خراسان/ پسری 11 ساله و کلاس پنجم هستم. هرچه پول به دستم می رسد، خرج می کنم. چه کار کنم که پس انداز کنم؟ درس هایم ضعیف است.
دوست گرامی، این که عادت نادرستی مانند ولخرجی را در خود شناسایی کرده اید و دنبال تغییر رویه به سمت پس انداز کردن هستید، نشانه این است که نوجوانی آگاه هستید که تفکری نقاد دارید و این تفکر، از مهارت های مهم زندگی و باعث اصلاح رفتار و حذف عادت های آسیب زا در انسان می شود. از طرفی هم گرایش به پس انداز کردن از دوران کودکی ونوجوانی می تواند نشانه استقلال طلبی و آینده نگری شما باشد و همه این ها، جای تبریک به شما و دقت نظرتان را دارد.
دلایل ولخرج شدن افراد
ولخرجی چه درکودکی و چه در بزرگ سالی می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله: الف) تاثیرگروه دوستان، ب) نداشتن اهدافی که با پس انداز کردن محقق می شود، ج) به دست آوردن پول بادآورده و بدون زحمت که در این صورت فرد قدردان آن نیست و د) خودخواهی فرد باشد که با دیگران مشورت نمی کند و ناآگاهانه رفتار می کند. با این حال و اگر پذیرفته ایدکه ولخرجی یک عادت ناپسند و داشتن فرهنگ پس انداز کردن، یک عادت حسنه است، این تشخیص شما گامی مثبت و نیمی ازدرمان ولخرجی شماست. با این حال چند پیشنهاد برای شما داریم.
اهدافی را برای خود در نظر بگیرید
اهدافی را که با پس انداز کردن می توانید در آینده به آن ها برسید، برای خودتان تعیین کنید. یک هدف می تواند تامین نیازهای واقعی و ضروری تحصیلی و شخصی باشد که به روحیه استقلال طلبی شما کمک می کند و کمتر منتظر کمک والدین می شوید.
رابطه ضعف درسی و ولخرجی تان
موضوع دومی که خیلی کلی و مبهم مطرح کرده اید، ضعف درسی تان است که مهم تر از ولخرجی است و باید جدی تر به این موضوع بپردازید. برای بهبود وضع درسی باید عوامل تاثیرگذار برکم کاری خود را شناسایی و حذف کنید. دانش آموزانی افت تحصیلی دارند که درس، مدرسه و رقابت، اولویت اول آنان نیست و فقط اسم دانش آموز را یدک می کشند. ضعف درسی و ناکامی تحصیلی می تواند عاملی باشد که فرد به رفتارهای نامطلوب مانند ولخرجی کشیده شود. بنابراین توصیه می شود علاوه بر این که از مشاور تحصیلی کمک می گیرید: الف) با دوستان خلاق که درس اولویت اول آنان است، بیشتر تعامل داشته باشید. ب) هنر گوش دادن فعال در کلاس را تمرین و تجربه و سعی کنید حضور شما در کلاس کیفی باشد و با قصد یادگیری در کلاس ها حضور یابید و ج) فراموش نکنید که بدون یک برنامه درسی مناسب و متعادل، نمی توانیم به موفقیت تحصیلی برسیم.
نویسنده : عبدالحسین ترابیان روان شناس