صبح نو/ متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.


وزیر خارجه آمریکا در نشست خبری مشترک با همتای لهستانی، بار دیگر اتهام‌زنی‌های ضد ایرانی واشنگتن را تکرار کرد و از آغاز جلسات مشترک با سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا برای بررسی تغییر مفاد برجام خبر داد.


روز گذشته بود که «رکس تیلرسون» در نشست خبری مشترک با همتای لهستانی‌اش در ورشو در پاسخ به سؤال خبرنگار آسوشیتدپرس درباره تاکید وزیر خارجه آمریکا بر مذاکرات با اروپایی‌ها برای «توافقات جانبی» با ایران گفت: «درباره توافق هسته‌ای ایران، رییس‌جمهور صریح و واضح صحبت کرده است که از نظر او، این توافق تعدادی نقایص دارد و او در نظر دارد به این نقایص پرداخته شود. آنچه ما توافق کردیم انجام دهیم آن است که با همتایان اروپایی خود به ویژه سه کشور اروپایی(آلمان، فرانسه و بریتانیا) همکاری کنیم تا مشخص کنیم که چه حوزه‌هایی باید به آن پرداخته و با چه مکانیسمی به آنها پرداخته شود. گروه‌های کاری(بین آمریکا و اروپا) جلساتشان را شروع کرده‌اند».
وی افزود: «اما فراتر از آن، سیاست گسترده‌تر آمریکا در قبال ایران بسیار فراتر از موضوع توافق هسته‌ای است. آمریکا نگرانی‌های فوری‌تری در قبال ایران دارد از قبیل رفتارهای شرورانه ایران در سراسر منطقه، حمایت‌ها از حوثی‌ها در یمن، حملات موشکی از یمن به عربستان سعودی، تأمین تسلیحات برای شبه نظامیانی که عراق و سوریه را بی ثبات می‌کنند، حمایت از حزب‌الله لبنان و لیست طولانی که شما درباره آن اطلاع دارید».
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: «ما در این گروه‌های کاری همچنین در نظر داریم روی حوزه‌های همکاری بین اروپا و آمریکا برای به عقب راندن رفتارهای شرورانه ایران هم کار کند و این حوزه‌ها را شناسایی کند. این کار در جریان است و ادامه دارد. اگر انجام این کار، راحت بود همین حالا به اتمام رسیده بود ما چالش‌های این موضوع را به رسمیت می‌شناسیم».
یعد از این اظهارات تیلرسون «آویگور لیبرمن» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی اعلام کرد آلمان ، فرانسه و انگلیس آماده تجدیدنظر در توافق هسته‌ای امضا شده با ایران «برجام» هستند.
همزمان با این ادعای تیلرسون ترامپ نیز در آخرین روز مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس بازهم اظهارات ضد ایرانی خود را تکرار و مدعی شد آمریکا می‌خواهد مانع دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌ای شود و شرکای آمریکا را به همکاری در این زمینه دعوت کرد.
وی همچنین مدعی نقش تاثیرگذار ائتلاف ضدداعش در بازپس‌گیری سرزمین‌های اشغال شده توسط گروه تروریستی داعش شد و درباره افغانستان هم گفت که کشورش متعهد است افغانستان به محلی برای اجتماع تروریست‌ها تبدیل نشود.
تیلرسون در حالی از آغاز نشست مشترک بامتحدان اروپایی آمریکا خبر می‌دهد که مسوولان وزارت امورخارجه بارها بر همراهی اروپا در توافق هسته‌ای تاکید کرده‌اند، آنهم در شرایطی در 12 ژانویه ترامپ رییس جمهور آمریکا تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران را برای 120 روز دیگر تمدید کرد اما گفت این آخرین بار است که این کار را انجام می‌دهد و به دوستان اروپایی‌اش هشدار داد که میان پایبندی به برجام و دوستی ایران یا دوستی آمریکا یکی را انتخاب کنند.
ترامپ اعلام کرده بود که یک فرصت چهار ماهه را به اروپا و کنگره می‌دهد تا در همکاری با کاخ سفید نواقص برجام را رفع کنند. این در حالی است که مقامات کشورمان با تاکید بر این‌که «هرگونه مذاکره مجدد در مورد برجام ممکن نیست» تغییر در این توافق بین‌المللی را نقض آن دانسته‌اند.
بعد از این هشدار ترامپ بود که در 17 ژانویه روزنامه فایننشال تایمز از توافق تهران با اروپا برای گفت‌وگو بر سر برنامه موشکی ایران و نقش این کشور در نزاع‌های منطقه‌ای خبر داد و تاکید کرد که این مذاکرات به‌دلیل فشارهای ترامپ نتیجه داده است.
وزارت امور خارجه آلمان منبع این گزارش است که در بیانیه‌ای مدعی شد: «وزرای امور خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا به همراه فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با تهران بر سر آغاز «گفت‌و‌گوهای فشرده و خیلی جدی» بر سر برنامه موشکی ایران و دخالت‌هایش در امور کشورهای منطقه، به توافق رسیدند.»
زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان، پس از دیدار هفته گذشته به همراه وزرای امور خارجه فرانسه و بریتانیا و همچنین فدریکا موگرینی با دکترمحمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، دیدار و گفت‌وگو کرده بود، نتیجه این توافق را به رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا گزارش داد.

مذاکره موشکی ایران با آلمان و انگلیس صحت ندارد
البته این خبر از سوی مسوولان تکذیب شد؛ آقای سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه تاکید کرد: خبر منتشر شده در رسانه‌ها در ارتباط با مذاکره ایران با آلمان و انگلیس درباره مسائل موشکی صحت ندارد. طی سفر اخیر به آلمان با همتای خود راجع به موضوعات دوجانبه، بحث منطقه‌ای و مسائل بین المللی و بحث برجام گفت و گوهای سیاسی شد. وی با تاکید بر اینکه موضوعات منطقه‌ای ما مذاکره ندارد و در این رابطه مذاکره‌ای نداریم، افزود: رایزنی‌های سیاسی بین ما و تمامی کشورها همیشه بوده و هست. از سال گذشته رییس‌جمهور آمریکا برای از بین بردن برجام یا اصلاحش، در قدم اول خواست که شرایط را برای ایران سخت کند تا ایران خودش از برجام خارج شود. در قدم بعدی تلاش کرد اروپاییان را راضی کند که از برجام خارج شوند و بعد توپ را در زمین کنگره آمریکا انداخت که موفق نبود.

عراقچی تصریح کرد: در طول یک سال گذشته با اروپا مشورت‌های نزدیکی داشتیم. ما نمی‌گوییم اروپا بین آمریکا و ایران یکی را انتخاب می‌کند، ما راجع به بحث برجام صحبت می‌کنیم. اروپایی‌ها می‌دانند که اگر برجام را کنار بگذارند اعتبار خود را در جامعه بین الملل از بین می‌برند. ما هنوز هیچ جمع بندی منظمی در اروپا نداریم اما آنها این ایده را دارند که اگر در موضوعات غیر برجامی امتیازاتی به ترامپ بدهند، می‌توانند او را در برجام
نگه دارند. البته ناگفته نماند که بسیاری از مسوولان از جمله حجت الاسلام حسن روحانی بر غیرقابل مذاکره بودن توان دفاعی کشورمان تاکید و موضع صریح و قاطعی گرفته‌اند و بارها تاکید کرده‌اند که مسائل موشکی خط قرمز جمهوری اسلامی است.