صبح نو/ متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
مدتهاست، زمزمه سؤال از رییسجمهور به گوش میرسد؛ یک بار به بهانه مؤسسات مالی و اعتباری و بار دیگر به بهانه نوسانات بازار ارز؛ اینبار اما خبرها از گروکشی دولتیها و تلاششان برای مسکوت ماندن طرح سؤال از روحانی حکایت دارد.
در آبانماه بود که نمایندگان متقاضی سؤال از رییسجمهور درباره مؤسسات اعتباری با ۷۵ امضا طرح سؤال را کلید زدند و تعداد آنها به 180 نفر هم رسید؛ اما هیاترییسه بر خلاف آییننامه از اعلام وصول و به جریان انداختن آن خودداری کرد اما سرانجام در 18 بهمن ماه آقای جبار کوچکینژاد طی خبری توئیتری از اعلام وصول طرح سؤال از روحانی خبر داد.
توزیع فرم دولتیها برای انصراف نمایندگان از سؤال از روحانی
در این مدت دولتیها دست روی دست نگذاشته و تلاشهای بسیاری برای از حدنصاب انداختن طرح سؤال از رییسجمهور را حتی پیش از اعلام وصول این طرح انجام دادند. نمونهای از آن را میتوان در تذکر آقای سالک نماینده مجلس در جلسه علنی 11 بهمن ماه دریافت، وی در اینباره در تذکری با استناد به بند ۱۱ ماده ۲۴ آییننامه داخلی مجلس اعلام کرد: ۱۸۰ نفر از نمایندگان درباره وضعیت مالباختگان مؤسسات مالی و اعتباری از رییسجمهور سؤال کردند که اعلام وصول نشده است.
وی تاکید کرد: با این حال شخصاً از اقدام معاونان پارلمانی وزارتخانههای مختلف که با توزیع فرمهایی میخواهند نمایندگان امضاهای خود را از این طرح سؤال از رییسجمهوری پس بگیرند، تعجب میکنم. این دست اقدامات موجب شکسته شدن اقتدار مجلس میشود. ما اسامی کسانی که این فرمها را منتشر کردند، اعلام میکنیم.
نشست کمیسیون اقتصادی با نماینده ویژه رییسجمهور
سرانجام اما، نشست کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی صبح روز یکشنبه 29 بهمنماه با دستورکار بررسی طرح سؤال نمایندگان از رییسجمهور با حضور نمایندگان سؤالکننده و نمایندگان ویژه رییسجمهور آقایان نهاوندیان، سیف و کرباسیان در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد، اما به گفته آقای بدری به «صبح نو»، در نشستی که به منظور بررسی مشکلات بانکی با حضور آقای سیف و نمایندگان رییسجمهور برگزار شد نمایندگان قانع نشده و مقرر شد تا جلسهای دیگر برگزار شود.
آقای محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی هم درباره جلسه با نماینده ویژه روحانی گفت: گزارش مربوط به سؤال و جواب نمایندگان مجلس و دولت در خصوص مؤسسات مالی ظرف مدت یک هفته از سوی کمیسیون اقتصادی تنظیم و به هیات رییسه مجلس ارسال میشود. جمعبندی نهایی به این صورت خواهد بود که در صورت اینکه تعداد سؤال کنندگان از نصاب قانونی که در آییننامه داخلی مجلس بیان شده، کمتر شود موضوع سؤال از رییسجمهور بعد از ارائه گزارش کمیسیون اقتصادی به هیات رییسه مجلس دیگر در دستور کار قرار نخواهد گرفت.
نابسامانیهای بازار ارز و موضعگیری رییسجمهور و همراهانش سبب شد تا بسیاری از نمایندگان مجدداً طرح سؤال از رییسجمهور درباره مؤسسات اعتباری را امضا کنند و حال این طرح بیش از 80 امضا دارد و بر اساس آییننامه رییسجمهور ظرف مدت یک ماه فرصت دارد تا زمان حضور خود را در مجلس اعلام کند.
البته بر اساس خبرهای منتشر شده، آقای رییسجمهور با دو طرح سؤال در مجلس روبهروست. دلیل مطرح کردن سؤال دوم این بود که سؤال اول در برگیرنده همه ابهامات نمایندگان و مردم نیست و اگر قرار است رییسجمهور به مجلس بیاید، باید به ابهامات دیگری که در اقتصاد و معیشت مردم اثر داشته نیز پاسخگو باشد.
اسدالله عباسی درباره این طرح سؤال جدید با امضای 102 نماینده از رییسجمهور درباره مشکلات اقتصادی گفت: نوسانات نرخ ارز، رکود اقتصادی و مشکلات مؤسسات مالی و اعتباری از جمله محورهای این سؤال است.
