روزنامه جوان/ متن پیش رو در جوان منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
در شرایطی به استقبال سال نو میرویم که اغلب کالاهای مصرفی و بهداشتی مردم با افزایش ۲۰ تا ۳۰درصدی مواجه شده است، در این میان دولت صرفاً با برگزاری نمایشگاههای بهاره و عرضه مستقیم کالا تلاش میکند از گرانی بیشتر کالاها در روزهای پایانی سال جلوگیری کند. البته فعالان بازار معتقدند که این روند تنظیم بازار در اسفندماه پاسخگو نبوده و احتمال افزایش قیمت کالاهای پرمصرف وجود دارد.
حدود یک ماه به شب عید باقی مانده و دولت در حالی برای تنظیم بازار کالاهای اساسی تلاش میکند که این روزها بازار حال چندان خوبی ندارد و اغلب کالاها با افزایش قیمت چشمگیری مواجه شدهاند. گوشت گوسفندی، برنج و تخممرغ از جمله کالاهایی هستند که طی ماهها و روزهای اخیر با رشد قیمت مواجه بودند، ضمن اینکه طی این روزها قیمت مرغ نیز در بازار نسبت به گذشته مقداری افزایش یافته است. بر همین اساس، قیمت برنج هندی طی بیش از دو ماه اخیر حدود ۳۰درصد گران شده و تمام تدابیر دولت برای کنترل بازار این محصول تاکنون ناکام مانده است.
برنج خارجی ۳۰ درصد گران شد
در همین زمینه محمد آقاطاهر، رئیس اتحادیه بنکداران موادغذایی تهران در گفتوگو با مهر درباره آخرین وضعیت بازار برنج هندی با بیان اینکه متأسفانه بازار در حال حاضر آشفته است، گفت: نوسانات قیمت دلار یکی از دلایل این مسئله است که خوشبختانه روز گذشته اخبار خوبی در این زمینه شنیدیم که نرخ دلار کاهش یافته و امیدواریم تأثیر این کاهش را روی قیمت موادغذایی وارداتی نیز مشاهده کنیم. وی با اشاره به اینکه ظرف بیش از دوماه اخیر برنج هندی حدود ۳۰درصد گران شده است، افزود: در حال حاضر در هر تناژ، قیمت هرکیلوگرم برنج هندی 6 هزار و 450 تومان است که این قیمت بسیار نامطلوبی است.
آقاطاهر ادامه داد: قیمت اعلام شده به مقدار تناژ است و هرچه تناژ بالاتر برود، قیمت مقداری کمتر میشود، ولی اگر قیمت به مقدار کیلوگرم باشد، قیمت بالاتر میرود. بهعنوان مثال هماکنون نرخ هرکیلوگرم برنج هندی در هر کیسه ۱۰کیلویی در عمدهفروشیها 6 هزار و 600 تومان است.
وی درباره وضعیت تغییر قیمت سایر برنجهای خارجی از جمله برنج پاکستانی و اروگوئهای نیز گفت: افزایش قیمت این نوع برنجها بسیار اندک بود و اصلاً قابل ذکر نیست؛ برنج ایرانی هم هیچگونه تغییر قیمتی نداشته است. آقاطاهر درباره اینکه آیا پیشبینی میکنید قیمت تا شب عید کاهش پیدا کند؟ اضافه کرد: اگر تغییراتی در واردات، تعرفهها و نرخ دلار ایجاد شود، قیمت باید با کاهش همراه باشد.
قیمت گوشت گوسفندی ۴۳ هزار تومان
یکی دیگر از اقلامی که در هفتههای اخیر قیمت آن افزایش یافته، گوشت گوسفندی است که به گفته علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی هم اکنون نرخ هرکیلوگرم شقه بدون دنبه برای عرضه به مصرفکنندگان بین ۴۲ تا ۴۳ هزار تومان است.
در همین زمینه ملکی با بیان اینکه طی ۱۰ روز اخیر هیچگونه افزایش قیمتی در این حوزه اتفاق نیفتاده است، افزود: دولت تمهیداتی را برای تنظیم بازار گوشت اتخاذ کرده و قرار است حجم واردات افزایش یابد؛ ضمن اینکه شرایط آب و هوایی مساعدتر میشود و دام به سهولت در دسترس قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه قیمت هر کیلوگرم شقه بدون دنبه برای مصرفکننده بین ۴۲ تا ۴۳ هزار تومان است، گفت: گاهی در برخی مناطق به دلیل کسادی بازار، محصول با نرخ کمتری هم عرضه میشود. رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی همچنین از کاهش هزار تا هزار و 500 تومانی قیمت دام زنده خبر داد و افزود: اگر روند واردات تسهیل شود ما مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت.
ملکی با بیان اینکه در اسفندماه نیز برههای نو وارد بازار خواهند شد، ادامه داد: از ۱۰ الی ۱۵ اسفندماه عرضه برههای نو به بازار افزایش مییابد و شرایط مساعدتر خواهد شد.
