باشگاه خبرنگاران/ کمتر پارکی در کلانشهرها میتوان یافت که خرده فروش کم سن و سال در آن مشغول فروش «گل» نباشد و بعضی از افراد که این مواد را هم توزیع و هم مصرف میکنند، سن بسیار پایین مثل 17 و 18 ساله دارند که تعداد این خرده فروشان کم نیست.
بی شک همه ما، هر روزی که به سمت محل کار خود میرویم، با صحنههای دل خراشی مواجه میشویم که فقط چند ثانیه به این صحنهها نگاه میکنیم و با بی اعتنایی از کنارشان میگذریم.
در پشت چراغهای قرمز تهران بزرگ، در پارکها یا در خانههای دانشجویی سراسر این شهر بوی خاصی به مشام میرسد که نسبت به آن بسیار بی توجه هستیم.
برخی ماشینهای لوکس یا ارزان قیمت در پشت چراغهای قرمز این شهر هستند که بوی گل میدهند و صدای موزیک این ماشینها به قدری بالاست که گوش رانندههای کناری را هم کر میکند.
اگر در پارکهای این شهر قدم بزنید و به اطراف خود کمی دقت کنید، جوانهای کم سن و سال با تیپهای عجیب و غریبی را میبینید که در حال مصرف «گل» هستند. بی شک هیچ مادری دوست ندارد صدای سرفههای شدید فرزندش را بعد از کشیدن گل بشنود.
در همسایگی ما دو پسر نوجوانی زندگی میکنند که خیلی بی سرو صدا و بی آزار هستند. روزی به قصد آشنایی در خانۀ آنها را زدم و بعد از چند ثانیه یکی از آنها از پشت در گفت: ببخشید اگه میشه چند دقیقه صبر کنید تا در را باز کنم.
بالاخره در رو باز کرد و بعد از سلام و احوالپرسی و با گشاده رویی مرا به خانه دعوت کرد. وارد خانه که شدم، دیدم آنقدر دود سیگار در فضای خانه وجود دارد که انگار آنجا را مه گرفته و این حجم از دود سیگار چشمهای مرا از شدت سوزش سرخ کرد.
وقتی شروع کردیم به صحبت کردن، چشمهایشان توجه مرا جلب کرد و بیشتر که دقت کردم دیدم چشمهایشان همرنگ خون شده بود. بعد از دقایقی متوجه شدم که رفتارهای متفاوت و عجیب و غریبی هم از آنها سر میزند. بعد یکی از آنها سیگارش را روشن کرد و تا خواست به صحبت هایش ادامه دهد، گفتم: شما گل کشیدید؟
آنها به یکباره شوکه شدند و گفتند: آره داداش خیلی هم زیاد کشیدیم و هر وقت هم خواستی حتما به ما بگو.
در پاسخ به آن دو برادر گفتم: نه مرسی علاقهای به دود و اینجور چیزها ندارم.
بیشتر که با هم صحبت کردیم فهمیدم یکی از این دو برادر در دانشگاه امیرکبیر در رشتۀ برق تحصیل میکند و این موضوع من را دو چندان ناراحت کرد، اما تنها کاری که از دست من بر میآمد این بود که فقط نظاره گر حالشان باشم.
علت گرایش جوانان به گل چیست؟
محمدحسین حریرچیان درمانگر اعتیاد، درباره علت گرایش جوانان به گل گفت: حشیش، علف، کانابیس و سیگاری همه مشتقات گیاه شادانه هستند که از «وید» یا همان برگهای پیر این گیاه ساخته میشوند و قیمت پایین تری نسبت به سایر مشتقات دارند. اما به طور کلی تمامی این موارد اعتیاد آور و در واقع شدیدا توهم زا هستند.
وی افزود: یکی از دلایل گرایش جوانها به این مواد این است که اکثر مصرف کنندگان بر این باورند که در زمان اضطراب و ناراحتی، با مصرف این مواد محرک آرام میشوند.
وی در ادامه گفت: تاثیرات استفاده از این گونه مواد بسیار نگران کننده است و توهم ناشی از مصرف این مواد گاهی شنوایی و گاهی بینایی است و همچنین موجب سوءظن در فرد نیز میشود.
مصرف گل برای آهنگسازی!
در مصاحبه با یک اکیپ ۳ نفره به نام علی، فربد و میلاد که هر ۳ نفر آنها ۲۳ سال سن داشتند، دلایل مصرف خود را گفتند.
علی میگوید: چند ماه است که از طلاق والدین من میگذرد و من این مواد را به این دلیل مصرف میکنم که به دردهایم تسکین دهد و همچنین باعث میشود حداقل برای چند ساعت به مشکلاتم فکر نکم و برای همین است که در روز ۳ بار از این مواد استفاده میکنم تا آرام شوم، اما شایان و میلاد داستان متفاوتی داشتند.
