ایرنا/ رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری گفت:

اروپا و آمریکا نمی توانند از ایران انتظار داشته باشند بدون بهره مندی کامل از منافع برجام درباره موضوعات دیگر با آنها مذاکره ای داشته باشد.

لارس نوردروم با حسام الدین آشنا دیدار و گفت وگو کرد.

وی در این دیداربا اشاره به این که ایران وارد دوره جدیدی از روابط دولت و مردم شده است، اظهارداشت: بیان اعتراضات در قالب مسالمت آمیز حق مردم است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به آن تصریح شده است. وظیفه دولت تبیین سازوکار قانونی برای حمایت از مردم در بیان اعتراضاتشان است، باید هم اصل برگزاری تظاهرات و هم مسالمت آمیز بودن تظاهرات مورد توجه قرار گیرد. مشاور رییس جمهوری تصریح کرد: در پیش نویس لایحه جدید قانون احزاب و فعالیت های سیاسی که توسط وزارت کشور تهیه شده است، وظایف دولت در این زمینه به خوبی تبیین شده است. آشنا درباره برجام و مسأله هسته ای، تصریح کرد: درک منطق مذاکراتی ایران در برجام مهم است. اگر اروپا تحت تأثیر القائات آمریکا قرار گیرد و تصور کند که با فشار بیشتر بر ایران می توان از آن امتیازات بیشتری گرفت دچار خطای راهبردی شده است. ما هرگز به دنبال ساخت سلاح هسته ای نبودیم. طرف مقابل ما از این موضوع نگرانی داشت. بنابراین محدودیت بر چیزی را که هرگز به دنبالش نبودیم در قالب یک توافق بین المللی پذیرفتیم. این برای ما دشوار نبود.آشنا خاطر نشان کرد: اما بر آنچه که از اول می خواستیم داشته باشیم، یعنی تحقیق و توسعه دانش هسته ای، اصرار کردیم و حقوق خود را هم در این زمینه تثبیت کردیم. لذا اینکه ایران 'مجبور' به تن دادن به برجام شد تصور درستی نیست. پیشنهاد ما به اروپا این است که در دام آمریکا گرفتار نشود. اعتقاد داریم آمریکا باید تصمیم خودش را بگیرد، یعنی یا از برجام خارج شود یا با قبول همه تعهدات باقی بماند. 

وی تصریح کرد: اینکه ترامپ بخواهد هر چهار ماه دنیا را منتظر تصمیم خودش بگذارد قابل قبول نیست. در اینجا نقش اروپا و نوع پاسخی که اروپا به تصمیم آمریکا نشان می دهد بسیار مهم است. سوال این است که آیا اروپا می تواند ما را قانع کند که مزایای برجام بدون حضور آمریکا هم برای ایران قابل توجه است یا نمی تواند.مشاور رییس جمهوری با تأکید بر غیرقابل مذاکره بودن برجام و اینکه مسائل منطقه ای و موشکی از موضوع برجام جداست، تصریح کرد: اگر تجربه برجام موفق بود و اگر همه طرف ها در برجام به تعهدات خود عمل می کردند، این امکان وجود داشت که بنا به تصریح رهبر معظم انقلاب به موضوعات دیگر مانند مسائل منطقه ای نیز مورد توجه قرار گیرد. متأسفانه برجام در وضعیت فعلی به خوبی اجرا نشده است و لذا اروپا و آمریکا نمی توانند از ایران انتظار داشته باشند بدون بهره مندی کامل از منافع برجام درباره موضوعات دیگر با آنها مذاکره ای داشته باشد.
وی با یادآوری این که میانجی گری قدرت های فرامنطقه ای در مسائل منطقه به دلیل حمایت آنها از جنگ سالاران، ناکام مانده است، از دولت نروژ خواست از موضع انسان دوستانه و غیر فرصت طلبانه برای حل مناقشات در منطقه خاورمیانه تلاش کند. 

رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری با تأکید بر این که جمهوری اسلامی ایران با هرگونه تغییر مرزها، تجزیه کشورها و تغییر حکومت ها با فشارهای بیرونی و بدون رضایت مردم مخالف است، اظهار داشت: منطقه ما در شرایط شکننده ای قرار دارد و بر تعداد دولت های فرومانده افزوده شده است. در چنین شرایطی مداخلات بیشتر قدرت ها در وضعیت منطقه می تواند به ایجاد بحران های بزرگ انسانی بی انجامد.مشاور رییس جمهوری افزود: ما مشکلی برای همکاری با عربستان سعودی نداریم اما معتقدیم سعودی ها دچار برآورد اشتباه نسبت به موقعیت و قدرت خود شده اند. ما به دنبال رقابت مخرب با همسایگانمان نیستیم. تمرکز ما بر ساختن کشور خودمان قرار دارد و می خواهیم در شاخص های حکمرانی و توسعه اقتصادی در منطقه پیشتاز باشیم اما این رقابت، رقابتی سازنده است و مانع از همکاری ما با همسایگانمان نمی شود. این مبنای دکترین منطقه ای آقای روحانی است که با شعار 'منطقه قوی تر' شناخته می شود. 

وی همچنین با یادآوری پیشرو بودن نروژ در زمینه حکمرانی شایسته، انتقال تجربیات نروژ به ایران در خصوص چگونگی مدیریت درآمدهای نفتی در اقتصاد ملی به نحوی که موجب ایجاد تورم نشود را مفید دانست و خواستار تبادل اطلاعات و همکاری میان دو کشور در زمینه های سیاست های آموزشی و نیز سیاست های رفاهی و تأمین اجتماعی و مبارزه با فساد شد.
سفیر نروژ در ایران نیز در این دیدار درباره اعتراض های اخیر با یادآوری این که تبلیغات رسانه های غربی درباره حجم و اهمیت این اتفاقات به هیچ وجه با واقعیات همخوانی نداشت، گفت: رسانه های غربی به گونه ای حوادث را روایت می کردند که گویی یک انقلاب در ایران در حال وقوع است.وی با تأکید بر این که موضع اروپا از ابتدا بر تفکیک برجام از سایر موضوعات قرار داشته است، تصریح کرد: با توجه به سردرگمی فعلی در دولت آمریکا و سناریوهای متعدد محتمل، هنوز دقیقاً نمی توان با اطمینان از وضعیت آینده سخن گفت. اما نوع تعامل ایران و اروپا می تواند در جهت دادن به تحولات ماه های آینده بسیار مؤثر باشد.

با کانال تلگرامی «یا مهدی نیوز» همراه شوید