ایرنا/ محققان دانشگاه برگن نروژ در این مطالعه ریه شش هزار و ۲۳۵ زن و مرد را در ۲۲ مرکز مورد بررسی قرار دادند و دوباره آنها را بعد از ۲۲ سال مورد پیگیری قرار دادند.
محققان از این افراد سوال کردند که آیا آنها تنها خانه خود را تمیز میکردند و یا به عنوان نیروهای خدماتی فعالیت دارند. همچنین تعداد دفعات استفاده از محصولات پاکیزه کننده مایع و افشانهها را از این افراد سوال کردند.
این تحقیق نشان داد، زنانی که حداقل هفتهای یک بار خانههای خود را تمیز کرده اند و یا به عنوان کارگران حرفهای تمیزکار فعالیت داشته اند، کاهش شدیدی را در ظرفیت ریه خود تجربه کردند.
بر اساس نتایج این مطالعه، کاهش ایجاد شده در ظرفیت ریه زنان هر دو گروه با کاهش ظرفیت ریه بر اثر کشیدن روزی ۲۰ نخ سیگار برای مدت ۱۰ تا ۲۰ سال برابر بود.
نویسندگان این مطالعه هشدار میدهند که استفاده از محصولات پاکیزه کننده برای زنان خطری برای سلامت تنفسی آنها محسوب میشود. اما استفاده از این محصولات بر ریه مردانی که یا تنها خانه خود را تمیز میکردند و یا به عنوان کارگران حرفهای تمیزکار فعالیت داشتند، هیچ تاثیری ندارد.
محققان اظهار داشتند که استفاده از محصولات پاکیزه کننده برای تمیز کردن خانه باعث بروز التهاب با درجه کم در ریهها میشود و بروز این التهاب در طول سالها به آسیب دائمی در راههای هوایی منجر میشود.
به خوبی مشخص شده است که قرار گرفتن در معرض محرکهای راههای هوایی مانند آمونیاک و مواد سفید کننده که هر دو در محصولات تمیز کننده خانه مانند سفید کنندهها و پاک کنندههای توالت وجود دارند باعث بروز تغییرات فیبروتیک در بافت ریه شده که به زخمهای ریه منجر میشود.
به گفته محققان، محصولاتی که برای تمیز کردن خانه استفاده میشوند، هم باعث آزردن ریهها میشوند و هم در طول زمان تغییرات دائمی در ریهها ایجاد میکنند.
محققان اظهار داشتند که این کاهش در ظرفیت ریه به این دلیل اتفاق میافتد که مواد شیمیایی محصولات پاکیزه کننده باعث تخریب مخاط غشای راههای هوایی شده که در طول زمان به بروز تغییرات دائمی در راههای هوایی منجر میشود. اما این مطالعه نشان داد که ریه مردانی که مرتب از محصولات پاکیزه کننده استفاده میکنند، تحت تاثیر قرار نمیگیرند.
آنها حدس زدند که این موضوع میتواند به این دلیل باشد که ریه مردان کمتر تحت تاثیر مواد شیمیایی پاکیزه کننده قرار میگیرند.
تحقیق قبلی نشان داده است که ریههای مردان نسبت به آسیب ناشی از محرکهای مختلف مانند دود سیگار و گرد و غبار چوب مقاومتر است.
پیام اصلی این مطالعه این است که استفاده طولانی مدت از مواد شیمیایی پاکیزه کننده خانه به احتمال زیاد باعث وارد آمدن آسیب جدی به ریهها میشود.
محققان با تاکید بر اینکه استفاده از این محصولات شیمیایی معمولا غیرضروری هستند، گفت: به استثنای لزوم استفاده از سفید کنندهها برای سرویس بهداشتی، استفاده از پارچههای میکروفیبر و آب برای بیشتر اهداف تمیز کردن خانهها کافی است.