همچنین طبق اعلام اتحادیه پرنده و ماهی قیمت مرغ آماده طبخ روز پنجشنبه ٢٦ بهمنماه در مراکز خردهفروشی به 8 هزار و 300 تومان، عمدهفروشی در کشتارگاه 7 هزار و 400 تومان و پخش 7 هزار و 550 تومان رسید. در این شرایط باید دید دولت چه تدابیری را برای تنظیم بازار عید ۹۷ اتخاذ میکند؟ البته مسئولان دولتی معتقدند مشکلی در این زمینه وجود ندارد و همه چیز طبق روال در حال برنامهریزی و انجام است. در همین راستا حمید ورناصری، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام با بیان اینکه شرکت پشتیبانی امور دام اقدامات اساسی را برای تنظیم بازار گوشت قرمز، مرغ و تخممرغ انجام داده است، اظهار داشت: ما برای همه استانها سهمیه تخصیص دادیم و این سهمیهها را نیز به سراسر کشور ارسال کردیم. وی با اشاره به اینکه برنامه توزیع با قیمت مصوب به سراسر کشور اعلام شده است، افزود: همه متقاضیان، فروشگاههای زنجیرهای، صنوف، مراکز مصرف عمده مانند ارتش، تعاونیهای مصرف وزارتخانهها، سازمانها و... میتوانند به این مراکز مراجعه و این کالاها را با قیمت مصوب دریافت کنند. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام با بیان اینکه گوشت مرغ برای فروشگاهها و مراکز اصلی عرضه 5 هزار و 800 تومان و برای مصرفکننده نهایی 6 هزار و 200 تومان در حال عرضه است، گفت: گوشت گوسفندی به صورت تازه در غرفههای سازمان میادین و فروشگاههای زنجیرهای با قیمت مصوب در حال عرضه است، گوشت منجمد گوساله نیز به وفور به همه مراکز استانها در سراسر کشور ارسال شده و به متقاضیان عرضه میشود.
وی افزود: لاشه تازه گوسفندی با قیمت ۳۳ هزارتومان عرضه میشود، قیمت گوشت منجمد برزیلی را هنوز برای مصرفکننده نهایی اعلام نکردهایم، به دلیل اینکه شرایط قیمتی در بازار مناسب است، اما قیمتی که ما عرضه میکنیم خیلی پایینتر از نرخ بازار است.
عرضه گوشت و مرغ بدون محدودیت
ورناصری درباره اینکه آیا حجم عرضه گوشت قرمز گرم و منجمد، مرغ و تخممرغ در بازار مشخص شده است؟ اظهار داشت: ما در این زمینه هیچ محدودیتی برای حجم عرضه قائل نشدیم و اعلام کردیم متناسب با تقاضا عرضه صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه پیش از این توزیع تخممرغ را نیز بر مبنای وارداتی که انجام میشد، انجام میدادیم، اضافه کرد: خوشبختانه اخیراً خود شرکت پشتیبانی امور دام نیز حجم زیادی از این محصول را وارد کرده، محمولههای شرکت از روز سهشنبه وارد کشور شده است و به تمام فروشگاههای زنجیرهای، غرفههای سازمان میادین و صنوف اعلام آمادگی کردهایم و در حال عرضه به متقاضیان هستیم.
واردات گوشت قرمز با ارز مبادلهای
مدیرعامل شرکت پشتیبانی دام درباره مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه افزایش قیمت ارز باعث شده است مشکلاتی در واردات گوشت قرمز به وجود بیاید، ادامه داد: واردات گوشت گوسفندی با ارز مبادلهای انجام میگیرد، بنابراین دولت اجازه نداد نوساناتی که در قیمت ارز رخ میدهد، تأثیری بر بازار گوشت گوسفندی داشته باشد، به همین دلیل است که نرخ ۳۳ تومان این نوع گوشت همچنان ثابت مانده است. وی تأکید کرد: بنابراین نوسانات قیمت ارز نقشی در این موضوع نداشته و حداقل در بازار اعمال نشده است، اگر هم اتفاقی افتاده، مابهالتفاوتی بوده که دولت آن را پرداخت کرده و وزارت جهادکشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام اجازه ندادند که التهابات بازار ارز تأثیری بر قیمت مصرفکننده داشته باشد و مصرفکنندگان آسیب ببینند.
ورناصری با بیان اینکه عرضه این کالاها در بازار با توجه به فرا رسیدن ایام عید حتماً ادامه خواهد یافت، تصریح کرد: حتماً ما متناسب با میزان تقاضا، میزان عرضه را تنظیم خواهیم کرد.
عرضه روغن، شکر و کره زیر قیمت
یزدان سیف، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران ضمن تشریح برنامههای این شرکت برای تنظیم بازار شب عید و توزیع کالاهایی مانند برنج، شکر، کره و روغن اظهار داشت: ما برای تنظیم بازار شب عید قریب به ٦٠ هزار تن برنج توزیع میکنیم که در دو مرحله توزیع خواهد شد و توزیع ٣٠ هزار تن آن در مرحله نخست ابلاغ شده است. وی با اشاره به اینکه توزیع این کالا از ١٥بهمن آغاز میشود، گفت: خانوارها میتوانند از ٢٠ بهمنماه برنج موردنیاز خود را از فروشگاههای زنجیرهای دریافت کنند. معاون وزیر جهادکشاورزی ادامه داد: قیمت هرکیلوگرم برنج هندی ١١٢١؛ 5 هزار و 600 تومان و هر کیسه ١٠ کیلویی 56 هزار تومان، برنج هندی pr کیلویی2 هزار و 600 تومان و هر کیسه ١٠ کیلویی آن 26 هزار تومان و برنج تایلندی هومالی کیلویی 3 هزار و 900 تومان و هر کیسه ١٠ کیلویی آن 39 هزار تومان است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با اشاره به اینکه امکان توزیع روغن فرآوری شده نیز برای این شرکت فراهم است، افزود: قرار است روغن را ٥ تا ١٠ درصد زیرقیمت بازار عرضه کنیم. سیف افزود: همچنین کره ١٠٠ گرمی بستهبندی شده با قیمت هر عدد 2 هزار و 720 تومان عرضه میشود. وی گفت: هر کیلوگرم شکر نیز با قیمت 2 هزار و 722 تومان برای این ایام توزیع میشود.
*بهناز قاسمی