خبرآنلاین/ یاسر هاشمی در بیان تفاوت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی با حسن روحانی در باره گفتمان اعتدال گفت: گفتمان اعتدال آیت‌الله هاشمی حزبی و جناحی نبود و بلکه یک تفکر، نگرش و رویکرد بود.


گفتمان اعتدال یک حزب و یا جریان سیاسی نیست که مثلأ در مقابل اصولگرایی یا اصلاح‌طلبی قرار بگیرد.چه بسا اصولگرایان و اصلاح طلبانی وجود داشته باشند که در عین حال که متعلق به جریان اصولگرایی یا اصلاح طلبی هستند اما دارای تفکر اعتدالی نیز باشند. درنتیجه گفتمان اعتدال آیت‌الله هاشمی یک گفتمان فراحزبی و فرا جناحی است که می‌تواند در همه جریان‌های سیاسی وجود داشته باشد.
گفتمان اعتدال آیت‌الله هاشمی با هرگونه افراط و تفریط در هر زمینه‌ای مخالف است.به عنوان مثال افراط در جریان اصلاح طلبی سبب به بن بست رسیدن جریان اصلاحات و روی کار آمدن احمدی‌نژاد شد. در همین نقطه افراط و تفریط نیز بود که آیت‌الله هاشمی با اصلاح‌طلبان به مشکل برخورد. این وضعیت بین آیت‌الله هاشمی و جریان اصولگرایی نیز وجود داشت و افراط و تفریط‌های برخی از اصولگرایان بود که سبب فاصله بین اصولگرایان و آیت‌الله هاشمی شد. 
در نتیجه تفاوت مهم گفتمان اعتدال آیت‌الله هاشمی با آقای روحانی این است که آقای روحانی نگاه حزبی به گفتمان اعتدال دارد و «اعتدال» را یک جریان سیاسی قلمداد می‌کند. آیت‌الله هاشمی سنگ بنای تفکر اعتدالی را گذاشت که پس از مشروطه تاکنون در کشور وجود نداشت. تا قبل از روی کار آمدن گفتمان اعتدال آیت‌الله هاشمی اصطلاحاتی مانند «حذف»، «مهاجرت» و اقدامات رادیکال در ادبیات سیاسی ایران مشاهده می‌شود. این در حالی است که در گفتمان اعتدال آیت‌الله هاشمی کلماتی مانند «مصلحت»، «تسامح»، «صبر» و «خویشتن‌داری» وجود دارد که در گذشته وجود نداشته و اصطلاحاتی جدید در ادبیات سیاسی ایران است. آیت‌الله هاشمی رویکرد حزبی و تشکیلاتی را می‌پسندید و با هیچ حزبی مخالفت نمی‌کرد. با این وجود گفتمان ایشان فرا جناحی و فرا‌حزبی بود در مقابل هر گونه تندروی و رادیکالیسم می‌ایستاد.

با کانال تلگرامی «یا مهدی نیوز» همراه شوید