برترین ها/ ناخنها جدای از اینکه نشانی از زیباییاند، یکی از بخشهای بدن هستند که میتوانند سالم بودن یا نبودن جسم را هم نشان دهند. تغییر شکل ناخنها از نخستین نشانههایی است که میگوید بدن شما با مشکلی روبهرو شده.
مجله زندگی ایده آل: ناخنها جدای از اینکه نشانی از زیباییاند، یکی از بخشهای بدن هستند که میتوانند سالم بودن یا نبودن جسم را هم نشان دهند. تغییر شکل ناخنها از نخستین نشانههایی است که میگوید بدن شما با مشکلی روبهرو شده. این نشانهها آنقدر در ناخنها واضح و روشن هستند که در بسیاری از موارد خود زنان پیش از مراجعه به پزشک متوجه میشوند.
این نشانهها را جدی بگیرید
علم پزشکی ثابت کرده است اصلیترین راه برای داشتن ناخنهای سالم پیروی از یک رژیم غذایی درست است و سالم زندگیکردن یا نکردن را میتوان از روی همین 20 ناخن دست و پا به آسانی تشخیص داد. ناخنها نمایشگر سلامت شما هستند، این نکته را فراموش نکنید. در کنار تغذیه مناسب، ناخنها میتوانند زودتر از هر عضو دیگری در بدن شما آلوده به قارچها و میکروبها شوند و برخی از این قارچها ممکن است تنها با یک بار ابتلا برای همیشه ناخنهای شما را از بین ببرند. برخی علائمی که با مشاهده آنها روی ناخنهایتان باید نگران باشید و خیلی زود به پزشک مراجعه کنید، عبارتند از:
کمبود آهن یا پروتئین / کلسیم: ناخنها شکننده، مقعر همراه با خالهای نیمه سفید میشوند.
استفاده بیش از حد از نمک: رشد غیرعادی پوست یا همان کوتیکول در اطراف ناخن
عصبی بودن یا تیروئید پرکار: جدا شدن ناخن از گوشت
مشکلات تنفسی: تیره شدن ناخن و مایل شدن رنگ آن به رنگ آبی یا حتی کبود
مبتلا بودن به بیماری برونشیت: ناخن مایل به زرد
کم خونی: رنگ پریده ناخن ها
کمبود ویتامین: پوسته پوسته شدن سطح ناخن
کمبود روی: رشد کم ناخن
کمبود سبزیجات و روغنهای گیاهی در رژیم غذایی: نازک شدن قشر ناخن
افراط در مصرف گوشت قرمز: ایجاد برآمدگی روی سطح ناخن
با ظاهر شدن هر یک از این نشانهها روی ناخنهایتان مطمئن باشید درست غذا نمیخورید یا دچار بیماری شدهاید و این یک زنگ خطر جدی است نه تنها برای ناخنهایتان بلکه تهدیدی است بر دیگر اندامهای داخلیتان.
سلامت رژیم غذاییتان به وضوح بر این قشر به ظاهر تزئینی بدن تاثیرگذار است، هر چند که سالم بودن خود ناخنها هم بهعنوان یک اندام کارآمد اهمیت بسزایی دارد، در واقع با داشتن ناخنهای سالم مطمئن میشوید که بدن سالمی هم دارید.
روغنهایی که معجزه میکنند
حفظ سلامت ناخنها برخلاف تبلیغات شرکتهایی که محصولات آرایشی و بهداشتی تولید میکنند، دشوار نیست و نیاز به هزینه کردن پول زیادی ندارد. بسیاری از این مشکلات را میتوان در کنار تصحیح رژیم غذایی با استفاده از حمام ناخن رفع کرد، یعنی میتوانید با قرار دادن ناخنهایتان در یک کاسه کوچک از روغنهای طبیعی این مشکلات را برطرفکنید. به یاد داشته باشید هیچ اندام دیگری به اندازه پوست و ناخن خاصیت جذب کردن ندارد.
یک کاسه کوچک ترجیحا از جنس چینی تهیه کنید، روغنهای طبیعی و گیاهی را بسته به مشکل ناخنهایتان درون آن بریزید و در هفته چند بار ناخنهایتان را درون این روغن به آرامی ماساژ بدهید.
در هوای سرد و خشک از دستکشها و جورابهایی از جنس کتان استفاده کنید.
