جهان/ متن پیش رو در جهان منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.


آقای رئیس‌جمهور در جمع راهپیمایان 22 بهمن در تهران اظهار داشت: قانون اساسی بن‌بست‌ها را برداشته و ظرفیت بسیار بزرگی دارد. ملت ایران اگر جایی ما با هم بحث داریم به اصل 59 قانون اساسی مراجعه کنیم این اصل می‌گوید در برخی موارد قانون‌گذاری و اعمال قوه مقننه در مسائل مهم اجتماعی، ‌فرهنگی و سیاسی مراجعه به آرای مستقیم مردم است.


روحانی اضافه کرد: اگر در مسئله‌ای اختلاف داریم دعوا ندارد،‌ صندوق آراء را بیاوریم هر چه مردم گفتند به آن عمل کنیم این ظرفیت قانون اساسی ما است و به آن ظرفیت عمل کنیم و یک مقدار مدارا و آستانه تحمل ما بیشتر شود. همه ما برای ایران، اسلام و ملت ایران هستیم.

این اظهارات روحانی در حالیست که اگر رفراندوم به معنای اظهارنظر جمعی مردم کشور درباره یک مساله و دغدغه خاص در نظر بگیریم طی چند هفته اخیر چند رفراندوم عملا صورت گرفته است و آقای روحانی علی رغم سخن گفتن از رفراندوم، اعتنایی ظاهرا به آنها ندارند.

الف: همزمان با اغتشاشات در چند نقطه در کشور تجمعاتی در اعتراض به مسایل اقتصادی صورت گرفت. شعارها و مطالبات هم کاملا مشخص بود. در این اعتراضات به محض آنکه با شعارهای تند سیاسی و اغتشاش آفرینی تعدادی محدودی رو به رو شد، مردم مسیر خود را جدا کردند. در این میان مطالبات تند سیاسی به شدت در اقلیت قرار گرفت و در عوض مردم مطالبات اقتصادی معترضان را مورد تایید قرار دادند.

ب: پس از چند روز از اغتشاشات مردم ایران به صورت میلیونی به خیابان ها آمدند، بازهم در حضور گسترده مردمی شعارها کاملا مشخص بود، مردم مطالبات تند سیاسی تعدادی از اغتشاشاگران را نفی و در عوض از دولت خواستند به وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم توجه بفرماید.

ج: طی چند روز اخیر و همچنین در طول یک سال گذشته نظرسنجی های متعدد خارجی و داخلی، دانشگاهی و دولتی! مطالبات اصلی مردم را استخراج کرده اند. در تمام این نظر سنجی ها اکثریت از دولت انتظار تحول در حوزه اقتصادی و معیشتی را دارند. البته این نظرسنجی ها علاوه بر حوزه معیشتی و اقتصادی آمارها و نتایج دیگری نیز در حوزه های سیاسی و اجتماعی نیز دارد که به سادگی می توان آن را استیضاح مردمی دولت در نظرسنجی ها نامید. در این مقال جای بحث آنها نیست ولی مطالبات اکثریت مردم بر اساس نظرسنجی ها بسیار مشخص است.

د: دیروز 22 بهمن از تماشایی ترین 22 بهمن های چند سال اخیر در کشور بود. بازهم شعار و مطالبات مردم مشخص بود. قاعدتا مردم در 22 بهمن مطالبه اقتصادی را در شعارهای خیابانی حداقل چندان فریاد نمی زنند و بیشتر بر آرمان های انقلاب همچون، حمایت از ولایت فقیه و اطاعت از رهبری، استکبار ستیزی – مرگ بر آمریکا- و ... تاکید دارند . منظور آنکه 22 بهمن امسال تکلیف رفراندوم سیاسی و بین المللی کشور را پس از رفراندوم تجمعات اقتصادی و حضور مردمی پس از اغتشاشات را هم معلوم کرد!

ه: اینها تنها بخشی از رفراندوم های چند هفته اخیر است که نتایج آن نیز معلوم و مشخص است. جناب رئیس جمهور محترم اگر اراده ای برای تایید نظر جمعی مردم کشور را دارند بسم الله ... حقیقت آن است که چندین رفراندوم در همین چند هفته اخیر برگزار شده که یا مسئولین محترم از نتایج آن خبر ندارند و یا اراده ای برای اجرایی کردن آن ندارند. اما اگر اراده ای برای همین چند رفراندوم اخیر وجود ندارد پس سخن از رفراندوم جدید را هم نباید چندان جدی گرفت.. چون یک بحث رسانه ای و ژورنالیستی و با عرض معذرت باید گفت یک موضوع سرکاری است برای روزهای آخر سال!

*مهدی جهانتیغی