آنها گفتند: دلیل مصرف ما نوشتن متن موسیقی و آهنگسازی است، چون این مواد باعث میشود در نوشتن و آهنگسازی ذهن خلاق تری داشته باشیم، همچنین در مصاحبه با دیگر مصرف کنندگان که گاها فقط ۱۶ یا ۱۷ سال سن داشته اند، هر یک بهانه و دلایل خاصی را برای خود تراشیده بودند تا این کار خود را توجیه کنند.
متاسفانه کمتر پارکی در کلانشهرها میتوان یافت که خرده فروشی در آن مشغول فروش «گل» و مشتقات آن نباشد و در برخی پارکها دیده شده که بعضی از افراد خرده فروشی که این مواد را هم توزیع و هم مصرف میکنند، سن بسیار پایین مثل 17 و 18 ساله دارند که تعداد این خرده فروشان کم نیست.
محسن آشوری آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در رابطه با شیوع این مواد و کاهش سن مصرف کنندگان گفت: نداشتن اطلاع و آگاهی نوجوانان و جوانان از پیامدهای استفاده از مواد مخدر، یکی از اصلیترین دلایل کاهش سن مصرف مواد مخدر است.
وی افزود: نوجوانان علاوه بر نیازهای مادی، یک سری از نیازهای روحی و معنوی دارند که برآورده نکردن این نیازها از طرف خانواده منجر به بروز بحرانهای روحی و روانی در آن ها میشود.
او در ادامه گفت: خانوادههای بدسرپرست، دوستان ناباب، محل زندگی و تخلیه نشدن هیجان جوانان و نوجوانان، دلایل دیگری از کاهش سن مصرف و شیوع این مواد هستند.
گل اعتیادآور است
هومن نارنجیها، درمانگر اعتیاد درباره علت شیوع ماده مخدر گل بین جوانان و حتی افراد کم سن و سال گفت: دسترسی آسان و امکان کاشت این ماده در محیط خانه باعث میشود که افراد خیلی سریع به این ماده علاقهمند شوند.
نارنجیها افزود: همچنین این ماده مخدر نسبت به مواد مخدر دیگر قیمت کمتری دارد و همچنین دیدگاه مصرف کنندگان این مواد این گونه است که «گل» خطرناک نیست و مشکلی برای مصرف کننده به وجود نمیآورد. باورهای غلطی که در این مورد وجود دارد مثل اعتیادآور نبودن گل، یکی از دلایل اصلی شیوع این مواد است.
علی باغبانیان روانشناس اعتیاد در گفتگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ راجع به اعتیادآوری این مواد محرک گفت: متاسفانه روزانه به تنوع این مواد مخرب و مخدر یعنی «گل» افزوده میشود تا فروشندهها و قاچاقچیان که عاملان اصلی این تنوع هستند آنها را به هدف شوم خود برساند.
او در ادامه افزود: این مواد محرک اعتیادآوری بالایی دارند یعنی ممکن است اولین مصرف شخص منجر به اعتیاد او شود. اما متاسفانه جوانان از این موضوع آگاه نیستند و بر این باورند که مصرف «گل» در دفعات اول باعث اعتیاد فرد نمیشود.
این روانشناس همچنین به صدمات مغزی، بیماریهای قلبی و عروقی، تنفسی و بیماریهای روانی مصرف گل اشاره کرد و گفت: کسانی که در دام اعتیاد افتاده اند میتوانند با مراجعه به روانپزشک مشکل اعتیاد خود را به راحتی حل کنند.
گل قانون ندارد!
سردار رحیمی فرمانده انتظامی تهران در پاسخ به سوالی در خصوص نبود مجازات بازدارنده در مورد ماده مخدر گل گفت: این ماده مخدر در قانون نیامده، بنابراین نیاز به اصلاح قانون راجع به این موضوع داریم تا الحاقاتی در این زمینه وارد شود.
پرویز افشار سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه ۱۰.۲ درصد از معتادان به ماده مخدر گل اعتیاد دارند، گفت: بیشترین مصرفکنندگان این ماده مخدر دانشجویان و قشر جوان هستند.
افشار اعلام کرد: بررسیهای ما نشان میدهد که شیوع مصرف شیشه از ۲۶ درصد در سال ۹۰ به ۸.۶ درصد در سال ۹۵ کاهش یافته، اما گرایش به سمت ماده مخدر گل در این مدت افزایش یافته است.
وی ادامه داد: البته نمیگوییم که خوشحال هستیم، اما خطرات و مضرات مصرف گل کمتر از شیشه است و از این جهت جای امیدواری وجود دارد.
با وجود این آمار و ارقام نگران کننده همچنان روزانه بر تعداد جوانانی که «گل» مصرف میکنند افزوده میشود. با این وجود از مسئولان و رسانهها انتظار میرود که در آگاه سازی جوانان و نوجوانان اقدامات و فعالیتهای دل سوزانهای انجام دهند تا در آینده شاهد اتفاقات بدتر نباشیم.