تاثیر خواب درست و به اندازه بر سلامت ناخنهایتان را اصلا دست کم نگیرید.
بهترین تقویتکنندههای طبیعی
بهترین روغنهایی که میتوانید برای سالمسازی ناخنهایتان استفاده کنید(که در ضمن ارزان و در دسترس هستند)عبارتند از
روغن نارگیل: یکی از معدود منابع گیاهی سرشار از اسید لوریک همین روغن نارگیل است، در ضمن بسیاری از ویتامینها و زنجیرههای اسید چرب که تنها در شیر مادر یافت میشود، در این روغن وجود دارد. روغن نارگیل علاوه بر اینکه سبب درخشش و قوی شدن ناخن میشود به افزایش ضریب سیستم ایمنی ناخن هم کمک میکند و راهی است برای مبارزه با قارچهایی که جذب ناخن میشوند.
روغن هسته زیتون: روغن هسته زیتون و حتی روغن هسته انگور بهشدت از عناصر لازم برای یک ناخن سالم اشباع شدهاند و خاصیت اصلی شان این است که بیش از روغنهای دیگر جذب پوست و ناخن میشوند.
روغن زیتون: بهنظر میرسد پوشاندن گهگاه پوست و ناخن با قشر نازکی از روغن زیتون پیش از حمام فایدهاش بیشتر از خوردن روغن زیتون است. این روغن سرشار از ویتامین است. میتوانید هر بار در حمام از شیوه ماساژدادن ناخنهایتان با این روغن استفاده کنید.
سرعت رشد ناخنها فرق دار
سرعت رشد ناخن بستگی به عوامل بسیاری ازجمله سن، تغذیه، بیماریها، هورمونها و فصل دارد:
ناخن به شکل طبیعی ۳ میلیمتر در ماه رشد میکند.
سرعت رشد ناخنهای دست 2 تا 3 برابر بیشتر از ناخنهای پاست.
سرعت رشد ناخنها در تابستان بیشتر از زمستان است.
سرعت رشد ناخنها در افراد راست دست در دست راست و افراد چپ دست در دست چپ بیشتر است.
سرعت رشد ناخنهای مردان از زنان بیشتر است. (جز در زنان باردار و مسن)
اگر ناخن بهطور کامل از جایش کنده شود برای دست، ۳ تا ۶ ماه طول میکشد تا مجددا بهطور کامل رشد کند و برای ناخنهای پا ۱۲ تا ۱۸ ماه است.
نکتههایی که ناخنهای شما را فولادی میکند
1. غذاهای سرشار از پروتئین را در اولویت برنامه غذاییتان قرار بدهید. اگر مشکل کبدی ندارید یکی از بهترین گزینهها مصرف 2بار تخم مرغ در هفته است، حواستان البته به کلسترول خونتان هم باشد.
2. غلات بخورید، از آجیل و دانههای روغنی هم غافل نباشید.
3. مطمئن باشید که حداقل 50درصد رژیم غذاییتان شامل سبزیجات و میوههای تازه است.
4. اضافه کردن غذاهایی که از سیلیکون غنی شدهاند کمک زیادی به رشد ناخنهای شما میکند، پیاز، ماهی، کلم بروکلی و همه سبزیها در این زمینه کارساز هستند.
5. موادغذایی سرشار از بوتین همچون برنج قهوهای و دانههای سویا تاثیر معجزه آسایی در سلامت ناخنها دارند.
6. از روغنهای گیاهی همچون زیتون و روغن هسته انگور در پخت و پز استفاده کنید.
7. غذاها و محصولاتی که میزان ویتامین B موجود در آنها بالاست یکی دیگر از نکتههای کلیدی برای داشتن ناخن سالم هستند.
8. حداقل یکبار در ماه جوشاندهای با ترکیب یونجه، ریشه بابا آدم، زنجبیل، قاصدک و گشنیز برای خود دم کنید.
