است.
بر همین اساس باید از همه کارکنان خدوم، شجاع و منصف دستگاه قضایی که با تلاش شبانه روزی در مسیر عدالت گام برمیدارند و در این راستا با خطرات زیادی مواجه میشوند، قدردانی کنیم. رییس قوهقضاییه خاطرنشان کرد: متأسفانه میبینیم که وقتی یک قاضی در گوشهای مرتکب تخلفی میشود، همه ظرفیت رسانهای ضد انقلاب خارج نشین و برخی دنبالههای آنها در داخل برای هجمه به دستگاه قضایی بسیج میشود اما در جایی که یک بانوی شجاع در مقام اجرای حکم هدف حملهای ناجوانمردانه قرار میگیرد، همگی سکوت میکنند. بیتردید فعالیت کارکنان قضایی در چنین ظرف و بستری که انواع هجمهها از بیرون مرزها وارد میشود و عدهای در داخل هم آب به آسیاب دشمنان میریزند، بسیار دشوار است اما همواره قضات ما پای اجرای حق و عدالت ایستادهاند و دستگاه قضایی هرگز از عدهای زیادهطلب نمیهراسد.