باشگاه خبرنگاران/ وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با اسپوتنیک به پرسشهای مطرح شده درباره وضع کنونی برجام پاسخ داد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با شرکت در یک مصاحبه اختصاصی با این خبرگزاری، به پرسشهای مطرح شده درباره وضع کنونی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که هم اکنون در کانون مباحثات دستگاه سیاسی آمریکا قرار گرفته است به شرح زیر پاسخ گفت:
اسپوتنیک: آقای ظریف، شما در کنفرانس امنیتی مونیخ گفتید ایران به هر گونه نقض برجام واکنش نشان خواهد داد. می توانید در خصوص وضع کنونی توافق هسته ای ایران توضیح دهید؟ آیا طرفهای اروپایی امضاکننده برجام به تلاش های آمریکا در فروپاشی برجام ملحق خواهند شد یا خیر؟
محمد جواد ظریف: جامعه بین المللی انتظار دارد دولت ترامپ، اسرائیل و دو یا سه کشور منطقه خاورمیانه به این نکته پی ببرند و درک کنند که برنامه جامع اقدام مشترک یک توافقنامه بین المللی است و نه یک معاهده دوجانبه میان ایران و آمریکا. توافقنامه های بین المللی نمی تواند به طور یکجانبه از سوی یکی از امضاکنندگان تغییر داده شود. اگر چنین اقدامی به یک هنجار پذیرفته شده عمومی تبدیل شود، دستیابی به هرگونه توافقنامه دیگر در آینده دشوار خواهد بود. کشورهایی هم که با آمریکا توافقنامه امضا می کنند، ممکن است فکر کنند شاید با تغییر دولت آمریکا تغییری در متن توافقنامه آنها با واشنگتن حاصل شود.
بنابراین وضع توافق هسته ای ایران فراتر از نفس خود توافقنامه را در بر می گیرد و در نظم بین المللی نیز تاثیرگذار خواهد بود. اگر یک کشور، حتی اگر ابرقدرت باشد، بتواند تعهدات خود را نادیده بگیرد و توافق را نقض کند، هرگز در هیچ زمینه ای توافقنامه بین المللی منعقد نخواهد شد.
امروز با توجه به منافع جامعه بین المللی در حل مشکلات و مسائل مختلف، کشورهای جهان از رویکرد آمریکا در قبال برجام که جملگی در آن نفع مشترک دارند حمایت نمی کنند. بلکه برعکس، آنها در برابر چنین رویکردی مقاومت می کنند. این روشن است که اگر آمریکا تصمیم بگیرد به طور یکجانبه از توافق هسته ای خارج شود یا آن را نقض کند، در واقع با این کار خودش را منزوی می کند و به یک عنصر غیرخودی تبدیل می شود.
ما این را یک اصل پیشگام و اساسی می دانیم ولی باید ببینیم کشورهای اروپایی چگونه در برابر رویکرد آمریکا در قبال برجام مقاومت می کنند. آنها تایید کرده اند که از همه ابزارهای در دسترس برای حفظ توافق هسته ای استفاده خواهند کرد. سیاستمداران اروپایی حتی در طول سخنرانی های خود این نکته را گوشزد کرده اند که اولا موافق هیچگونه تغییر متن توافق هسته ای نیستند و ثانیا آنها پای حفظ منافع و توافقات و تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای ایستاده اند. ولی باید منتظر باشیم و ببینیم آنها تا چه سطح و اندازه ای اراده سیاسی خود را در این زمینه به نمایش خواهند گذاشت.
اسپوتنیک : مقامات ایرانی اعلام کرده اند که این کشور برای خروج احتمالی یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای برنامه دارد. تدابیر متقابل و احتمالی ایران در خصوص این قضیه چیست؟
محمد جواد ظریف: البته، ما نمی خواهیم کسی را بترسانیم. ولی در هر حال می خواهیم همگان، هنگام تصمیم گیری با ترسیم تصویر روشنی در ذهن بیندیشند و توجه ویژه ای داشته باشند. متاسفانه آمریکا هرگز به تعهدات خود در چارچوب برجام پایبند نبوده است. اگر آمریکا به طور یکجانبه توافق هسته ای را نقض کند، ایران نیز تدابیری اتخاذ خواهد کرد که به مذاق آمریکایی ها خوش نخواهد آمد. این سناریو به عقل و منطق آمریکا بستگی خواهد داشت. من فقط یک چیز می گویم - کسانی که ذره ای عقل و منطق و دوراندیشی داشته باشند، باید از تدابیر احتمالی ایران بترسند و واهمه داشته باشند.
اسپوتنیک : فرماندهی اطلاعاتی و امنیتی آمریکا اخیرا اعلام کرده است که کار ابداع نرم افزاری را آغاز کرده است که قادر است فحوا و لحن احساسی پیامها در شبکه های اجتماعی روسیه، ایران و کره شمالی را تجزیه و تحلیل کند و پاسخ ها و واکنش های متناسب با آن را اتخاذ کند. اینطور تصور می شود که ارتش آمریکا قصد دارد از رباتها برای نظارت و بررسی پیام ها در شبکه های اجتماعی جهان و تاثیرگذاری بر کاربران این شبکه ها بهره برداری کند. شما خود به عنوان یکی از کاربران فعال در عرصه توئیتر و اینستاگرام شهرت دارید. نظر شما درباره این طرح های آمریکا چیست، آیا به اعتقاد شما آمریکا می تواند بر روی کاربران ایرانی در اینترنت تاثیر بگذارد؟
محمد جواد ظریف: آمریکا همواره می کوشد تا از پیشرفتهای به دست آمده در بخش فناوری برای اجرای سیاست های مخرب و ویرانگر خود سوءاستفاده کند. این مسئله نیز استثنا نیست. در این مورد لازم است تا به استفاده درست و بهینه از فضای سایبری توجه ویژه داشته باشیم. شبکه های اجتماعی این قابلیت را ایجاد کرده اند تا انحصار اطلاع رسانی شکسته شود. واقعیت این است که شبکه های اجتماعی امپراطوری رسانه ای را که عموما در کنترل غربی ها و صهیونیست ها قرار دارد، در هم شکسته اند. این طبیعی است که آمریکا برای بازگشت خود به دوران قدرت قبلی در عرصه انحصار اطلاع رسانی بخواهد به ابزارهای گوناگون متوسل شود . به همین دلیل لازم است تا مردم و دولت های کشورهای ما از امکانات فضای سایبری شبکه های اجتماعی به نحو احسن بهره برداری کنند. البته این امکانات خوبی است زیرا شبکه های اجتماعی انحصار اطلاعاتی غربی ها و صهیونیستها را در هم شکسته اند و ما نیز باید با گذشت زمان از این امکان به بهترین شیوه بهره برداری کنیم.
اسپوتنیک :سئوال آخر اینکه آیا شما رسانه های روسیه به ویژه اسپوتنیک را رصد می کنید؟
محمد جواد ظریف: بله البته در حد توانایی خودم، زیرا من روسی نمی دانم. من از طریق دوستان و همقطارانم که زبان روسی می دانند، از رسانه های روسیه برخی اطلاعات را دریافت می کنم. ولی در هر حال از آنجایی که خبرگزاری اسپوتنیک بخش فارسی زبان دارد، من آن را به طور پیوسته رصد و مطالعه می کنم.