9. سلامت ناخنها با استفاده از عسل طبیعی هم حاصل میشود. اگر دور ناخنهای شما زخمی شدهاند یا مدت زیادی لاک روی ناخنهایتان بوده، سراغ عسل بروید. یک روش برای التیام جراحت نوک انگشتان و ناخنها، خیساندن آنها در عسل است. برای راحتتر شدن استفاده میتوانید کمی عسل را گرم کنید. باید انگشتان را ۱۵ تا۲۰ دقیقه در عسل بخوابانید. سعی کنید این درمان را هر شب قبل از خواب انجام دهید. برای زخمهای بسیار شدید، میتوانید دستها را به عسل آغشته کنید و بعد دستهای خود را با دستکش بپوشانید و در نهایت بخوابید. عسل ضدباکتری است و میتواند باکتری روی بریدگیها را بکشد و از بین ببرد. به این ترتیب بریدگیها از هرگونه آسیب محفوظ میمانند. با این حال استفاده از عسل همراه موم در رژیم غذایی هم تاثیر بسزایی در سلامت ناخنهای شما دارد.
10. اگر از سفیدی و رنگ طبیعی ناخنهایتان راضی نیستید چند ماه یک بار میتوانید از دم نوش سوسن عنبر استفاده کنید، نوشیدن این دم نوش به شفاف شدن ناخنهای شما کمک میکند.
چرا زنان باید لبنیات و تخممرغ بخورند؟
بیوتین: در افرادی که دچار سوء تغذیه نیستند کارآمدی ماده مغذی بیوتین که بخشی ازویتامین B – کمپلکس است، برای سلامت ناخنها به اثبات رسیده است. پژوهشگران مطالعهای را روی افرادی که مصرف بیوتین آنها ظاهرا طبیعی بود (28 تا 42 میکروگرم در روز) انجام دادند و متوجه شدند افرادی که ناخنهای نازک، شکننده و شکسته شده داشتند، وقتی به مقدار 5/2 میلیگرم (2500 میکروگرم) یا تقریبا70برابر مقدار متوسط نیاز روزانه بیوتین مصرف میکردند، ضخامت ناخنهایشان 25 درصد افزایش مییابد. دلیل ضخامت ناخن هم این است که بیوتین به داخل ماتریکس ناخن جذب میشود و در آنجا به اصلاح ناخنهای شکننده کمک میکند. به بیماران مبتلا به سستی ناخن مکملهای بیوتین تجویز میشود. درحالیکه بیوتین یکی از بیخطرترین مواد مغذی است اما این میزان را فقط زیرنظر پزشک میتوان مصرف کرد. زرده تخممرغ، آرد سویا، غلات و قارچ از جمله منابع غنی بیوتین هستند. کلم برگ، عدس و شیر نیز تا حدی حاوی بیوتین هستند.
کلسیم: جدای از نوشیدن شیر و استفاده از لبنیات میتوانید گهگاه ناخنهایتان را در یک پیاله کوچک شیر بهمدت نیم ساعت قرار بدهید، در این روش نیازی به ماساژ نیست. به این ترتیب به استحکام ناخنهای شما افزوده میشود.
ویتامین A: این ویتامین در کنار کراتین و سیلیکون طبیعی یکی از عناصر اصلی در سلامت ناخن است. کمبود ویتامین A سبب ایجاد خشکی و شکنندگی در ناخنهای شما خواهد بود و هیچگاه نمیتوانید با ناخنهای شکیل ظاهر شوید. با این حال استفاده بیش از اندازه از این ویتامین در برنامه غذایی هم ممکن است در مواقع نادری سبب ایجاد نرمی و قوس در ناخن شود. هویج، زردآلو، جگر و همچنین تخممرغ منابع خوبی برای دریافت این ویتامین هستند.
آهن: کمبود شدید آهن سبب قوس برداشتن ناخن رو به بالا میشود و نوک ناخنها وقتی کمی از روی پوست بلندتر شدند به شکل زشتی درمیآیند. گاهی هم ممکن است این کمبود به شکل ایجاد حفرههایی ریز و به اندازه سرسوزن روی ناخن ظاهر شود. حبوبات و غلات میتوانند این کاستی را جبران کنند.
منگنز: وجود کافی این عنصر در بافت ناخن میتواند به زیبایی آن کمک کند. وقتی رشد ناخنهای شما به اندازه استاندارد نباشد این یکی از اصلیترین نشانههای کمبود این ماده مغذی است که همواره باید از طریق رژیم غذایی به بدن برسد. این ماده مغذی در بلغور، جو، آرد گندم کامل، فندق و نان تهیه شده از گندم کامل یافت میشود.