عضو هیأترییسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با توجه به اینکه این سؤال به هیأترییسه رسیده،
به کمیسیون اقتصادی ارجاع میشود و اگر سؤالکنندگان از پاسخ نمایندگان رییسجمهور اقناع نشوند، در صحن علنی مجلس مطرح میشود.
اعلام وصول پنج سؤال از رییس جمهور با 102 امضا
در سوم اسفندماه هم آقای احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیاترییسه مجلس از اعلام وصول پنج سؤال از رییسجمهور با 102 امضا خبر داد و تصریح کرد: بنا بر دستور لاریجانی رییس مجلس این پنج سؤال توسط هیاترییسه اعلام وصول شد و به منظور رسیدگی به کمیسیون اقتصادی ارجاع میشود.
پنج سؤال به شرح زیر است:
1-چرا دولت در کنترل قاچاق به عنوان یکی از مهمترین عوامل فلج تولید ملی تاکنون موفق نبوده است؟
2-علت استقرار تحریمهای بانکی با گذشت حدود 2 سال بهرغم تعهدات برجامی ایران چیست؟
3-چرا دولت نسبت به کاهش بیکاری تاکنون اقدام شایستهای نداشته است؟
4-علت رکود اقتصادی شدید چندین ساله در دولت روحانی بهرغم تمام وعدهها و اعلامهای مکرر مبنی بر عبور از رکود چیست؟
5-علت افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش ارزش پول ملی چیست؟
تکذیبیه دولت
البته معاون نظارت و هماهنگی معاونت پارلمانی رییسجمهور میگوید اعلام وصول سؤال جدید از رییسجمهور در صحن علنی تشریفات قانونی خود را دارد و تا کنون وصول چنین موردی اعلام نشده است.
گروکشی دولتیها از نمایندگان سؤالکننده از روحانی
در میان این تأیید و تکذیبها اما آقای سیدحسین نقویحسینی یکی از نمایندگان سؤالکننده از رییسجمهور درباره وضعیت مالباختگان مؤسسات مالی و اعتباری در گفتوگو با روزنامه صبح نو از تعلل هیات رییسه در صحن علنی انتقاد کرد و گفت: بالاخره هیاترییسه پارلمان تحت فشار نمایندگان سؤالکننده از رییسجمهور، موضوع سؤال را برای بررسیهای بیشتر به کمیسیون اقتصادی ارجاع داد؛ البته این کار طبق آییننامه داخلی مجلس میبایست ماهها پیش انجام میشد.
وی افزود: معاونان پارلمانی وزارتخانهها از درخواستهای نمایندگان برای حل مشکلات مردم در ازای انصراف از سؤال از رییسجمهور گروکشی کرده و تلاش میکنند تا نمایندگان سؤالکننده از رییسجمهور، امضاهای خود را پس بگیرند یا تعداد امضاها به حداقل برسد؛ بهعنوان مثال، وقتی نمایندگان از وزیری درخواستی برای حل مشکل حوزه انتخابیهشان دارند، ابتدا از او میخواهند که فُرم انصراف از سؤال از رییسجمهور را پُر کنند و از سؤالشان منصرف شوند.
بازپسگیری امضای نمایندگان در صحن علنی
همچنین سیدمحمد جواد ابطحی نماینده مجلس در گفتوگو با روزنامه صبح نو گفت: درباره طرح سؤال از رییسجمهور برای پاسخگویی درباره وضعیت مؤسسات مالی و اعتباری معاونان پارلمانی دولت و یکی از مسوولان بانک مرکزی در صحن علنی، دوره افتاده رأی بازپسگیری امضای نمایندگان اقدام کردند که تا حدی موفق شده و امضای طرح سؤال از روحانی از 180 امضا به 45 امضا کاهش یافت.
وی ادامه داد: البته تعداد امضای این طرح اکنون بیش از 80 امضا دارد و بر اساس آییننامه رییسجمهور باید برای پاسخگویی در صحن علنی مجلس حضور یابد.
ابطحی همچنین درباره دومین طرح سؤال از رییسجمهور گفت: طرح سؤال دوم بسیار وسیعتر است و جزء مطالبات اقتصادی مردم است. انشاءالله که این طرح با پایمردی نمایندگان مطرح شده و رییسجمهور برای پاسخگویی در صحن علنی حاضر شود این امر به شفافسازی کمک میکند. آقای رییسجمهور در مصاحبهها تنها یک طرفه پاسخ میدهند که این پاسخها اغناکننده نیست.
در صورت طرح سؤال در صحن علنی مردم و نمایندگان پاسخ سؤالات خود را میگیرند و اگر از پاسخهای آقای روحانی قانع نشدند، ابزارهای دیگری برای برخورد است.