تسنیم/ طی هفته اخیر انتشار آمار واردات یک ردیف تعرفه‌ای تحت عنوان "کود انسانی" یا «گل‌ولای فاضلاب» به کشور، سر و صدای زیادی در فضای رسانه‌ای به پا کرد و رسانه‌ها بار دیگر در مواجهه با این ردیف وارداتی به کشور، انتقاداتشان از نبود مدیریت و نظارت در حوزه واردات را از سرگرفتند که در جریان بررسیها، تسنیم به سرنخ واردات توسط یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی رسیده است.



گذشته از ماهیت گمرکی و تجارتی، واردات «گل‌ولای فاضلاب» یا «کود انسانی» که این روزها خبرساز شده و سؤالات بسیاری را برای همه ایجاد کرده است. با این توضیح که در تماس با یکی از مسئولان گمرک درباره جزئیات این ردیف ثبت سفارش و تعرفه وارداتی به سرنخ واردات این محموله توسط یک شرکت غذایی با عنوان «ز.م» رسیدیم و در نهایت برای روشن شدن این مسئله، تماسی با مدیر این شرکت غذایی داشتیم که وی حاضر به پاسخگویی درباره چرایی واردات این ماده نشد اما یکی از مدیران مجموعه‌اش که عضو هیئت مدیره شرکت دانش‌بنیان تحت مدیریتش است را معرفی کرد.

در ادامه مشروح این گفت‌وگو آمده که راز واردات گل‌ولای فاضلاب را بر ملا می‌کند:

مهدی امینی؛ عضو هیئت مدیره گروه صنعتی و پژوهشی فرهیختگان زرنام درباره چرایی واردات آنچه در رسانه‌ها به‌عنوان "گل‌ولای فاضلاب" اعلام شده توسط این شرکت اظهار کرد: شرکت دانش‌بنیان ما اقدام به واردات این کالا به کشور برای راه‌اندازی تصفیه‌خانه صنعتی خود کرده است!
وی افزود: سیستمهای نوینی برای تصفیه‌خانه‌های فاضلاب در دنیا ابداع شده که با استفاده از «بیوماس گرانول باکتری» که زیست‌ توده‌ای هستند، راندمان تصفیه فاضلاب را بالاتر می‌برند.

گرانول باکتری و صنعت سبز

عضو هیئت مدیره گروه صنعتی و پژوهشی فرهیختگان زرنام با انتقاد از اینکه متأسفانه اشتباها از این محصول وارداتی تحت عناوین «کود انسانی» یا «گل‌ولای و لجن» یاد شد در حالیکه دانش گرانول باکتریها را به همراه دارد، گفت: "گرانول باکتریها"، لجن و گل‌ولای نیستند و موتور محرک مجموعه تصفیه فاضلاب به حساب می‌آیند.
امینی با ذکر مثالی درباره اهمیت این نوع باکتریها گفت: همه می‌دانیم که برای تبدیل شیر به ماست نیاز به مخمر یا کپک مخمر داریم اما اگر روزی مخمر وارد کشور شد نباید بگوییم «کپک» وارد کردیم!

خودکفایی ایران در تولید گرانول باکتری برای تصفیه فاضلابها

وی با تأکید بر اینکه از این پس ما می‌توانیم تولیدکننده گرانول باکتری در منطقه و کشورهای اطراف باشیم، تصریح کرد: در فاضلاب موادی وجود دارد که برای این باکتریها، غذا به حساب می‌آید؛ باکتریها با خوردن این مواد به تصفیه آب می‌پردازند.
او خاطر‌نشان کرد: گرانول باکتریها یا همان باکتریهای کروی که براساس علم ریاضی و فیزیک اثربخش‌ترین نوع باکتریها به‌دلیل کروی بودنشان هستند، اختراع هلندیهاست و در صنایع تصفیه فاضلاب نوین نقش‌آفرینی می‌کند.
این فعال فناور یادآور شد: با توجه به اینکه تولید‌مثل در این باکتریها وجود دارد از این پس ایران هم یکی از قطبهای تولید این باکتریها خواهد بود و مانند برخی کشورهای دیگر می‌تواند در زمینه صادرات این محصول فناورانه نیز ورود کند.
امینی گفت: دیگر نیازی نیست شرکتها و کارخانجاتی که به فکر تصفیه فاضلاب و پسماندهای خود هستند، این گرانول باکتریها را وارد کنند و می‌توانند از ما بخرند.

فراهم شدن زمینه صادرات برای ایران

وی با بیان اینکه بالاخره هر مجموعه‌ای فاضلاب و پسماند دارد و همواره برای تصفیه آن به فکر چاره هستند، عنوان کرد: شرکت دانش‌بنیان ما به‌عنوان صنعت سبز برگزیده شده‌ و اکنون با واردات این گرانول باکتریها و قرار دادن آنها در راکتورهای تصفیه‌خانه فاضلاب، مانع از انتشار بوی بد فاضلاب شده و بوی بد را به بیوگاز تبدیل کرده و در آینده نزدیک نیز این گاز را به برق تبدیل می‌کنم.
این فعال فناور خاطر‌نشان کرد: لجن، بوی بد و آب فاضلاب همواره مخل زیست‌بوم زندگی بوده و هست؛ واردات این محصول تمامی عوارض زیست‌محیطی را از بین برده و توانستیم برای حداقل پنج سال آینده تولید گرانول باکتریهایمان را پیش‌فروش کنیم.
امینی با اشاره به اینکه 180 تن واردات ما به ارزش کمتر از 100 هزار دلار از ترکیه بوده اما همین کشور هم اعلام نیازش را به ما برای صادرات آینده داده است، گفت: از جمله کشورهای دیگر که متقاضی گرانول باکتریها هستند، می‌توان به پاکستان و امارات اشاره کرد که وقتی ایران موفق به تولید آن شود دیگر به سمت واردات از هلند نمی‌روند.

مصارف آب تصفیه شده توسط گرانول باکتریها

او همچنین درباره اینکه آب تصفیه شده چه کاربردهایی می‌تواند داشته باشد، گفت: براساس همان شاخص COD که سازمان محیط زیست تعریف کرده و به عنوان استاندارد از آن یاد می‌شود، می‌توانیم آن را در محیط رهاسازی کرده، به چاه بریزیم، به مصارف کشاورزی بسپاریم یا حتی برای مصارف گرمایشی استفاده کنیم.

با کانال تلگرامی «یا مهدی نیوز» همراه شوید